• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

12 rýchlych spôsobov, ako si doplniť energiu bez kofeínu

  • 13:23 29.04.2016
  • Bratislava
12 rýchlych spôsobov, ako si doplniť energiu bez kofeínu

Hľadáte iné možnosti, ako si rýchlo dobiť energiu bez konzumácie kávy alebo energetických nápojov? Poradíme vám niekoľko účinných spôsobov!

Odložte telefón

Jedna rýchla hra na mobile vás síce môže dočasne uspokojiť, no energiu si tým nedobíjate, práve naopak. Ak často odbiehame od našich úloh ku počítaču, e-mailom, sociálnym sieťam a iným zdrojom, ktoré upútajú pozornosť, postupne strácame omnoho viac energie, než keby sme sa riadne sústredili na dokončenie jednej úlohy. Samozrejme, ak ste sa ocitli na „mŕtvom bode“ a jednoducho neviete pokračovať, takéto rozptýlenie vám môže pomôcť.

Narovnajte sa a rozkročte

Jednominútové tzv. silové pózy vám môžu pomôcť zvýšiť hladinu testosterónu a zredukovať hormón stresu – kortizol. Vystrite sa teda a vypnite hruď, prípadne rozkročte nohy lebo roztiahnite na stole lakte. Ak sa ale chystáte na rokovanie s nadriadeným, takéto pózy si odpustite, pretože takáto reč tela môže pôsobiť arogantne.

Pustite dnu slnko

Niet lepšieho zdroja energie ako slnečné lúče. Na mnohých ľudí pôsobí pekné počasie pozitívne, dobíja nielen energiu, ale zlepšuje aj náladu a zvyšuje hladiny vitamínu D. Slnko pomáha aj ľuďom s chronickými depresiami prekonať tento stav.

Privoňajte k rozmarínu, mäte alebo škorici

Všetky tieto voňavé bylinky pôsobia na náš mozog a kognitívne funkcie ako stimulant. Je teda vhodné ich vôňu vdychovať napríklad počas učenia alebo práci na projekte. Môžete si ich zaobstarať napríklad vo forme esenciálnych olejov a jemne nimi prevoňať miestnosť, kde pracujete.

Čítajte: Čo robiť, keď vás prepadne mentálne vyčerpanie

Doprajte si proteínové raňajky

Väčšina ľudí nemá energiu už okolo desiatej ráno. Často je na vien práve to, že nemali dostatočne výživné raňajky. Pre optimálne zasýtenie a postupné uvoľňovanie energie je vhodné, ak sú súčasťou vašich raňajok aj bielkoviny.

Na chvíľu si oddýchnite

Niekedy je lepšie jednoducho od práce odísť, ako sa nútiť pokračovať, keď nemáte inšpiráciu. Ak máte možnosť, odíďte od práce aspoň na štvrť hodiny – prejdite sa alebo na chvíľu zatvorte oči a meditujte. Pustite si obľúbenú hudbu a zatancujte si. Hlavne na chvíľu úplne vypnite a potom sa k práci vráťte.

Poriadne sa zasmejte

Smiech od srdca na nás pôsobí ako tzv. eustres, teda pozitívny stres. V praxi to znamená, že poklesne hladina kortizolu a smiech vyvolá v mozgu podobnú reakciu ako krátke a ľahké cvičenie. Čo znamená zvýšenú tvorbu hormónov šťastia a tým pádom aj viac energie.

Dajte si žuvačku

Či si už vyberiete ovocnú alebo mentolovú – podľa viacerých štúdií vám žuvanie žuvačky zníži stresové hormóny a pomôže sústrediť sa.

Prejdite sa

Najlepšie v exteriéri alebo tam, kde dosahujú slnečné lúče. Pri rýchlejšom tempe sa zlepší vaša nálada aj zvýši energia. Menšia prechádzka sa odporúča najmä ľuďom so sedavým zamestnaním. Tí po prechádzke môžu dosiahnuť zvýšenie energie až o 20%.

Čítajte: Liek na dobrú náladu? Je to úplne jednoduché

Doplňte si vitamín B12

tento vitamín sa významne podieľa na premene jedla na energiu. Keď nášmu organizmu chýba, nedokážeme z prijatých surovín naplno vyťažiť všetku energiu, vitamíny a minerály. Dozerajte teda na to, aby ste ho prijímali dostatok v potrave alebo v doplnkoch stravy.

Schlaďte sa alebo si zaplávajte

Tento trik pomáha hlavne v lete, no aj počas iných ročných období sa oplatí ho vyskúšať. Umyte si tvár chladnou vodou alebo si na chvíľu priložte studený obklad na predlaktie. Ak máte možnosť, pred prácou je vhodné ísť si aspoň na pol hodinu zaplávať. Vhodnou alternatívou je tiež sprchovať sa vo vlažnej a chladnejšej vode. Rozprúdite tak krv a preberiete sa.

Čítajte: Upokojujúce jedlá. Poradia si so stresom

Zaspievajte si obľúbenú svižnú pieseň

Možno na to nemáte priestor, no ak sa predsa len nájde, napríklad cestou v aute do práce, bez hanby si zaspievajte svoju „srdcovku“. Táto aktivita vám zdvihne náladu, hladinu energie a možno vám vaše spevácke umenie aj vykúzli úsmev na tvári.

Máte svoje vlastné triky, ako si rýchlo dobiť energiu? Podeľte sa o ne s nami v komentári pod článkom.

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, fitnessrepublic.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.