• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Opozícia navrhuje alternatívu ku gastrolístkom

  • 10:40 03.05.2016
  • Bratislava
Opozícia navrhuje alternatívu ku gastrolístkom

Liberáli spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom chcú umožniť poskytnutie finančného príspevku na stravovanie namiesto stravných lístkov, riešiť mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok, či zjednodušiť pravidlá pri výpočte nároku na dovolenku.

Poslanci za SaS spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom predložili do parlamentu sedem návrhov na novelizáciu Zákonníka práce. Jedným z nich je návrh novely Zákonníka práce, ktorý má umožniť zamestnancom zvoliť si namiesto stravovacích poukážok finančný príspevok na stravovanie. Takýto príspevok by bol vo výške, v akej by zamestnávateľ mal povinnosť prispievať na teplé hlavné jedlo.

Finančný príspevok na stravovanie by bol podľa navrhovanej novely oslobodený od dane. Samostatne zárobkovo činné osoby by si mohli uplatniť daňové výdavky na stravovanie za každý odpracovaný deň formou paušálnych výdavkov vo výške stravného na kalendárny deň pre časové pásmo 5 až 12 hodín podľa zákona o cestovných náhradách. "Pre uvedené osoby to súčasne predstavuje zásadné zjednodušenie administratívy a úsporu režijných nákladov pri porovnaní s doterajším nákupom stravovacích poukážok,“ uviedli predkladatelia návrhu.

Náhrada mzdy za prácu vo sviatok

Ďalším návrhom novely Zákonníka práce chcú liberáli spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom riešiť problematiku mzdy a mzdového zvýhodnenia a náhrady mzdy za prácu vo sviatok a pracovný deň, ktorým je nedeľa. "Oproti predchádzajúcej právnej úprave sa zužuje deň nepretržitého odpočinku na nedeľu a mení sa okrem iného aj výška percentuálneho mzdového zvýhodnenia za prácu v nedeľu a vo sviatok,“ uviedli predkladatelia.

Maximálna náhrada mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru

Liberáli spolu s Matovičom podali aj tretí návrh novely Zákonníka práce, ktorým sa má znížiť maximálna náhrada mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru zo strany zamestnávateľa z 36 mesiacov na šesť mesiacov. "Vzhľadom na skutočnosť, že lehota na podanie určovacej žaloby je dva mesiace, považujeme čas, za ktorý môže súd uložiť zamestnávateľovi uhradiť mzdu zamestnancovi, za neprimerane dlhý,“ uviedli poslanci za SaS.

Výpočet nároku na dovolenku

Parlament by mal rokovať aj o štvrtom návrhu na novelizáciu pracovného kódexu od liberálov a Matoviča. V tomto prípade ide o zjednodušenie pravidiel pri výpočte nároku na dovolenku v prípade, že pracovný pomer netrval celý rok, resp. ak zamestnanec nevykonával prácu počas celého roka. Za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru má mať zamestnanec nárok na jednu dvanástinu dovolenky za kalendárny rok. Za každých 21 neodpracovaných zmien v kalendárnom roku môže zamestnávateľ krátiť dovolenku o jednu dvanástinu.

Piatym návrhom novely Zákonníka práce chcú poslanci za SaS spolu s Matovičom liberalizovať zákonné obmedzenia pri dočasnom pridelení zamestnancov a zrušiť zodpovednosť užívateľského zamestnávateľa za agentúru dočasného zamestnávania vo veci dodržiavania rovnakých podmienok pre kmeňových a agentúrnych zamestnancov.

Ich šiesty návrh na zmenu pracovného kódexu upravuje vyradenie dopravných predpisov zo skupiny predpisov na úseku bezpečnosti a ochrany práce a siedmym návrhom novely Zákonníka práce navrhujú vypustiť z legislatívy sadzby minimálnych mzdových nárokov.

Zdroj: info.sk, SITA, Foto: youtube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.