• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

20 dôvodov, prečo piť pivo

  • 18:00 30.05.2013
  • BRATISLAVA
20 dôvodov, prečo piť pivo

Pivo sa priam ponúka ako osvieženie, nielen v letných dňoch. No pitie „zlatého moku“ v tom správnom množstve prináša pivo aj veľa zdravotných výhod pre naše telo.

Niektorí odborníci hovoria o tom, že pivo je zdravšie ako voda. Nuž určite ide o to, koľko sa ho vypije a netreba to preháňať. Vo veľkom množstve nášmu telu škodí.

Pivo však obsahuje veľké množstvo vitamínov hlavne skupiny B a veľa minerálov ako horčík, železo a zinok. Dve pollitrové pivá obsahujú 40 gramov alkoholu a už 60 gramov alkoholu je nebezpečná dávka. Preto pite pivo s rozumom.

Pri správnom pomere však pitie piva poskytuje veľké množstvo výhod:

1. Chráni pred infarktom

Je dokázané, že u pivkárov je až o 60 percent nižšia pravdepodobnosť výskytu infarktu ako u abstinentov. Konzumácia piva v správnom množstve pomáha potláčať usadzovanie tuku v cievach.

Profesor medicíny Manfred Walzl došiel k záverom, že ľudia, ktorí vypijú jedno desaťstupňové pivo denne žijú dlhšie a riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb je u nich menšie. Jeho výskum na univerzite v Grazi ukázal aj to, že ľudia, ktorí pijú pivo majú omnoho lepší krvný obeh a sú menej náchylní k infarktu.

2. Znižuje riziko mŕtvice

Prísady v pive pomáhajú zabraňovať zhlukovaniu červených krviniek a vytváraniu krvných zrazenín.

Vyššie spomínaný profesor Walzl skúmal účinky dvoch deci červeného vína v porovnaní s pohárom piva na riziko mŕtvice. Zatiaľ čo v prípade pravidelného pitia dvoch deci červeného vína sa znížilo riziko mŕtvice o päť percent v prípade pitia piva bolo riziko mŕtvice znížené až o 50 percent.

3. Pomáha pri nespavosti

Chmeľ v pive pôsobí ako prírodné sedatívum. Ukľudňuje nervy. Ideálne je pred spaním vypiť pohár piva. V takomto množstve pivo Váš organizmus ukľudní. Viac piva však zhorší kvalitu spánku.

4. Zlepšuje chuť do jedla

V tráviacom trakte dokážu horké zložky chmeľa rozhýbať látky a tým zvýšiť chuť do jedla. Aj iné druhy alkoholu podporujú chuť do jedla. Takzvaný "pivný mozoľ", nie je zo samotného piva, ale s najväčšou pravdepodobnosťou z následného vyjedania chladničky.

5. Pomáha pri vysokom tlaku

Mierna konzumácia piva môže podľa lekárov z Holandska znížiť vysoký krvný tlak.

Vďaka obsahu draslíka pomáha pivo znižovať krvný tlak. Samozrejme to neznamená, že vypijeme päť pív na dobrý tlak každý večer. Nadmerné pitie má úplne opačný účinok a vedie k srdcovým poruchám.

6. Ničí infekcie

Lekári dokázali, že pivo spomaľuje biochemické procesy v krvi, ktoré by inak viedli k zápalom. Močopudný efekt piva prospieva nášmu vylučovaciemu ústrojenstvu a pôsobí tak aj proti vzniku infekcií.

7. Vylepšuje pamäť

Podľa americkej štúdie pivkári trpia menej často Alzheimrovou chorobu ako ti, ktorí si zlatý mok nedoprajú.

8. Ničí obličkové kamene

Obsah horčíku v jednej fľaši piva znižuje riziko vzniku obličkových kameňov až o 40 percent. Pivo pomáha zavodňovať obličky, čo pôsobí preventívne proti vzniku obličkových kameňov.

9. Pomáha pri chudnutí

Po vode a čaji má pivo najmenej kalórií. V pollitráku piva je 190 kalórií zatiaľ čo v jablčnom džúse 240 kalórií. To, že po pive sa priberá nie je pravda, netreba to však s pitím piva preháňať.

Čítajte: Päť jednoduchých tipov na očistu tela

Pivo však obsahuje chmeľ, alkohol a oxid uhličitý, látky, ktoré podporujú chuť do jedla. Človeku sa potom stane, že je aj keď je sýty.

