• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

PLAVČAN: Na rokovaní sa zúčastnilo 20 zástupcov školských organizácií

  • 8:10 05.04.2016
  • Bratislava
PLAVČAN: Na rokovaní sa zúčastnilo 20 zástupcov školských organizácií

Minister uviedol, že sa priblížili k zneniu dokumentu, ktoré umožní systémové zmeny v školstve.

Na pondelkových (4.4.) rokovaniach ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS) o príprave programového vyhlásenia vlády v oblasti školstva sa zúčastnili takmer dve desiatky zástupcov školských odborov, združení a iniciatív. "Rokovania hodnotím ako vecné a konštruktívne," povedal pre TASR Plavčan.

Dodal, že sa priblížili k zneniu dokumentu, ktoré umožní systémové zmeny v školstve. Ministerstvo však zatiaľ nešpecifikovalo finančné rámce návrhu programového vyhlásenia. "V tejto fáze rokovaní by nebolo korektné uvádzať čísla. Mám sa stretnúť s ministrom financií a budem s ním o tom hovoriť," povedal Plavčan.

Podľa predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavla Ondeka je programové vyhlásenie vo forme téz. "Konkretizácia tam nie je, ale pokiaľ sme prechádzali bod po bode, tak je vidieť, že sa veci pohli ďalej," uviedol po rokovaní Ondek. Podľa vlastných slov je zvedavý, s akými číslami príde v utorok minister financií. Ako dodal, odborári naďalej trvajú na číslach z deklarácie, ktorú podpísali s partnerskými organizáciami 17. februára.

V dokumente napríklad navrhujú, aby do konca nasledujúceho volebného obdobia išlo do školstva najmenej šesť percent HDP. Narásť majú aj platy učiteľov a to tak, aby do konca roku 2020 boli na úrovni minimálne 80 percent platu iných vysokoškolsky vzdelaných zamestnancov.

Potrebné je preto podľa nich od 1. januára 2017 zvýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov o 25 percent a v ďalších rokoch každoročne o desať percent.

Návrh programového vyhlásenia vlády prišli na ministerstvo školstva pripomienkovať aj zástupcovia Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU). Podľa Branislava Kočana z ISU priniesli ministrovi Petrovi Plavčanovi vlastné návrhy, ktoré by mali byť zapracované do dokumentu.

"Zatiaľ sme rokovali len o predloženom návrhu, takže hodnotiť budeme až výsledný materiál, ktorý predloží ministerstvo, respektíve vláda," uviedol po rokovaní Kočan.

Počas celého pondelka (4.4) prebiehali na ministerstve školstva rokovania o programovom vyhlásení vlády za oblasť školstva. Zúčastnili sa na ňom zástupcovia ministerstva a stavovských organizácií v regionálnom a vysokom školstve. Finálna verzia programového vyhlásenia vlády má byť hotová v stredu (6.4.), následne bude predložená premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD).

ISU naplánovala na dnešný deň v Bratislave demonštráciu. Podľa Kočana pôjde o mierumilovný pochod, ktorý má pripomenúť vláde a ministerstvu, že otázky ohľadom školstva tu stále sú a treba sa k nim postaviť.

Minister školstva v pondelok uviedol, že rozhodnutie učiteľov vyjsť do ulíc považuje za iracionálne. Ministerstvo podľa jeho slov s ISU rokuje. "Majú právo na verejné vystúpenie, ale hovorím, považujem to za iracionálne," povedal Plavčan.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.