• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Trápi vás pleseň na nechtoch nôh? Poznáme účinné tipy, ako sa jej zbavíte

  • 19:32 22.02.2016
  • Bratislava
Trápi vás pleseň na nechtoch nôh? Poznáme účinné tipy, ako sa jej zbavíte

Onychomykózu, teda pleseň pod nechtami na nohách, si často zamieňame s plesňou na nohách a pokožke. Lenže prípravky a postupy, ako sa jej zbaviť, sú v týchto prípadoch odlišné. V článku vám prezradíme, ako pleseň pod nechtami účinne vyliečite.

Pleseň pod nechtami na nohách, najčastejšie pod palcovým nechtom, je pomerne častý problém. Prejavuje sa zápalom, opuchom, zažltnutím nechtového lôžka a zmenou jeho štruktúry, napríklad hrubnutím nechta. Onychomykóza zvyčajne nebolí, pokiaľ sa nerozšíri.

Čítajte: Pleseň na nohách – kedy pomôžu domáce recepty?

Ak sa táto diagnóza dlhodobo ignoruje, môže spôsobiť nepríjemné problémy, napríklad praskanie, štiepanie či úplnú stratu nechtu. Dobrou správou je, že onychomykóza sa dá liečiť, no vyžaduje si trpezlivú a pravidelnú liečbu. Čo teda na tento druh plesne zaberá?

Liečivá

Na trhu nájdete množstvo voľnopredajných krémov, náplastí a roztokov, ktoré sú špeciálne určené na liečbu onychomykózy. Vhodný výber konzultujte s lekárnikom alebo lekárom.

Prírodné prostriedky

Liečbu môžete doplniť účinnými domácimi surovinami, ktoré majú protizápalové, antibakteriálne a protiplesňové účinky.

  • Jablčný ocot

Kvalitný jablčný ocot môžete aplikovať na vatu a tú upevniť na noc na necht pomocou náplaste. Ráno vatu odstráňte a nohy umyte. Inou alternatívou je rozmiešať niekoľko lyžíc v kúpeli a namočiť si doňho nohy aspoň na 10 minút.

Čítajte: Zdobia vaše chodidlá kurie oká? Takto sa ich môžete zbaviť

  • Tea tree olej

Je veľmi účinný voči mnohým kožným chorobám, vrátane plesní. Aplikujte niekoľko kvapiek na vatu a priložte ju na poškodený necht aspoň na štvrť hodiny. Nezabudnite tento postup opakovať aspoň dvakrát denne, aby ste dosiahli viditeľný účinok.

  • Oreganový olej

Opäť ide o olej, ktorý má silné antibakteriálne a protiplesňové účinky. Potierajte ním poškodený necht a nechajte ho pôsobiť dlhšiu dobu, aspoň pol hodinu.

  • Cesnak

Môžete využiť čerstvé strúčiky, popučenú zmes zmiešanú s olivovým olejom alebo cesnakový olej. Aplikujte ich na necht a nechajte pôsobiť niekoľko hodín. Cesnak potom odstráňte a chodidlo dôkladne umyte.

Prevencia a čo by ste NEmali robiť

Ak ste náchylní na tvorbu plesní na nohách, mali by ste vždy používať vlastný uterák a dbať na dôkladnú hygienu chodidiel. Ak navštevujete plaváreň alebo používate cudziu sprchu, mali by ste vždy mať na nohách prezuvky.

Určite by ste nemali na necht aplikovať agresívne prostriedky, napríklad chlórnan sódny (SAVO), ktoré môžu pokožku poleptať a podráždiť. Fungovať nebudú ani krémy na kožnú mykózu, pretože nepreniknú dostatočne hlboko do nechtového lôžka. Ani aplikácia vitamínu E či rôznych bylinkových obkladov nebude mať dlhodobý efekt. Onychomykózu jednoducho musíte preliečiť pomaly a dôkladne špeciálnymi prípravkami, prípadne im môžete pomôcť skutočne účinnými domácimi surovinami.

Mali ste niekedy s plesňou na nechtoch na nohách problémy? Podarilo sa vám ju úplne vyliečiť? Aké prostriedky ste použili? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári pod článkom.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, webmd.com, health.com, Foto: shutterstock.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.