• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Čo sa deje s telom, keď prestaneme jesť mäso?

  • 12:41 16.02.2016
  • Bratislava
Čo sa deje s telom, keď prestaneme jesť mäso?

Človek konzumuje mäso odpradávna. No v poslednej dobe je vegetariánsky a vegánsky spôsob života čoraz populárnejší. Čo sa teda s našim telom stane, keď prestaneme konzumovať mäso a mäsové výrobky? Prečítajte si plusy i mínusy.

Mäso, ktoré bežne dostávame v obchodoch, je čoraz menej kvalitné. Obsahuje veľa látok, ktoré v ňom nemajú čo robiť, napríklad antibiotiká a hormóny. No naše telo bielkoviny potrebuje a okrem toho je mäso veľmi chutné. Čo by sme teda mali robiť? Vzdať sa mäsa úplne alebo ignorovať klesajúcu „kvalitu“ a jesť ho ďalej? Pred tým, než si odpoviete, prečítajte si, čo sa stane s ľudským telom, ak mäso z jedálnička vylúčite.

  • Môžete zhodiť niekoľko kilogramov

Aj keď to zvyčajne nie je dôvod, prečo sa ľudia preorientujú na „zelenú“ stravu, vylúčením mäsa z jedálnička niekoľko kilogramov skutočne zhodíte. Platí to zvlášť v prípadoch, kedy ste konzumovali mäso pripravené nezdravým spôsobom.

  • V tráviacom trakte sa zvýši počet tzv. „dobrých“ baktérií

V tráviacom trakte sa nachádza veľké množstvo baktérií, ktoré rozkladajú všetku prijatú stravu. Keď ale vylúčite z jedálnička mäso, ich počet sa zvýši. Rátajte ale s tým, že keď prestanete konzumovať mäso a nahradíte ho inými surovinami, istú dobu budete zažívať hnačku a plynatosť.

  • Môže sa znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení

Podľa viacerých výskumov majú ľudia, ktorí nekonzumujú mäso (hlavne červené a spracované), až o 24% nižší výskyt kardiovaskulárnych ochorení, tiež sa v tejto skupine vyskytuje menej prípadov vysokého tlaku a vysokých hladín LDL cholesterolu. Okrem toho, strava založená na ovocí a zelenine značne znižuje výskyt zápalov v tele.

  • Vaše telo stratí veľa vitamínov a minerálov

Mäso nám neprináša len bielkoviny. Strácate aj vitamín D či B a mnoho ďalších. Preto, ak plánujete prejsť na vegetariánsku alebo vegánsku stravu, mali by ste si jedálniček dôkladne pripraviť, aby vaše telo dostalo všetky tieto látky v dostatočnej náhrade z iného zdroja. Dopĺňať si ich iba prostredníctvom tabliet nie je práve najlepší nápad.

Čítajte: Od vitamínu A až po zinok – takto si dôležité látky doplníte prirodzenou cestou

  • Riziko vzniku rakoviny je menšie

Minulý rok vyvolalo tvrdenie WHO o škodlivosti mäsa silnú polemiku. WHO tvrdí, že nadmerná konzumácia spracovaného a červeného mäsa priamo súvisí so vznikom rakoviny v tráviacom systéme. Samozrejme, ani tento výskum nie je úplne smerodajný. Ak spomínané suroviny nekonzumujete každý deň vo veľkom množstve, šanca na rozvinutie rakoviny je pomerne malá.

Čítajte: Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

  • Vaše vnímanie chutí sa zmení

Spolu s mnohými látkami príde telo aj o zinok. Ten nie je dôležitý iba pre imunitu, ale má veľký podiel aj na tom, ako vnímame chute. Podľa viacerých pozorovaní majú vegáni zvyčajne nižšiu hladinu zinku v organizme. Odporúča sa preto dopĺňať ho aj vo forme doplnku stravy.

  • Svaly budú potrebovať viac času na zotavenie

Proteín je dôležitý prvok pre svaly. Zvlášť to platí pre ľudí, ktorí pravidelne cvičia, tým pádom ho svaly potrebujú ešte viac. Ak ale nekonzumujete mäso, telo ho bude mať nedostatok a svaly sa budú regenerovať o niečo dlhšie. Môžete skúsiť si ho po tréningu doplniť pomocou proteínového nápoja, keďže proteín z tekutín sa do vašich svalov dostane rýchlejšie než z tuhého skupenstva (napríklad z mäsa).

Čítajte: Zvýšte si hladinu bielych krviniek prirodzeným spôsobom

Ak sa chcete vyvarovať negatívam, ktoré prináša konzumácia mäsa, ale súčasne ho chcete mať v jedálničku ďalej, ideálnym riešením je odberať mäso zo skutočne kvalitných zdrojov. Napríklad od lokálneho malochovateľa. Ak sa rozhodnete vyskúšať vegetariánstvo, myslite na to, že musíte telu poskytnúť dodatočne viacero látok, o ktoré príde.

Zdroj: Info.sk, DK, prevention.com, metro.co.uk, standard.co.uk. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

VČERA - 20:11Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

VČERA - 7:15Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.