• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

NEWMATEC 2016 a budúce smerovanie slovenského automobilového priemyslu

  • 16:00 17.03.2016
  • Bratislava
NEWMATEC 2016 a budúce smerovanie slovenského automobilového priemyslu

NEWMATEC 2016 pomenoval budúce smerovanie slovenského automobilového priemyslu.

Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP SR) zorganizovalo v dňoch 15. a 16. marca 2016 druhý ročník automotive konferencie NEWMATEC. Najväčšie názorové fórum venované automobilovému priemyslu na Slovensku skloňovalo témy potreby posilnenia výskumu a vývoja, podpory inovácií, či iných opatrení na udržanie konkurencieschopnosti. NEWMATEC 2016 potvrdil, že slovenský automotive priemysel sa dôsledne pripravuje a postupne aplikuje nové technologické a manažérske procesy globálnej filozofie Industry 4.0.

O aktuálnych otázkach automotive priemyslu na NEWMATECU diskutovalo 250 účastníkov v zastúpení manažérov výrobných závodov, rozhodujúcich subdodávateľov automobilového priemyslu, predstaviteľov ZAP SR a zástupcov akademickej obce. Konferencia vytvorila priestor pre odbornú diskusiu na širokú škálu aktuálnych tém - Lean management, Smart Industry, internet vecí, aplikovaný výskum, inovačný management, digitalizácia priemyslu - v súvislostiach zefektívnenia managerskych, výrobných a logistických procesov a technologických trendov Industry 4.0

Obdobie dynamických zmien v sektore prináša zvýšené požiadavky na výskumno-vývojové a inovačné kapacity a nároky na kvalifikovanú pracovnú silu. „Ak si má slovenský automotive priemysel udržať konkurencieschopnosť a rozvíjať sa, musia byť naplnené dva rozvojové predpoklady. Prvým je vybudovanie vedecko - vývojovej základne aplikovaného výskumu a druhým je otázka kvalifikovaných ľudských zdrojov, čo znamená podporu vzdelávania v technických odboroch a rozvíjanie konceptu duálneho vzdelávania na všetkých úrovniach škôl,“ pomenoval prioritné oblasti rozvoja Juraj Sinay, prezident ZAP SR.

Inšpiratívne príspevky o výrobe a riadení automobiliek budúcnosti ponúkli na konferencii odbornému auditóriu a médiám najvyšší predstavitelia automobiliek - PSA Peugeot Citroën Trnava, generálny riaditeľ Rémi Jean Claude Girardon a Ralf Sacht, predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia. Úspech zaznamenala prezentácia a workshop autora bestselleru „The Toyota Way“, svetového experta na Lean management, profesora Jeffreya Likera z University of Michigan.
NEWMATEC potvrdil, že slovenský automobilový priemysel v otázkach uchopenia výziev globálnych priemyselných filozofií Smart Industry, či Industry 4.0, udáva trendy a prináša know-how pre celý priemyselný sektor. „Nové definície priemyslu prinášajú zvýšené požiadavky na výskumno-vývojové a inovačné procesy vo firmách. Dnes môžeme skonštatovať, že slovenský automotive priemysel už aplikuje výrobné a manažérske procesy v duchu najaktuálnejšieho vývoja v sektore,“ doplnil predseda komisie pre vedu, výskum a inovácie ZAP SR Martin Morháč.
V závere konferencie účastníci sformulovali výzvy a definície aktuálnych potrieb automobilového priemyslu do Memoranda NEWMATEC 2016. V ňom definujú opatrenia slovenského automobilového priemyslu pre udržanie konkurencieschopnosti a jeho ďalšieho rozvoja, ktoré si vyžadujú spoluprácu a podporu kompetentných inštitúcií.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.