• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Vitamín C do žily – nová nádej pre onkologických pacientov

  • 10:09 04.06.2013
  • BRATISLAVA
Vitamín C do žily – nová nádej pre onkologických pacientov

Lekári, ktorí začali používať terapiu infúznym vitamínom C boli veľmi prekvapení jeho pozitívnym účinkom.

„Nasadenie parenterálneho vitamínu C v paliatívnej onkologickej starostlivosti zlepšuje kvalitu života pacientov. Tí sa po aplikácii cítia lepšie, miznú nevoľnosti, únava, vyčerpanie, poruchy a ďalšie nežiaduce symptómy spojené s onkologickou liečbou. Vitamín C aplikujeme v infúzii na našej ambulancii Komplexného onkologického centra už niekoľko mesiacov u pacientov s rôznymi typmi nádorových ochorení – pri karcinóme pŕs, vaječníkov, hrubého čreva, pankreasu a ďalších. Osvedčilo sa nám najmä podávanie vysokodávkovaného vitamínu C u pacientov, ktorí z dôvodu pokročilosti nádorového ochorenia nemôžu podstúpiť konvenčnú onkologickou liečbu. Recentné štúdie ukazujú, že podávanie vitamínu C v infúziách napomáha predĺženiu života u týchto typov pacientov“ - hovorí zástupkyňa primára a vedúca lekárskej ambulancie Komplexného onkologického centra Krajskej nemocnice v Liberci,
MUDr. Marta Holíková (citácia: Zdravotnícke noviny 6.5.2013, Česká republika)

„Selektívny protinádorový účinok vitamínu C na niektoré typy nádorových buniek, ktorý je vedecky dokázaný, to je zázrak, ktorý vo mne vzbudzuje pocit veľkej úcty a pokory voči našej matke prírode. A pocit veľkej vďaky voči tým, ktorí nám dokázali takúto účinnú vysoko koncentrovanú formu vitamínu C pripraviť“- hovorí pani doktorka MUDr. Ester Točíková, z Neurologickej ambulancie Hippokrates, z Bratislavy
(citácia: MEDIKOM SLK, 1/2013, Slovenská republika)

Hoci sú onkológovia opatrní pri jeho zavádzaní do svojej praxe, v zahraničí sú bežné pracoviská, kde onkologickí pacienti dostávajú popri klasickej liečbe aj liečbu infúzne podaným vitamínom C 7,5 g. Vitamín C dokonca zosilňuje účinok niektorých cytostatík a tak pomáha pacientom úspešnejšie prekonať onkologické ochorenie, ale aj lepšie znášať samotnú onkologickú liečbu a jej nežiaduce účinky. Pacienti sa po infúzií vitamínom C cítia lepšie, mizne nevoľnosť, únava, vyčerpanie, poruchy spánku, viditeľne sa zlepšuje kvalita ich života. Infúzne podaný vitamín C ich organizmus celkovo posilňuje, hlavne imunitný a nervový systém, čo im pomáha pri prekonávaní fyzických a psychických ťažkostí.

Klinické štúdie a prax potvrdzujú povzbudivé výsledky pri použití infúznej terapie napríklad pri liečbe rakoviny prsníka, vaječníkov, maternice, prostaty, pankreasu, hrubého čreva, pľúc atď. Veľký význam má užívanie infúznej terapie vitamínom C aj v období remisie (tzn. v období prechodného vymiznutia príznakov rakoviny), po základnej onkologickej liečbe, aby sa pomohlo predísť novému prepuknutiu choroby a metastázovaniu.

„Liečebné podanie vitamínu C odporúčam aj u iných ochorení, ktorých vývoj môže pozitívne ovplyvniť vysoká plazmatická hladina vitamínu C. Sú to ochorenia spojené s prítomnosťou chronického zápalu – napríklad borelióza, reuma, degeneratívne ochorenia kĺbov a chrbtice (artrózy), paradentóza. Ochorenia spojené s poruchou imunitnej reakcie, napríklad – astma, rôzne vírusové a bakteriálne infekcie, alergické a autoimúnne ochorenia. Ako príklad môžem uviesť veľký prínos vysoko dávkovanej infúzie vitamínu C pri pásovom opare (herpes zoster), keď sa dosiahlo podstatné zmiernenie bolesti už za dva týždne oproti klasickej liečbe, kde to trvalo 4 týždne. Takisto bol znížený počet pacientov, ktorí trpeli postherpetickou bolesťou na 6,4 % oproti pacientom liečených konvenčnou liečbou, kde vykazovalo bolesť až 24 %“: hovorí pani doktorka MUDr. Ester Točíková, z Neurologickej ambulancie Hippokrates, z Bratislavy (citácia: MEDIKOM SLK, 1/2013, Slovenská republika).

Aby sa takýto účinok dosiahol, u ľudí nestačí užívať vitamín C v potrave alebo tabletkách, ale musí byť dodaný priamo do žily a to v dostatočnom množstve. Štúdie zamerané na farmakokinetiku vitamínu C v organizme potvrdili, že cez žalúdok a črevá sa dokáže vstrebať do krvi pri jednorazovom podaní len 200 mg vitamínu C, zvyšok sa vylúči z tela von. Aj keby sa jeho podanie ústami opakovalo viackrát za deň, nikdy by sa nedosiahla potrebná liečebná hladina vitamínu C v krvi. Na dosiahnutie efektívnej liečivej dávky vitamínu C, je preto dôležité podávať ho priamo do žily v niekoľko gramovej koncentrácií (7,5 g).

Video o skúsenostiach s IVC v zahraničí

Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.