• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

10 nenápadných vecí, ktoré ničia našu imunitu

  • 18:21 03.05.2016
  • Bratislava
10 nenápadných vecí, ktoré ničia našu imunitu

Myslíte, že za oslabenú imunitu môže iba nedostatočný príjem vitamínov alebo chladné počasie? Tak to vás potom prekvapia tieto nenápadné veci, ktoré majú na imunitu väčší vplyv, než väčšina ľudí tuší.

Častá a nadmerná konzumácia alkoholu

Občasný pohárik dobrého alkoholu zdraviu neuškodí, no častá a nadmerná konzumácia alkoholu spôsobí imunite problémy. Alkohol je totiž z dlhodobého hľadiska schopný ničiť niektoré protilátky, ktoré telo produkuje a ktoré bojujú s infekciami. Má negatívny dopad aj na vstrebávanie vitamínov a minerálov, čo sú opäť zlé správy pre imunitný systém.

Fajčenie a tiež pasívne fajčenie

Vdychovanie cigaretového dymu stimuluje tvorbu rôznych zápalových cytokínov v organizme, čo spôsobuje precitlivenú reakciu imunitného systému, ktorá ho pri častom opakovaní vyčerpá. Škodlivé látky z cigariet celkovo oslabujú našu vrodenú imunitu voči patogénom.

Čítajte: Štyri tajomstvá, ako sa úspešne vyhnete bežným chorobám

Málo pobytu na slnku

Slnečné svetlo pomáha budovať imunitu. Ak sa vystavíme pôsobeniu slnečných lúčov, naše telo začne produkovať vitamín D, ktorý je kľúčovou látkou pre správnu funkciu T-lymfocytov, ktoré sú dôležitým stavebným prvkom imunitného systému.

Dlhodobý stres a negatívne myslenie

Aj naša myseľ má svoj podiel na fungovaní imunitného systému. Pri prežívaní negatívnych emócií stúpajú v našom tele hladiny kortizolu (stresového hormónu). Ten ovplyvňuje imunitný, tráviaci a reproduktívny systém v tele, tiež má negatívny dopad na tvorbu rastových hormónov.

Čítajte: Hliva ustricová – aký má vplyv na naše zdravie?

Nedostatočná hygiena

Dotykom sa prenáša pomerne veľa ochorení a preto je správna hygiena kľúčová najmä u detí, ktoré sa nachádzajú vo väčšom kolektíve. Počas chrípkovej sezóny je tiež vhodné, aby ste sa pred šírením choroby chránili napríklad tak, že si priložíte vreckovku na nos a ústa, ak sa budete nachádzať v uzavretom priestore medzi viacerými ľuďmi.

Používanie toxických kozmetických prípravkov

V súčasnosti obsahuje veľa kozmetických prípravkov aj toxické zložky, ktoré sa po aplikácii na pokožku dostávajú priamo do krvného obehu. K týmto nebezpečným látkam patrí napríklad Imidazolidinyl urea a Diazolidinyl urea, tiež DMDM hydantoín a triklosan. Veľa spoločností ich ešte stále používa a pridávajú ich do mydiel, šampónov, sprchových gélov ale aj make-upu. Ak máte možnosť, vyhnite sa týmto výrobkom a vyberajte si také, ktoré sú na prírodnejšej báze a neobsahujú spomenuté toxické látky.

Čítajte: Dvanásť nebezpečných látok v kozmetike

Málo spánku

Ak pravidelne spíte krátko a váš spánok je nekvalitný, výsledkom býva oslabený imunitný systém. Nedostatok spánku totiž mení systém, ktorý reguluje imunitnú obranu. Ak sa tieto zmeny dejú dlhodobo, môže to prispieť k ľahkému rozvoju ochorenia.

Nedostatok relaxačnej fyzickej aktivity

Mierne cvičenie má pozitívny dopad na náš imunitný systém. Cvičením sa zlepšuje prietok krvi, čo znamená lepšie vylučovanie toxínov z tela (napríklad potením). Správne fungujúci krvný obeh podporuje aj tok protilátok a bielych krviniek v tele. Tie sú dôležité pre boj s infekciami.

Čítajte: Zvýšte si hladinu bielych krviniek prirodzeným spôsobom

Zanedbávate pitný režim

Bez dostatočného príjmu vody nedokáže imunitný systém fungovať naplno. Dehydratácia sa totiž na imunite podpisuje omnoho závažnejšie, než ľudia predpokladajú. Konkrétne je dehydratácia vnímaná ako stav, ktorý potláča imunitu. Dávajte si preto pozor na pravidelný a dostatočný príjem tekutín.

Príliš často užívate antibiotiká

Nielen ľudia, ale aj samotní lekári čoraz častejšie predpisujú antibiotiká na liečenie chorôb. Je to spôsobené aj tým, že málokto v súčasnosti pôjde na PN a radšej si vezme silné dávky týchto liekov. No choroba, ktorú doslova „prechodíte“ má tendenciu sa vracať a spolu s tým bude stúpať aj spotreba antibiotík. Tie majú negatívny dopad na zdravé baktérie v tráviacom trakte, ktoré majú na starosti až 70% našej celkovej imunity. Vždy, keď dokončíte liečbu antibiotikami, zvýšte príjem probiotík, aby sa črevná flóra obnovila.

Čítajte: Manuka med: Zlepšuje spánok aj imunitu a je skvelým prírodným antibiotikom

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, top10homeremedies.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.