• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Najčastejšie dôvody, prečo vás bolia nohy

  • 20:07 03.05.2016
  • Bratislava
Najčastejšie dôvody, prečo vás bolia nohy

Prinášame tiež rady, ako konkrétnu príčinu bolesti odstrániť.

Bolesti nôh patria medzi časté a nepríjemné problémy, ktoré potrápia veľa ľudí. Aké sú ale najčastejšie dôvody, prečo nás môžu bolieť a ako si s bolesťou poradiť? Prinášame vám veľký prehľad diagnóz aj ich účinných riešení.

Nosíte nevhodnú obuv

Či už nosíte vysoké podpätky alebo úzke topánky, po istej dobe začnete pociťovať nepríjemnú a ostrú bolesť. Na kvalitných a pohodlných topánkach by ste teda rozhodne šetriť nemali. Ďalšou možnosťou je topánky často striedať, v práci sa prezúvať do pohodlných papúč.

Na konci dňa je vhodné pripraviť si na unavené nohy teplý kúpeľ, v ktorom rozpustíte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja alebo epsomskej soli. Následne ich natrite výživným krémom a pomasírujte ich.

Tehotenstvo

Počas tehotenstva je bolesť nôh problémom takmer vždy. Odporúčame vám preto mať vyložené nohy vždy, keď sa bude dať. Dodržiavajte aj pitný režim, keďže dehydratácia zhoršuje opuch nôh. Keď budete mať čas, precvičujte si chodidlá nenáročnými cvikmi a neváhajte požiadať vašu polovičku o masáž nôh.

Pohodlné topánky by mali byť počas tehotenstva samozrejmosťou.

Ste príliš dlho na nohách

Niektoré profesie si, žiaľ, vyžadujú dlhodobé státie na nohách. Ak je toto aj váš prípad, mali by ste si zadovážiť skutočne kvalitné a pohodlné topánky. Počas státia by ste tiež mali občas presunúť váhu z jednej nohy na druhú, občas si spraviť prestávku a posadiť sa. Po skončení práce by ste mali doma vykonať niekoľko krátkych cvikov s nohami a potom ich vyložiť do vyvýšenej polohy. Uvoľniť bolesť a opuch vám pomôžu relaxačné teplé kúpele alebo chladiace masti. Občas by ste si tiež mali dopriať masáž chodidiel.

Plantárna fascia alebo ostroha na päte

Potrápi najmä športovcov, ktorí preťažia nohy pri behu. Je to v podstate zápal plochej šľachy chodidla, ktorý sa postupne zhoršuje, až nakoniec ostrá bolesť znemožní pohyb. Odporúčame vám konzultovať liečbu s lekárom, ktorý vám môže predpísať protizápalové lieky a masti. Doma si môžete pomôcť opäť kúpeľmi a tiež tak, že si zvolíte pohodlnejšiu obuv so špeciálnymi vložkami.

Čítajte: Ostroha na päte – čo pomáha?

Ploché nohy

Môžeme ich mať od narodenia, ale môžu vzniknúť aj v dospelosti rôznymi poruchami svalov a šliach na nohách. Kým špeciálne cviky fungujú najmä u detí, dospelí si zvyčajne už nedokážu ploché nohy vytvarovať. Bolesť vám pomôže uvoľniť chodenie na boso, najmä po plochých kameňoch a tráve. Vhodné je tiež si zakúpiť špeciálne vložky do topánok, ktoré klenbu mierne nadvihnú alebo ortopedickú obuv.

Čítajte: Ploché nohy: Takto s nimi môžu účinne bojovať deti aj dospelí

Máte dnu

Vysoká hladina kyseliny močovej v tele je ďalšou príčinou častej bolesti nôh. Kyselina močová je odpadový produkt, ktorý vzniká pri oxidácii purínov a normálne sa vylučuje močom . Ak ju ale telo nevylúči, tvoria sa z nej malé kryštáliky, ktoré sa usádzajú v kĺboch a spôsobujú bolesť.

O liečbe a regulácii dny sa poraďte so svojim lekárom. Snažte sa ale piť veľa tekutín a vyhýbať sa častej konzumácii strukovín, kvasníc, húb, špargle alebo fazule, ktoré obsahujú vyššie množstvá purínu.

Čítajte: Ako sa zbaviť kyseliny močovej v kĺboch vďaka tomuto jednoduchému nápoju

Halluxy

Tieto kostné výrastky nie sú iba estetickým problémom. Keď narastú, dokážu spôsobiť poriadne nepríjemné bolesti. V súčasnosti je možné ich trvalo zmenšiť iba chirurgickým zákrokom, kde sa buď odstráni kúsok kosti alebo sa halluxy regulujú vložením titánových platničiek.

Halluxy majú častejšie ženy a sú dedičné. Takže ak ich mala vaša matka, mali by ste sa začať preventívne o nohy starať. Zaobstarajte si teda pohodlné topánky a masírujte si chodidlá.Takto nástup halluxov aspoň trochu oddialite.

Čítajte: Hallux valgus: Keď vybočený palec nie je len estetickým problémom

Zarastanie nechtov na nohách

Pri pohybe vám zarastajúci necht môže spôsobiť nepríjemné bolestivé pocity,najmä v oblasti palca. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa tohto problému môžete zbaviť. Doma vám pomôžu teplé kúpele a dvíhanie nechta pomocou nite alebo vaty. Odporúčame ale zveriť sa do rúk odborníkom, teda pedikérom alebo chirurgom, ktorí dokážu upraviť nechtové lôžko.

Čítajte: Zarastanie nechtov na nohách – domáca a odborná liečba

Ako bojujete s bolesťami nôh vy a čo je najčastejšou príčinou jej vzniku?

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, mayoclinic.org, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.