• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

10 vecí, ktorými pomaly ničíte svoje zdravie

  • 12:47 23.05.2016
  • Bratislava
10 vecí, ktorými pomaly ničíte svoje zdravie

Z dlhodobého hľadiska vám tieto návyky môžu pomaly a nenápadne poškodzovať zdravie.

Tieto nenápadné návyky nám dokážu zdravie z dlhodobého hľadiska poriadne poškodiť:

Nedoprajete si kvalitný spánok

Dlhodobý nedostatok spánku sa spája so zhoršením fungovania nášho imunitného systému. Ak často nespíte dobre alebo dosť dlho, zvyšujete si aj riziko rozvinutia srdcových ochorení, mŕtvice, hypertenzie, cukrovky a obezity. Dospelý človek by ma denne spať aspoň 7 hodín.

Čítajte: 5 dôvodov, prečo sa cítite stále unavení

Žijete na nezdravom jedle

Ak nemáte čas variť, dať si rýchly fastfood sa môže zdať ako dobrá alternatíva. A občas si takéto niečo skutočne dovoliť môžete. Z dlhodobého hľadiska ale takéto stravovanie bude mať vplyv na zvýšenie hmotnosti a nielen to. Fasfood predstavuje veľkú záťaž pre pečeň a tráviaci systém, aj pre cievy a srdce. Doprajte si ho teda skutočne iba výnimočne.

Smäd hasíte ochutenými vodami

Veľa ľudí sa snaží uhasiť smäd sladkými džúsmi alebo bublinkovými nápojmi. Občas to telu nezaškodí, no ak ich pijete denno denne, môžete nenápadne nabrať niekoľko kilogramov naviac. Vysoký obsah cukru v týchto nápojoch ale môže spôsobovať výkyvy nálady a značný pokles energie po niekoľkých minútach.

Odporúčame vám prejsť na zdravšie alternatívy, napríklad čisté minerálky, obyčajnú vodu alebo citrónovú vodu a čaj.

Ste zavesení na mobile a obrazovkách

Najmä pred spaním nám svetlo z obrazoviek znižuje kvalitu spánku. Aspoň hodinu pred spaním teda vypnite všetky obrazovky a dajte prednosť knihe, relaxačnému kúpeľu alebo meditácii.

Čítajte: Takto ovplyvňujú mobil, tablet a notebook v posteli vaše zdravie

Lieky proti bolesti užívate viac než často

Občas nám skutočne dokážu pomôcť, napríklad pri silnej migréne, kvôli ktorej nemôžeme pracovať. No ak ich užívate na každú menšiu bolesť, nielenže môžu stratiť svoj účinok (a vy budete nútení zvyšovať dávku), ale môžu sa začať prejavovať aj ich vedľajšie účinky, medzi ktorými je aj chronická zápcha alebo nevoľnosť. Ďalšou nepríjemnosťou je, že sa na nich môžete stať závislí. Skúste teda tabletky vynechať a radšej sa zaujímajte o príčinu bolestí, ktoré máte a spôsob, akým sa dajú liečiť.

Zadržiavate, keď „potrebujete ísť“

Ignorovať volanie prírody a zadržiavať moč nie je pre vaše zdravie najlepšou voľbou. Takýmto zadržovaním moču sa v obličkách a močovom mechúri množia baktérie. Čo potom vedie ku vzniku infekcií, ktoré sa zvyknú často opakovať. Nie vždy sa síce dá prerušiť porada alebo dôležité aktivity, no dávajte si na zadržiavanie pozor.

Sedíte niekoľko hodín

Či už sedíte v práci za obrazovkou alebo doma pred televízorom, dlhé hodiny sedenia zdraviu neprospievajú. Okrem toho, že takto zaťažujete chrbát, pridávate záťaž aj cievam, ktoré sa časom môžu ľahšie upchávať (najmä na nohách). Riešením je vymeniť občas stoličku za fit loptu alebo striedať sedenie so státím.

Čítajte: Máte sedavé zamestnanie? Takto napravíte škody, ktoré spôsobuje vášmu zdraviu

Vždy idete výťahom

Ak namiesto toho dáte prednosť schodom, spravíte dobrú službu vášmu srdcu. Zvýšite tak svoju dennú pohybovú aktivitu, čo prospeje cievam a cirkulácii krvi, tým pádom aj srdcu. Dávajte si ale na schody pozor ak máte nadváhu – môžete si takto zničiť kolená.

Nechodíte na slnko

Časté opaľovanie na prudkom slnku nerobí dobre vašej pokožke. No ani vyhýbanie sa pobytu vonku nie je správne riešenie. Zo slnečných lúčov naše telo čerpá vitamín D, ktorý potrebujeme na prirodzenú a adaptívnu imunitnú odpoveď. Jeho nedostatok sa spája so zvýšeným rizikom vzniku infekcie a rozvinutia autoimunitných ochorení. Dbajte teda na to, aby ste každý deň boli aspoň pol hodinu vonku.

Čítajte: Nedostatok vitamínu D: Top 9 varovných signálov

Neviete, ako sa vyrovnať so stresom

V dnešnej dobe každý z nás zažíva stres. No musíme sa s ním dokázať zdravým spôsobom vyrovnať, pretože z dlhodobého hľadiska sa chronický stres podpisuje pod vznik mnohých chorôb. Napríklad podnecuje rozvinutie zápalových a tiež kardiovaskulárnych ochorení.

Pre svoje duševné aj fyzické zdravie by ste sa teda mali naučiť so stresom účinne bojovať. Napríklad športovaním alebo turistikou, či zaujímavým koníčkom.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, health.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.