• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

7 bylín na ochranu pred rakovinou a poškodením pečene

  • 18:35 02.03.2016
  • Bratislava
7 bylín na ochranu pred rakovinou a poškodením pečene

Tieto byliny a prírodné látky patria medzi najlepších prirodzených bojovníkov s ochoreniami pečene.

1) Kurkuma - Kurkumín (Curcuma longa). Táto zlúčenina nájdená v kurkume pomáha v liečbe zápalových ochorení, ako je cukrovka, srdcové choroby, artritída, demencia a rakovina.

Čítajte: 7 bežných liekov, ktoré môže nahradiť kurkuma

“Kurkumín môže zmierniť poškodenie pečene vyvolané etanolom [alkoholom], thioacetamidom, predávkovaním železa, cholestázou a akútnou, subchronickou a chronickou intoxikáxiou tetrachlórmetánom (CCl4)," vysvetľuje štúdia publikovaná v časopise European Journal of Medicinal Chemistry. "Tiež môže do určitej miery vyliečiť CCI4 cirhózu."

2) Šišak - Wogonin (Scutellaria radix). Táto monoflavonoidná zlúčenina izolovaná z koreňa šišaku ukazuje sľubné výsledky pri liečbe hepatitídy B a C, rovnako ako rôznych foriem alkoholických a nealkoholických ochorení stukovatenej pečene. Na rozdiel od liečiv, wogonin nepodporuje rezistenciu voči liekom, ani nevyvoláva nežiadúce účinky u pacientov.

Čítajte: Stukovatenie alebo steatóza pečene: Zastavte ju včas!

"Anti-HBV aktivita wogoninu ukazuje jeho schopnosť potláčať sekréciu povrchového antigénu hepatitídy B v bunkovej kultúre," zdôrazňuje štúdia s tým, že bolo tiež preukázané, že wogonin môže byť účinný v liečbe hepatocelulárneho karcinómu buniek.

3) Sladké drievko - Glycyrrhizin (Glycyrrhiza glabra). Táto aktívna zložka koreňa sladkého drievka bola už dlho používa v liečbe chronickej hepatitídy, a tiež má rad prírodných protizápalových a antivírusových vlastností. Glycyrrhizin sa používa v tradičnej čínskej medicíne k ochrane funkcie pečene a tiež k boju proti nádorom.

4) Resveratrol. Tento polyfenolická fytochemikália odvodená z bobúľ hrozna a vína získala solídnu povesť ako jedna z najúčinnejších zlúčenín proti starnutiu nachádzajúcich sa v prírode. Bolo tiež vedecky preukázané, že má hepatoprotektívne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť chrániť proti poškodeniu pečene spôsobené voľnými radikálmi a zápalovými cytokínmi. Tiež pomáha zvýšiť hladinu glutatiónu v tele a podporuje tvorbu antioxidačných enzýmov, ktoré pomáhajú chrániť pečeň.

5) Pestrec mariánsky - Silymarín (Silybum marianum). Tento extrakt si už dlho drží silnú reputáciu ako pečeňové tonikum vďaka svojej úžasnej schopnosti zabrániť a zvrátiť hepatotoxicitu vyvolanú drogami a ďalšími toxínmi. Silymarín tiež pomáha bojovať proti produkcii voľných radikálov, a tiež vynakladá antifibrogénnu činnosť, ktorá pomáha chrániť pečeň pred poškodením toxickými vplyvmi.

6) Rebarbora - Rhein. Tento antrachinón získaný z rebarbory ​​má silné protirakovinové vlastnosti. Ale je to tiež úžasný prostriedok pri liečbe a prevencii stukovatenia pečene. Jeho antioxidačné a protizápalové vlastnosti tiež ukázali výhody v oblasti ochrany proti fibróze pečene tým, že inhibujú expresiu TGF-beta1 a pečeňových hviezdicových buniek, čo sú oba markery v progresii ochorenia pečene.

7) Gardénia - Geniposide (Gardenia jasminoides). Táto zlúčenina z gardénie je zvlášť vhodná pri liečbe hyperlipidémie a stukovatenia pečene. Štúdie preukázali, že geniposide je obzvlášť účinný pri inhibícii fibrózy pečene, rovnako ako ochrane proti steatóze pečene.

Čítajte: Pečeň: 8 vecí, ktoré ju ničia

"Genipin môže vyvolávať proapoptotickú bunkovú smrť buniek hepatómy u potkanov a ľudských hepatocarcinoma Hep3B buniek," vysvetľuje štúdia.

Zdroj: Info.sk, TM, Science.NaturalNews.com, sciencedirect.com, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.