• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Nahlasovatelia korupcie by mali dostať väčšiu ochranu

  • 13:30 28.05.2013
  • BRATISLAVA
Nahlasovatelia korupcie by mali dostať väčšiu ochranu

Ochrana oznamovateľov korupcie by sa mala zvýšiť. Vyplýva to z návrhu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, ktorý v utorok parlament posunul do druhého čítania.

Tento nový zákon bol na programe predchádzajúcej schôdze, ale jeho predkladateľ, podpredseda NR SR Ján Figeľ (KDH), navrhol odložiť hlasovanie o tomto bode na májovú schôdzu.

Návrh sa týka vybraných trestných činov, ktoré majú dopad na verejný záujem a páchajú ich osoby, ktoré plnia priamo alebo sprostredkovane úlohy vo verejnom záujme.

Zákon má garantovať ochranu zamestnancov pred stratou zamestnania alebo poškodením ich práv, ak oznámia alebo inak prispejú k účinnejšiemu odhaľovaniu a objasneniu korupcie daňových a majetkových trestných činov proti záujmom štátu, obcí, vyšších územných celkov a nimi zriadených subjektov či záujmom Európskych spoločenstiev.

Efektívnejší boj s korupciou je podľa Figeľa trvalou programovou prioritou KDH. „Už pred voľbami 2012 hnutie predstavilo sedem protikorupčných opatrení, ktoré by významnou mierou prispeli k vyššej transparentnosti, ale aj vymožiteľnosti práva. Toto je jedno z nich,“ dodal Ján Figeľ. Týmito opatreniami sú prijatie zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb, zákona o ochrane osôb pri odhaľovaní trestnej činnosti súvisiacej s korupčnými a inými vybranými trestnými činmi a zákon o lobingu.

KDH chce zároveň upraviť zákon o preukazovaní pôvodu majetku tak, aby bol reálne vykonateľný a aby sa zminimalizovali možnosti jeho obchádzania a tiež spresniť právnu úpravu o obsahu majetkových priznaní ústavných činiteľov. Podporuje tiež prijatie etických kódexov prokurátorov a sudcov ako aj etický kódex zamestnancov vo verejnej a štátnej službe spolu so zodpovednosťou za ich nerešpektovanie. Podľa Figeľa sa treba inšpirovať škandinávskymi modelmi transparentnosti verejnej správy, a nie balkánskou praxou.

Ochrana oznamovateľov korupcie môže byť začiatkom hľadania zhody

Posunutie zákona o ochrane oznamovateľov korupcie do druhého čítania môže byť podľa predsedu poslaneckého klubu KDH Pavla Hrušovského začiatkom hľadania zhody na politike, na ktorej musí záležať každej strane a ktorá je dôležitá pre celé Slovensko.

Ako povedal v utorok novinárom, hlasovanie je len čiastkový úspech. „Je to prvý víťazný polčas zápasu. Budeme rokovať znovu so všetkými parlamentnými klubmi, aby sme vo finále dokázali zvíťaziť a zákon bol prijatý,“ povedal Hrušovský s tým, že k návrhu existujú určité výhrady k niektorým ustanoveniam. „Prisľúbili sme spoluprácu na hľadanie zhody, ale tak, aby zákon nestratil význam,“ konštatoval.

Podľa predsedu KDH Jána Figeľa niektorí vzniesli námietku proti odmene, ktorú by mal dostať oznamovateľ korupcie, či nenavádza k prílišnému udávaniu. Z návrhu by však odmena nemala vypadnúť. „Je nárokovateľná na základe istých kritérií. Rozhoduje o nej ministerstvo vnútra po vynesení právoplatného rozsudku,“ povedal.

Figeľ verí, že tento zákon môže prejsť aj v treťom čítaní. „Pre Slovensko je to jedna z kľúčových tém. Dúfame, že prejde. Nikto dnes nebol proti. Návrh je prijateľný, ani pravicový, ani ľavicový. Slovensko potrebuje takéto ozdravné mechanizmy.“

Korupcia je podľa Figeľa rakovina a to nielen pre ekonomiku, ale aj spoločnosť. „Boj s korupciou je dôležitý predpoklad perspektívy. Vítam hlasovanie parlamentu, ktorý konsenzom vyjadril podporu pre návrh zákona. Je to dôležitý mechanizmus, ktorý chráni tých, ktorí majú odvahu, česť, statočnosť a zodpovednosť,“ povedal. Figeľ upozornil, že podľa prieskumov len sedem percent obyvateľov SR je ochotných ohlásiť korupciu. „Nepredpokladám, že by prijatie tohto zákona zásadne zmenilo tieto čísla, ale tých, čo majú odvahu, bude chrániť.“

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.