• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Rok 2015 bol pre Best Hotel Properties a.s. rokom zmien a nárastov

  • 14:30 30.04.2016
  • Bratislava
Rok 2015 bol pre Best Hotel Properties a.s. rokom zmien a nárastov

Hotelierska skupina Best Hotel Properties a.s. (BHP) vlani dosiahla významný nárast konsolidovaného prevádzkového zisku pred odpismi (EBITDA) z hotelovej činnosti na 13,4 milióna EUR.

Hotelierska skupina Best Hotel Properties a.s. (BHP) vlani dosiahla významný nárast konsolidovaného prevádzkového zisku pred odpismi (EBITDA) z hotelovej činnosti na 13,4 milióna EUR. „Počas minulého roka vzrástli významne prevádzkové ukazovatele hotelov a tiež sa nám podarilo výrazne posilniť našu pozíciu pri riadení a správe aktív pre externé subjekty,“ komentoval hospodárske výsledky za rok 2015 Branislav Babík, predseda predstavenstva BHP.

Skupina BHP realizovala počas minulého roku viaceré zmeny v portfóliu. Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia pristúpila k odpredaju viacerých hotelov. Prvé dva – Crowne Plaza Bratislava a Grand Hotel Kempinski High Tatras predala počas decembra 2015. Oba hotely bude skupina BHP spravovať pre nového majiteľa a hotel Crowne Plaza Bratislava aj manažovať na základe zmluvy o frančíze ako doteraz. Na Valnom zhromaždení, ktoré odhlasovalo zníženie základného imania, bol určený na predaj aj Hotel Baltschug Kempinski v Moskve. „Predpokladáme, že k jeho predaju dôjde počas tohto roka, so záujemcami už rokujeme,“ avizoval Branislav Babík.

Obsadenosť izieb všetkých hotelov Skupiny stúpla medziročne o viac ako 8 percent na 67 percent. Oproti roku 2014 vzrástol vlani aj kľúčový ukazovateľ RevPAR – tržby za dostupnú izbu, a to o 5 percent. Tržby Skupiny stúpli o dve percentá na 61,6 milióna EUR. EBITDA z hotelovej činnosti sa zvýšila o viac ako 23% na 13,4 milióna EUR. „Vďaka tomu sme dosiahli maržu pred odpismi, úrokmi a daňami na úrovni 22 percent. Je to výsledok porovnateľný s číslami, ktoré dosahujú top hotelové spoločnosti na svete,“ povedal Branislav Babík. K tomuto úspechu podľa neho najviac prispel pražský InterContinental Hotel. Dosiahol totiž medziročný nárast tržieb o 13 percent a prevádzkového zisku pred odpismi o 19 percent. Drží si tak pevnú pozíciu na čele pražského hotelového trhu.

Počas vlaňajška boli úspešné aj hotely na Slovensku. Grand Hotel River Park, Bratislava prešiel rebrandingom a od augusta 2015 patrí do kolekcie The Luxury Collection siete Starwood. Na základe zmluvy o frančíze ho manažuje priamo BHP. Hotel na nábreží Dunaja vlani vykázal rast tržieb o viac ako 6 percent, a to vďaka tomu, že sa zvýšila priemerná denná cena za izbu. Prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) sa v tomto hoteli zvýšil o 32 percent.

Grand Hotel Kempinski High Tatras dosiahol vlani 13-percentný nárast tržieb vďaka dvojcifernému percentuálnemu rastu obsadenosti. Ten sa podarilo dosiahnuť pri stúpajúcej priemernej cenne za izbu. EBITDA vzrástla o takmer 47 percent. Hotel na brehu Štrbského plesa bude Skupina aj naďalej spravovať vo vzťahu k operátorovi.

Hotelu Crowne Plaza Bratislava vzrástli tržby o takmer 17 percent. Hotel pri zvýšenej obsadenosti upevnil pozíciu lídra trhu v tomto ukazovateli. Synergické efekty plynúce z manažovania viacerých bratislavských hotelov v rámci BHP pomohli tiež výraznému rastu EBITDA – zvýšila sa o 160 percent.

Moskovský hotel Baltschug Kempinski, určený na predaj, dosiahol 25-percentný nárast obsadenosti a tiež nárast tržieb v lokálnej mene. V mene euro vplyvom rekordne nízkeho kurzu ruského rubľa tržby klesli o 14 percent. EBITDA v lokálnej mene síce medziročne stúpla o viac ako 23 percent, v eurách však klesla o 8 percent.

Bez vplyvu hotelov určených na odpredaj, ktoré sú v konsolidovaných účtovných výkazoch klasifikované ako samostatný segment, ukončené operácie, dosiahla skupina BHP konsolidovaný čistý zisk z neukončených činností vo výške takmer 8 miliónov EUR. Celkové výnosy boli na úrovni 33,7 miliónov EUR a EBITDA dosiahla 10,1 milióna EUR. „Tieto výsledky predstavujú výbornú štartovaciu čiaru pre ďalší rast Skupiny. V tomto roku budeme naďalej pokračovať v napĺňaní našej vízie o budovaní silnej európskej hotelovej skupiny,“ zhodnotil predseda predstavenstva. Skupina BHP sa zameria na nové akvizície na zaujímavých trhoch vrátane turisticky obľúbených hlavných miest v západnej Európe. „Chceme tiež pokračovať v rozvíjaní nášho zámeru manažovania a správy hotelových aktív pre externé subjekty, ktorého cieľom je získanie aspoň jedného hotela do našej správy,“ uzavrel Branislav Babík.

Grand Hotel Kempinski High Tatras a hotel Crowne Plaza Bratislava patria medzi hotely, ktoré má v správe spoločnosť Best Hotel Properties a.s. Okrem nich vlastní a manažuje aj Grand Hotel River Park. Do portfólia BHP patria hotely InterContinental v Prahe a moskovský hotel Baltschug Kempinski. Od augusta 2015 spravuje spoločnosť BHP aj hotel Sheraton v Bratislave. Akcie spoločnosti sú kótované na Burze cenných papierov v Bratislave.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.