• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
12°Bratislava

Mireille Mathieu, vtáčik z Avignonu spieva už polstoročie

  • 13:59 23.05.2016
  • Bratislava
Mireille Mathieu, vtáčik z Avignonu spieva už polstoročie

Jej hlas sa rozoznie aj v bratislavskej Incheba Expo Aréne.

Prilba z vlasov, krásna a nestarnúca tvár, k tomu ľubozvučná francúzština. Pri mikrofóne stojí elegantná dáma, ktorá tento rok oslávi 70te narodeniny. Jej úžasný hlas sa rozoznie v bratislavskej Incheba Expo Aréne 14. októbra 2016.

Mireille Mathieu sa narodila 22. júla 1946 v Avignone, v mnohopočetnej rodine chudobného kamenára. Mala trinásť súrodencov. Jej otec, Roger Mathieu, ktorý sa chcel stať spevákom, matka Marcelle Mathieu, sa starala o domácnosť. Mireille začala spievať už ako štvorročná v kostole počas polnočnej omše, neskôr rada počúvala rozhlasové nahrávky šansónových interpretov. Už ako mladá pracovala v továrni. Z peňazí, ktoré si zarobila, platila za hodiny spevu u profesorky Laury Collierovej.

Jej chudobný pôvod sa veľmi podobal jej predchodkyni Edith Piaf, ktorá bola aj jej veľkým vzorom.
V 16 rokoch získala druhé miesto v speváckej súťaži, ktorú vyhlásil starosta Avignonu a o dva roky neskôr vyhrala rovnakú súťaž s piesňou La Vie en Rose. Pieseň o ruži spieva ako hlavnú melódiu počas svojich koncertov do dodnes.

Vďaka svojmu manažérovi Johnymu Starkovi sa v roku 1965 objavila v televízii a o rok neskôr vydala svoj album En Direct de L'Olympia. Vystupovala s orchestrom Paula Mauriata.

Jej textárom bol André Pascal, ktorý je autorom jej hitov ako „Mon crédo“, „Viens dans ma rue“, či „La premiere étoile“. André Pascal pôvodne písal texty aj pre Edith Piaf, ku ktorej bola Mireille často prirovnávaná.
Mireille nemala počas svojho života ľahkú cestu a všetko čo dosiahla bolo vďaka svojej húževnatosti a pracovitosti.

V Las Vegas Mireille Mathieu vystúpila s Frankom Sinatrom a Deanom Martinom. Spievala aj v bývalom východnom bloku, v Zimnom paláci v Petrohrade, bola prvou speváčkou zo západných krajín, ktorá vystúpila v Číne a v roku 1985 sa zúčastnila aj na Bratislavskej lýre.

Mireille Mathieu patrí medzi najpredávanejších hudobných umelcov sveta. Predala viac ako 100 miliónov hudobných nahrávok. Nahrala približne 1 200 piesní v deviatich jazykoch, spolupracovala so svetovými hudobnými osobnosťami ako sú Charles Aznavour, Barry Manilow, Paul Anka, Plácido Domingo, Julio Iglesias, Tom Jones, Peter Alexander.

Mireille Mathieu je neprehliadnuteľná aj svojou charakteristickou „prilbou z vlasov“. Jej rovný účes pre ňu vytvoril legendárny kaderník Vidal Sassoon. Účes zdobí jej hlavu už od začiatku kariéry a bez neho by si ju jej fanúšikovia už nedokázali predstaviť.
Mireille Mathieu zostala slobodnou a bezdetnou dámou. Zároveň sa však najlepšie cíti medzi svojimi blízkymi. Na koncertoch ju väčšinou doprevádza jej sestra Monique.
Krásnu šansoniérku, vždy s dokonalým účesom a krásnym elegantným oblečením, sprevádza brilantná spevácka technika a spôsob, akým už polstoročie odovzdáva a šíri tradičný francúzsky šansón.
Mireille Mathieu vystúpi v bratislavskej Incheba Expo Aréne 14. októbra 2016. Vstupenky sú k dispozícii v sieti Ticketportal.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.