• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
19°Bratislava

Kandidátom SR na generálneho tajomníka OSN má byť M. Lajčák

  • 6:45 25.05.2016
  • Bratislava
Kandidátom SR na generálneho tajomníka OSN má byť M. Lajčák

Plnú podporu mu vláda prisľúbila už v januári tohto roku.

Po mesiacoch úvah sa kandidatúra ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) na post generálneho tajomníka OSN má stať realitou. Na svojom dnešnom zasadnutí by ju mala schváliť vláda.

Lajčák bude oficiálnym kandidátom SR. Plnú podporu mu vláda prisľúbila už v januári tohto roku. Nástupca súčasného šéfa OSN Pan Ki-Muna sa ujme prestížnej na začiatku budúceho roka, kedy sa končí predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ.

To naplno zamestnáva slovenského šéfa diplomacie. V prospech jeho kandidatúry je, že tento raz by post generálneho tajomníka OSN mohol pripadnúť kandidátovi z východnej Európy. Nevýhodou zase je, že po prvýkrát v histórii by mohla prestížnu medzinárodnú organizáciu viesť žena.

Ministri budú mať dnes na stole aj štyri návrhy zákonov, tri z nich chce kabinet uviesť do praxe v zrýchlenom legislatívnom konaní. Z toho dva pripravilo ministerstvo školstva pod vedením Petra Plavčana (nominant SNS). Ten predložil návrh na zvýšenie platov učiteľov o šesť percent od 1. septembra.

Vláda tým plní záväzky zo svojho programového vyhlásenia, kde sa zaviazala tiež, že šesťpercentný rast platov by mal pokračovať od roku 2018, a to za predpokladu realizácie zásadných vnútorných zmien v systéme výchovy a vzdelávania. Tohtoročný rast platov, ktorý sa premietne do taríf pedagógov, by si mal vyžiadať 32,5 milióna eur, z ktorých 6,5 milióna eur zaplatia obce.

Druhým Plavčanovým návrhom je výnimka pre malotriedky, ktoré nebudú musieť spĺňať novozavedenú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach. Šiestim desiatkam základných škôl, ktoré majú len ročníky prvého stupňa, hrozil totiž podľa ministerstva zánik. Ide pritom o školy s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny aj s vyučovacím jazykom slovenským.

Pokuta za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky sa zníži z 300 eur na 150 eur. Predpokladá to novela zákona o diaľničnej známke, ktorú kabinetu predložil minister dopravy Roman Brecely (nominant #Siete). Účinnosť má nadobudnúť 1. októbra tohto roku.

Rezort dopravy upravuje aj periodicitu pokutovania vodičov. To znamená, že ak teraz získal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom bude môcť dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej.

Dôvera pri elektronických transakciách na vnútornom trhu Európskej únie (EÚ) by sa mala posilniť. Počíta s tým nový zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý pripravil Národný bezpečnostný úrad.

Do slovenskej legislatívy sa ním premieta nariadenie EÚ o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (eIDAS) z roku 2014. Účelom zákona, ktorý má začať platiť už od 1. júla, je dosiahnuť súlad vnútroštátneho právneho poriadku s týmto nariadením.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

Prezidentka: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

DNES - 12:59Domáce

Členstvo v NATO poskytuje Slovensku bezpečnostné garancie na takej úrovni, aké by krajina jeho rozmerov nikdy nebola schopná sama dosiahnuť.

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

DNES - 11:53Domáce

Mimoriadne rokovanie Národnej rady SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude.