• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Jaroslav Skála zasvätil svoj život boju proti alkoholizmu

  • 6:02 25.05.2016
  • Plzeň/Bratislava
Jaroslav Skála zasvätil svoj život boju proti alkoholizmu

V roku 1951 inicioval založenie záchytnej stanice, prvého zariadenia svojho druhu na svete.

Český psychiater a priekopník boja s alkoholizmom Jaroslav Skála, ktorý sa do histórie zapísal ako zakladateľ prvej protialkoholickej záchytky na svete, by sa v stredu 25. mája dožil 100 rokov.

V roku 1951 inicioval založenie záchytnej stanice, prvého zariadenia svojho druhu na svete. Vymyslel svetovo unikátnu komplexnú liečbu, na základe ktorej sa stal legendou v boji so závislosťou na alkohole a uznávaným odborníkom medzi pacientmi i v lekárskych kruhoch.

Jaroslav Skála sa narodil 25. mája 1916 v Plzni vo vtedajšom Československu. Po maturite sa zapísal na medicínu, súčasne študoval na Inštitúte telesnej výchovy a športu v Prahe. Jeho štúdium však prerušila nemecká okupácia počas druhej svetovej vojny, z dôvodu ktorej boli vysoké školy zatvorené. V tom čase pôsobil ako učiteľ telocviku, lekársku fakultu potom úspešne dokončil v roku v 1946. Následne sa zamestnal na pražskej psychiatrickej klinike, ktorá ho vyslala na medzinárodnú konferenciu o alkoholizme, čo malo rozhodujúci význam pre smerovanie jeho profesionálnej dráhy.

Nadviazal kontakty s americkým hnutím Anonymných Alkoholikov a študoval, ako sa dá so závislosťami účinne bojovať. V bývalom Československu začal praktizovať revolučnú, no drsnú liečbu emetínom. Tento liek po požití alkoholu vyvoláva kŕče a zvracanie. Na psychiatrii v Prahe (U Apolináře) otvoril prvé protialkoholické oddelenie, ktoré sám viedol až do odchodu do dôchodku v roku 1982. Docent Skála svojich pacientov nabádal nielen k abstinencii, ale aj k športu a osobne im išiel príkladom - športoval až do vysokého veku a 52 rokov nepil a nefajčil.

Prvým klientom unikátnej pražskej záchytnej stanice sa 18. mája 1951 stal ruský námorný inžinier. Zariadenie sa osvedčilo a podnietilo vznik podobných nielen v Československu, ale aj vo svete. Zvláštnosťou prvej záchytky bolo, že sa o opilcov starali sami pacienti liečebne v rámci terapie. Podľa štatistík boli najpočetnejšiu skupinou klientov záchytky inštalatéri, po nich nasledovali autori veršov pre deti. Vtedajší komunistický režim vynález doktora Skálu občas zneužíval a na záchytky zatváral i nepohodlných občanov.

Inšpirujúci "alkohológ", ako sám seba nazýval, sa stal medzinárodne uznávanou veličinou. Zavádzal nové spôsoby terapie a bol známy svojimi nekompromisnými nárokmi na pacientov. Kládol veľký dôraz na dodržovanie režimu, lebo závislosť je podľa neho kombináciou duševnej poruchy a nedisciplinovanosti.

Doktor Jaroslav Skála zomrel prirodzenou smrťou 26. novembra 2007 doma v Prahe vo veku 91 rokov.

Odkaz svojrázneho zakladateľa liečby závislostí odráža Cena Jaroslava Skály, ktorá sa udeľuje za autorské práce o liečbe závislostí.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

Prieskum: Takto by mohli dopadnúť voľby do Európskeho parlamentu

VČERA - 18:53Domáce

Vo voľbách do EP by uspeli najviac PS, Smer a Hlas.

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

Výbor NR SR chce od Petra Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

VČERA - 17:31Domáce

Pellegrini v predvolebnej debate priznal užívanie Náhlikovej vily.

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

Prezidentka úradovala v Košiciach, toto povedala o východnom Slovensku

VČERA - 17:28Domáce

Podľa vlastných slov prezidentka Zuzana Čaputová zažila množstvo stretnutí, ktoré jej utkveli v pamäti.

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

Mimoriadna situácia vo Svite: Pre výskyt medveďa zasadal krízový štáb

VČERA - 16:52Domáce

Pre výskyt medveďa zasadal vo Svite pod Tatrami krízový štáb. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

Mobilná aplikácia Bebbo má pomôcť rodičom detí od nula do šesť rokov

VČERA - 16:49Domáce

Rodičia detí od nula do šesť rokov môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie Bebbo sledovať a podporovať vývin svojho dieťaťa, monitorovať jeho rast či zaznamenávať preventívne prehliadky a očkovania.