• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Ekonomika šliape ako hodinky, Smer predstavil nové ciele

  • 15:35 13.02.2016
  • BANSKÁ BYSTRICA 1
Ekonomika šliape ako hodinky, Smer predstavil nové ciele

Smer - SD v prípade účasti vo vláde pristúpi k ďalšiemu zvyšovaniu minimálnej mzdy s cieľom dosiahnuť úroveň 500 eur v roku 2020.

Podľa premiéra a predsedu strany Smer Roberta Fica bude základným cieľom účasti Smeru v novej vláde ďalšie výrazné posilňovanie sociálneho štátu a dynamické približovanie Slovenska k priemeru životnej úrovne EÚ bez negatívnych dopadov na verejné financie. Premiér to deklaroval na dnešnej programovej konferencii strany v Banskej Bystrici.

Pripomenul, že v uplynulých štyroch rokoch zvládol Smer neľahkú úlohu zladenia konsolidácie verejných financií a hospodárskeho rastu. Ako dôkaz uviedol pozitívne hodnotenia potvrdené renomovanými ratigovými agentúrami. Agentúra Fitch udelila našej ekonomike ratingové ohodnotenie A+ so stabilným výhľadom.

Podľa štatistického úradu Európskeho spoločenstva (EUROSTAT) zaznamenalo Slovensko v poslednej štvrtine minulého roku najrýchlejší ekonomický rast medzi štátmi EÚ. "Ekonomika šliape ako hodinky. Zvýšili sme výber daní, úspešne bojujeme s daňovými i colnými únikmi, zvládli sme infláciu, výrazne sme znížili nezamestnanosť," povedal Fico. Údaje o vytvorení 130-tisíc nových pracovných miest považuje za neodškriepiteľný fakt. Úspechy doterajšieho vládnutia Smeru podporil aj konštatovaním, že v roku 2015 sme sa zaradili medzi elitné štáty eurozóny. "Budúcej vláde chceme odovzdať štát s nízkou infláciou a hospodárskym rastom nad tri percentá," uviedol.

Odporúčame:

Smer chce investovať vo veľkom, plánuje uvoľniť dlhovú brzdu

Agentúra Fitch potvrdila rating Slovenska na úrovni A+

Zeman poprial Smeru úspech vo voľbách, toto povedal o Ficovi


Pre obdobie nasledujúcich štyroch rokov si strana Smer-SD vytýčila tri základné ciele. Ak zotrvá vo vláde bude sa snažiť docieliť, aby životná úroveň Slovenska v roku 2020 dosahovala 85 percent priemeru krajín EÚ. Druhým je stať sa do roku 2020 najvýkonnejšou ekonomikou v rámci krajín V4. Tretím cieľom je zostavenie vyrovnaného rozpočtu, čo vie v plnej miere garantovať.

Smer - SD v prípade účasti vo vláde pristúpi k ďalšiemu zvyšovaniu minimálnej mzdy s cieľom dosiahnuť úroveň 500 eur v roku 2020. Ďalej sa zaväzuje vytvoriť ďalších 100-tisíc nových pracovných miest a znížiť nezamestnanosť pod úroveň 10 percent a dosiahnuť predkrízovú úroveň. V každom prípade chce udržať stabilné a dostupné ceny energií pre domácnosti a podnikateľský sektor a pokračovať v rozšírení okruhu potravín so zníženou 10-percentnou sadzbou DPH. V priebehu rokov 2016 a 2017 zabezpečí dôslednú realizáciu zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov a podporí rozšírenie platnosti zákona na ďalšie okresy s vyššou mierou nezamestnanosti.

Vzhľadom na súčasnú priaznivú situácia na finančných trhoch, keď sa dá požičiavať za veľmi výhodných podmienok, bude Smer podporovať zmenu v ústavnom zákone o takzvanej dlhovej brzde a zakotviť investičnú výnimku. To by umožnilo rozbehnúť veľké investičné akcie, napríklad výstavbu

V súvislosti so súčasnými problémami v školstve a zdravotníctve sa Smer zaväzuje týmto rezortom venovať špeciálnu pozornosť v Programovom vyhlásení vlády. Konkrétne záväzky bude formulovať v zhode s reprezentatívnymi zástupcami pracovníkov školstva a zdravotníctva.

Ako najväčšie riziko spojené s vládnym obdobím 2016 – 2020 označil Robert Fico bezpečnostnú situáciu spojenú s migračnou krízou. "Žiadne ucelené komunity na našom území nechceme, naďalej budeme proti kvótam. Vieme poskytnúť peniaze i inak pomôcť, ale nebudeme privážať ľudí, ktorí u nás nechcú byť," spresnil premiér. Ako potvrdil podpredseda Smeru Marek Maďarič, pohľad na otázku bezpečnosti bude kľúčovým aspektom pri rokovaniach s budúcimi koaličnými partnermi.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

DNES - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

DNES - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

DNES - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

DNES - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.