• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Nevyhadzujte naklíčený cesnak! Dokáže zabiť rakovinové bunky

  • 17:53 26.02.2016
  • Bratislava
Nevyhadzujte naklíčený cesnak! Dokáže zabiť rakovinové bunky

Väčšina z nás pozná zdravotné výhody cesnaku. Ale vedeli ste, že naklíčený cesnak toho môže ponúknuť ešte viac, a to najmä pokiaľ ide o prevenciu rakoviny?

Mnoho ľudí má mylné predstavy o naklíčenom cesnaku, kvôli ktorým ho vyhadzujú. Myslia si, že taký cesnak je príliš starý alebo škodlivý. Je pravda, že niektoré druhy koreňovej zeleniny, ako sú zemiaky, majú zvýšenú toxicitu, keď starnú a začnú klíčiť. Vedci zistili, že u cesnaku je to naopak. Naklíčený cesnak je pre vás lepší než čerstvý.

Čítajte: Vedci priznávajú, že cesnak môže znížiť našu závislosť na antibiotikách

Nedávna štúdia financovaná Kórejskym inštitútom pre plánovanie a vyhodnocovanie technológií objavila väčšiu antioxidačnú aktivitu v naklíčenom cesnaku než u mladšieho cesnaku. Štúdia zistila, že vlastný imunitný systém cesnaku sa po klíčení zlepší prostredníctvom produkcie fytoalexínov. Sú to prirodzene sa vyskytujúce chemické látky, vďaka ktorým je cesnak menej náchylný voči patogénom. Slúži rastline, aby odvrátila choroby a môže poslúžiť aj vám. Aj zlúčenina bohatá na síru, známa ako alicín, je výraznejšia u naklíčeného cesnaku. Alicín účinne zabíja huby, baktérie, vírusy a parazity. Tieto fytochemikálie prospejú aj vám, ak zaradíte naklíčený cesnak do svojej stravy.

Čítajte: Cesnak: Úžasný dar prírody, na ktorý zabúdame

Dr. Jong-Sang Kim popisuje, ako klíčenie mení metabolizmus cesnaku vo vzťahu k čerstvejšiemu cesnaku. Päť dní staré výhonky cesnaku mali vyšší antioxidačný pomer v porovnaní s mladšími cesnakmi. Klíčenie zvýšilo antioxidačný potenciál cesnaku, najmä čo sa týka rakoviny.

Čítajte: Toto sa stane s vašim telom, ak budete pravidelne konzumovať cesnak

Poskytne vám tiež lepšie protizápalové vlastnosti, zrýchlenie imunity a zlepšené kardiovaskulárne zdravie. Bolo preukázané, že naklíčený cesnak dokáže zabiť 14 typov rakovinových buniek, vrátane tých, ktoré sú zodpovedné za rakovinu mozgu, pľúc, prsníka a pankreasu. Ale to nie je všetko. Vďaka sile fytochemikálií je naklíčený cesnak dvojnásobne účinný na prevenciu mŕtvice, elimináciu voľných radikálov zodpovedných za nástup predčasného starnutia a zápalu, ktorý spôsobuje osteoartrózu.

Čítajte: Nové dôkazy: Cesnak znižuje riziko rakoviny o vyše 40%!

Pri kúpe cesnaku si však musíte dávať pozor! Nekvalitný dovážaný cesnak sa často pestuje v odpade. Potom sa ožaruje a postrekuje toxickými bieliacimi zlúčeninami v snahe zamaskovať jeho toxický pôvod. Takýto oslabený cesnak nebude klíčiť vôbec. Vzhľadom k tomu, ako bol pestovaný, by pre vás ani nebol vhodný. Cesnak v bio kvalite alebo vlastnoručne vypestovaný však dokáže klíčiť.

Čítajte: Cesnakový olej: jeho výhody a výroba

Klíčenie cesnaku je veľmi jednoduché, stačí uložiť miestny vypestovaný cesnak na chladné a suché miesto. Ak chcete proces klíčenia urýchliť, olúpte ho a prepichnite špáradlami. Vďaka špáradlám ho položte na malý pohár vody tak, aby bola spodná časť cesnaku ponorená. Uistite sa, že cesnak bude mať dostatok slnečného svetla.

Zdroj: Info.sk, TM, thehealthsite.com, pubs.acs.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.