• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Bobkový list: Top 11 výhod a využití

  • 19:46 24.03.2016
  • Bratislava
Bobkový list: Top 11 výhod a využití

Pozrite si 11 nečakaných zdravotných prínosov bobkového listy. O všetkých jeho využitiach ste asi netušili.

Bobkové listy pochádzajú z vavrínu, ktorý rastie v Stredomorí, Francúzsku, Taliansku, Severnej a Strednej Amerike, Strednej Ameriky. Bobkový list stráca svoje zdravotné prínosy po jednom roku a tak sa starých nevyužitých bobkových listov zbavte. Majte ich na chladnom, suchom a tmavom mieste, najlepšie vo vzduchotesnej nádobe.

11 hlavných výhod a spôsobov využitia bobkového listu

Prevencia rakoviny

Jedinečná kombinácia antioxidantov a organických látok v bobkovom liste, vrátane fytonutrientov, katechínov, linaloolu a parthenolidov pomáha chrániť telo pred pôsobením voľných radikálov. Voľné radikály môžu spôsobiť mutáciu zdravých buniek na rakovinové bunky.

Čítajte: Prvé varovné príznaky rakoviny, ktoré nesmiete ignorovať

Liečba kašľa a prechladnutia

Uvarte vodu a pridajte 2 až 3 bobkové listy. Nechajte ich lúhovať po dobu 10 minút. Namočte do tejto vody handričku a dajte si ju na hrudník na zmiernenie chrípky, prechladnutia a kašľa. Čaj z bobkového listu je účinný aj pri znižovaní horúčky. Varte bobkové listy v 200 ml vody, až kým vám neostane ¼ vody (50ml). Sceďte a vypite túto zmes.

Prevencia cukrovky

Bobkový list pomáha znižovať hladinu glukózy v krvi, cholesterol a hladiny triglyceridov. Antioxidanty umožňujú telu efektívnejšie spracovávať inzulín, čo je dobrou voľbou pre diabetikov a ľudí s inzulínovou rezistenciou alebo cukrovkou 2. typu.

Pomáha tráveniu

Bobkový list má silný štipľavý zápach, ktorý stimuluje produkciu slín a ďalších tráviacich enzýmov. Tieto enzýmy môžu pomôcť pri odbúravaní potravinárskych zložiek, čím podporujú zdravé trávenie. Bobkový list je užitočný proti páleniu záhy a nadúvaniu.

Čítajte: Tri osvedčené spôsoby, ako si zlepšiť trávenie

Liek proti bolesti

Esenciálny olej z bobkového listu má protizápalové účinky, podporuje krvný obeh, lieči výrony, artritídu, reumatizmus a iné bolesti.

Vyživuje pleť

Bobkový list obsahuje rad antioxidantov a antiseptickch zlúčenín, ako je alfa-pinén, beta-pinén, limonén, linalool, metyl-chavikol, Neral, a-terpineol, a chavikol. Tie sú všetky prospešné pre pokožku. Bobkový list je tiež bohatý na vitamín-C, ktorý pomáha pri prevencii poškodenia voľnými radikálmi.

Lieči rany

Bobkový list bol používaný ľudovými liečiteľmi pre jeho antimykotické a antibakteriálne vlastnosti. Lieči uštipnutia hmyzom a zmierňuje rany a modriny.

Stimuluje imunitu

Bobkové listy sú bohatým zdrojom vitamínov A a C, rovnako ako zinku, troch živín, ktoré majú veľký význam pre silný a zdravý imunitný systém. Vitamín C je pravdepodobne najúčinnejší antibakteriálny a protivírusový prostriedok, ktorý posilňuje imunitný systém a zvyšuje agresivitu našich bielych krviniek.

Lieči akné

Bobkový list obsahuje niekoľko zlúčenín, ktoré sú užitočné pri liečbe akné. Rozdrvte bobkový list a pridajte ho do vody. Zmes uvarte, sceďte a nastriekajte si ju na tvár.

Čítajte: Ako bojovať proti akné: 3 jednoduché spôsoby

Lieči nespavosť

Bobkový list má upokojujúci účinok a mierne sedatívne vlastnosti pomáhajú navodiť spánok. Preto môže byť bobkový list použitý v liečbe nespavosti.

Zdroj: Info.sk, TM, organicfacts.net, stylecraze.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.