10. Chráni pred hnačkou

Zložky kyseliny mliečnej a kyseliny octovej obsiahnuté v pivechránia naše črevá pred šírením baktérií spôsobujúcich hnačku.

11. Pivom proti cukrovke

Keďže je pivo málo kalorické odporúča sa ako prevencia a je lepšie vypiť pivo ako iné sladké nápoje. Dokonca aj ľudia s cukrovkou si môžu dopriať pivo so zníženým obsahom cukru.

12. Predlžuje život

Pri doporučenom pití piva (jeden až dva poháre denne) sa zvyšuje v krvi hladina dobrého cholesterolu, ktorý nás pomáha chrániť pred ochoreniami srdca a zabraňuje kôrnateniu tepien. To, že pivo predlžuje život preukázalo aj veľké množstvo štúdií.

Čítajte: Červené víno chráni váš sluch

13. Lieči hlasivky

Samozrejme nesmie byť vychladené, ale najlepšie je pivo izbovej teploty. Pivo výborne obalí hlasivky.

14. Chráni pred rakovinou

Antioxidanty obsiahnuté v pive likvidujú v tele škodlivé voľné radikály. Dve pivá (pollitrové) denne zvyšujú denný príjem antioxidantov až o 10 percent.

15. Čístí obličky

Pivo je v tomto ohľade účinnejšie ako vypitie urologického čaju. Je výborné aj ako prevencia proti obličkovým kameňom.

16. Pomáha pri nachladnutiu

Ako recept na nachladnutia sa odporúča ohriať pivo, zmiešať ho so štyrmi lyžicami medu a piť ako medicínu. Šťavy obsiahnuté v jačmeni pomáhajú pri stimulácii krvného obehu a pomáhajú pri dýchaní. Zároveň posilňujú krvný obeh.

Čítajte: Osem nesprávnych teórií o chudnutí a cvičení

17. Proti stresu

Ďalšie zaujímavé zistenie vedcov z Montrealskej univerzity píše o tom, že ľudia, ktorí pijú pivo menej trpia stresom ako Ľudia, ktorí abstinujú.

Ďalšia štúdia, ktorú robili odborníci na českých vysokých školách skúmala na 19 študentov a študentiek, ktorí počas 60 dní vypili jedno pivo denne (muži veľké, ženy malé). Zatiaľ čo pri strese počet bielych krviniek klesá, pri skupine študentov stúpol počet bielych krviniek o osem percent.

18. Zlepšuje našu pleť

Vitamíny B a kyseliny v pive podporujú v našom tele metabolizmus a regenerujú kožu. Zároveň sa tým zvyšuje tvorba kolagénu a pigmentu. Do kozmetických procedúr by pivo mali zaradiť najmä ženy s akné. Jednoducho navlhčíme tampón pivom a ošetríme s ním pleť.

19. Pomáha v tehotenstve

Pri predčasných pôrodoch zohráva svoju úlohu nedostatok kyseliny listovej. Jeden liter piva obsahuje asi tretinu dennej dávky. Tehotným ženám sa preto doporučuje piť nealkoholické pivo ako doplnok stravy.

20. Spevňuje vlasy

V pive je obsiahnuté veľké množstvo minerálov a vitamínov. Odporúča sa pivom vlasy opláchnuť. Jemným vlasom dodá pivo potrebný objem. Nepríjemná vôňa piva po opláchnutí vlasov o niekoľko minút zmizne.

Vyskúšajte tento recept: V 30 ml vody rozmiešajte 2 polievkové lyžice jablčného octu, pridajte 30 ml piva a niekoľko kvapiek esenciálneho oleja. Takto potom tento recept nanášame na vlasy.

Na záver niekoľko rád:

  • Alkohol z jedného piva dokáže organizmus odbúrať približne za 2 - 3 hodiny, je to však veľmi individuálne, takže tento údaj je skôr orientačný.
  • Epileptici by sa pivu mali vyhýbať - už vypitie jedného piva môže spôsobiť epileptický záchvat.
  • Pivo je vhodné použiť pred jedlom - zlepšuje chuť do jedla a trávenie. Po jedle by nám mohlo spôsobiť tráviace problémy.
  • Vo veľmi malom množstve sa pivo odporúča aj po ťažkých alkoholových večierkoch. Pomáha zlepšovať aj vlastnosti krvi.

Veríme, že to s pivom nebudete preháňať. Vo väčšom množstve na naše telo už ako liek nepôsobí. Na zdravie!

Zdroj: Info.sk, zahr., Blesk.cz, Moje-pravdy.cz, Foto: SXC, Video: Youtube
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.