• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

8 mýtov a faktov o ľavákoch

  • 18:22 02.05.2016
  • Bratislava
8 mýtov a faktov o ľavákoch

Na planéte je iba 10% ľudí ľavákov a kolujú o nich zaujímavé mýty a polopravdy. Poďme sa pozrieť na to, či ľaváctvo skutočne ovplyvňuje psychiku a zdravie človeka.

Nie je to iba o genetike

Vedci si nie sú úplne istí, prečo vlastne ľaváctvo vzniká, genetika nesie podiel iba v 25% prípadoch. Ľaváctvo teda môžete aj „zdediť“, no je to menej časté ako dedičnosť iných vlastností a diagnóz.

Často sa vyskytuje u jednej z dvojičiek

Identické dvojičky niekedy vyzerajú ako dokonalý zrkadlový odraz toho druhého. Vedci sa domnievajú, že na podobnom princípe funguje aj ľaváctvo a praváctvo medzi dvojičkami – u väčšiny sú skutočne takto podelené dominantné ruky.

Mozog ľaváka ale nefunguje odlišne

Praváci (až 98%) využívajú ľavú hemisféru na pochopenie reči a jazyka. Nie je ale pravdou, že všetci ľaváci by využívali opačne pravú. Až 70% ich využíva (tak ako praváci) ľavú hemisféru mozgu na dekódovanie reči.

Ľaváci ale môžu premýšľať inak ako praváci

Často si slovo ľavý spájame s negatívnymi označeniami („má obe nohy ľavé), zatiaľ čo pravý znamená „dobrý“ alebo „správny“. Napriek tomu, že takýto význam slov je nám vštepovaný od malička, ľaváci vždy budú mať tendencie dávať podvedome prednosť veciam, ktoré sú na ľavej strane, pričom pravú stranu budú vnímať ako negatívnejšiu.

Ľaváctvo ovplyvňuje prospech v škole a tiež rozvinutie duševných ochorení

Najmä v detstve do skorej puberty môžu ľaváci zažívať problémy s učením sa. Je to spôsobené tým, že prepínajú medzi využívaním mozgových hemisfér inak, než praváci. Nejde ale o žiadne neprekonateľné rozdiely, zhruba v puberte ľaváci svojich vrstovníkov bez problémov dobehnú.

Ľaváci ale majú tendencie viac prepadnúť duševným ochoreniam, napríklad schizofrénii, kde tvoria až 40% pacientov celosvetovo.

Čítajte: Prečo sú niektorí ľudia ľaváci?

Ľaváci majú výhodu v športe ale nie sú kreatívnejší

Keďže pravákov je viac, športovci sú zvyknutí hrať zvyčajne proti nim. Štýl hry ľavákov ale väčšinu ľudí vyvedie z miery, pretože nie sú zvyknutí proti nim hrať. V športe teda majú ľaváci skutočnú prevahu.

O ľavákoch ale tiež koluje mýtus, že sú viac kreatívni. Podľa viacerých pozorovaní ale nezáleží na tom, ktorú ruku máte dominantnú. Ide o celkové nadanie.

Môžete tak ale zarobiť o trochu menej peňazí

Štúdia z Harvardu z roku 2014 tvrdí, že existujú rozdiely v zárobkoch medzi pravákmi a ľavákmi. Ľaváci vraj zarábajú až o 9% menej, než prváci, takisto majú väčšie tendencie prerušiť štúdium na škole a menej často pracujú v oblastiach, ktoré si vyžadujú namáhavú kognitívnu činnosť.

Ľaváctvo nemá vplyv na dĺžku života

Kedysi sa ľudovo hovorilo, že „ľaváci idú prví“, čo značilo, že ľaváci umierajú skôr ako ľudia s dominantnou pravou rukou. Toto tvrdenie sa ale nezakladá na pravde, rovnako ako je nepravdivé tvrdenie, že ľaváci spôsobujú viac autonehôd. Kvalita a dĺžka života jedincov záleží od úplne iných faktorov (genetika, sociálny status, životný štýl a iné).

Nech už je u vás dominantná pravá či ľavá ruka, alebo dokonca obe, na kvalitu vášho života to v súčasnosti nebude mať taký dopad, ako kedysi. Ak vám vadia výrobky pre pravákov, existuje veľa obchodov, kde si môžete zakúpiť špeciálne nožnice a iné nástroje pre ľavákov.

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, iflscience.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.