• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Čo prezrádzajú ústa o našom zdraví?

  • 20:09 06.05.2016
  • Bratislava
Čo prezrádzajú ústa o našom zdraví?

Z jazyka, pier, zubov a ďasien sa dá odhaliť veľa rôznych diagnóz. Prečítajte si, ako ich spoznáte.

Zdravé ďasná by mali mať ružovú alebo jemne červenú farbu a mali by byť pevné. Znakom nezdravých ďasien je iná farba a opuch alebo prílišná mäkkosť tkaniva na dotyk. Problémom tiež bývajú časté kazy na zuboch a sucho v ústach. Tieto problémy sa ale nemusia týkať iba ústnej dutiny, môžu poukazovať aj na iné diagnózy a ochorenia, ktoré v tele prebiehajú.

Baktérie a srdce

Niektoré štúdie poukazujú na to, že ľudia s ochorením ďasien majú vyšší výskyt kardiovaskulárnych chorôb. Výskumníci si ale nie sú istí, prečo to tak je. Ochorenie ďasien totiž nespôsobuje iné choroby, už vôbec nie v oblasti srdca. Predpokladá sa ale, že to súvisí s celkovým životným štýlom, najmä s jedálničkom a pravidelnou hygienou.

Ďasná a cukrovka

Cukrovka môže znížiť odolnosť organizmu voči infekciám. Zvýšená hladina cukru v krvi tiež spôsobuje, že ďasná sú náchylnejšie podľahnúť zápalu. A naopak – zápal ďasien alebo iné ochorenie môže mierne zvýšiť hladinu cukru v krvi. Diabetes je teda s ďasnami úzko prepojený a cukrovkári by rozhodne nemali zanedbávať správnu dentálnu hygienu.

Čítajte: Krvácanie z ďasien nepodceňujte! Môže signalizovať vážny problém

Suché ústa

Pomerne veľa ľudí trpí Sjögrenovým syndrómom, čo je autoimunitné ochorenie, ktoré vysušuje oči a tiež ústa. Lenže časté sucho v ústach sa môže podieľať na zvýšenom výskyte zubných kazov. Je to spôsobené tým, že bez slín prichádza telo o prirodzený spôsob, ako sa počas dňa zbavovať baktérií zo zubov. Tým pádom sa kazia viac.

Stres a škrípanie zubov

Ľudia, ktorí zažívajú mentálne vypätie, majú sklony zanedbávať dentálnu hygienu. Naviac sa počas stresu zvyšuje hladina stresového hormónu kortizolu, ktorý pôsobí nepriaznivo na ďasná. Niektorí ľudia si počas takéhoto obdobia tiež môžu vypestovať zlozvyk obhrýzania nechtov alebo škrípania zubami, ktoré poškodzujú sklovinu.

Čítajte: 12 potravín, ktoré udržujú zuby biele

Osteoporóza a vypadávanie zubov

Táto choroba postihuje všetky kosti v tele, vrátane čeľuste a môže sa podieľať na postupnej strate chrupu. Rovnako sa niektoré druhy liekov (bisphosphonaty) na osteoporózu môžu podieľať na vypadávaní zubov.

Bledé ďasná a anémia

Ak sú vaše ďasná nezvyčajne bledé a jazyk mierne opuchnutý, môže to byť znak anémie, teda chudokrvnosti. V takomto prípade vám odporúčame navštíviť lekára a nechať si skontrolovať červené krvinky.

Zubný kaz a poruchy príjmu potravy

Zubár môže byť prvý človek, ktorý odhalí poruchu príjmu potravy, napríklad bulímiu. Kyselina z opakovaného zvracania totiž narúša sklovinu a často spôsobuje zubné kazy a tiež opuch ďasien a jazyka.

Čítajte: Citlivé zuby? Vieme, čo na ne platí!

Vypadávanie zubov a obličky

Ak už máte väčšinu zubov vypadaných alebo odstránených, máte vyššie šance na rozvinutie ochorenia obličiek. Spojitosť medzi zubami a obličkami zatiaľ nie je úplne jasná, no predpokladá sa, že veľký podiel má chronický zápal v tele.

Podarilo sa vám niekedy odhaliť chorobu pomocou úst, zubov alebo ďasien?

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, care2.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.