• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Potvrdili oslobodenia v kauze vrážd Havasiho a Patasyho

  • 16:13 11.02.2016
  • BRATISLAVA
Potvrdili oslobodenia v kauze vrážd Havasiho a Patasyho

V prípade únosu čínskeho podnikateľa Krajský súd v Bratislave znížil súrodencom Ľubomírovi a Michalovi Chlpíkovcom tresty.

Krajský súd v Bratislave dnes na verejnom zasadnutí potvrdil v kauze vrážd Petra Havasiho a Karola Patasyho st. oslobodzujúce rozsudky prvostupňového súdu z decembra 2013. Týkajú sa údajných členov skupiny takáčovcov Patrika V. a Mariána G., proti oslobodeniu ktorých sa vtedy odvolal prokurátor.

V prípade únosu čínskeho podnikateľa, za ktorý prvostupňový súd uznal vinnými súrodencov Ľubomíra a Michala Chlpíkovcov, súd potvrdil vinu obžalovaných, oproti pôvodnému rozsudku im však znížil tresty. "Obžalovanému Ľubomírovi Chlpíkovi uložil súd trest odňatia slobody vo výmere tri roky so zaradením do prvej nápravnovýchovnej skupiny. Obžalovanému Michalovi Chlpíkovi uložil trest odňatia slobody vo výmere dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu piatich rokov a ochranné psychiatrické liečenie ústavnou ," povedal pre agentúru SITA hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak. Prvostupňový súd pôvodne vymeral Ľubomírovi trest tri a pol roka a Michalovi trest tri roky.

Podľa pôvodnej obžaloby Marián G. vo februári 2004 za sľub zníženia fiktívneho dlhu nariadil dlhodobé sledovanie Petra Havasiho, údajného člena konkurenčnej skupiny podsvetia, tzv. sýkorovcov. Informácie údajne odovzdával obžalovaný Patrik V., sledovanie robil Anton C. ktorý pred súdom vystupoval ako svedok. Havasi sa vozieval v Porsche Cayenne s vodičom Gejzom Vezsprémim. Havasiho s vodičom 6. júna 2004 v aute zastrelil samopalom neznámy páchateľ po tom, ako zastavili na zjazde z bratislavského Prístavného mosta. Z okoloidúceho auta s odcudzeným evidenčným číslom dostal Havasi štyri rany do hlavy a hrudníka, vodiča zasiahli dve rany do krku a ramena.

Ďalšia vražda sa podľa prokuratúry odohrala 12. januára 2005 pred vchodom do paneláka na Krásnohorskej ulici v bratislavskej Petržalke - obeťou bol Karol Patasy starší. Toho podľa obžaloby dal sledovať Marián G. a napokon aj zastrelil samopalom Agram 2000. Maskovaný v parochni sa vrátil k vodičovi Antonovi C., ktorý ho tam priviezol - ten mal samopal hodiť do Dunaja, ale ukryl ho v lese. Policajtom neskôr ukázal, kde ho ukryl. Prvostupňový súd v rámci oslobodzujúceho rozsudku v decembri 2013 argumentoval nedôveryhodnosťou kľúčového svedka Antona C. ako aj fatálnymi chybami vyšetrovateľov.

Ľubomír a Michal Chlpíkovci podľa obžaloby uniesli v roku 2005 Číňana, ktorý podnikal na košickom blšom trhu. Ozbrojení a prezlečení za policajtov najskôr zablokovali auto a uniesli Ha Ngueyna N. Odviezli ho k Rožňave, bili ho a telefonicky žiadali od jeho manželky výkupné - dva milióny korún (66 387 eur). Keď zistili, že v okolí je polícia, dali sa na útek, ale chytili ich aj s Antonom C.. Čínsky obchodník počas únosu utrpel ľahké poranenia.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

VČERA - 19:53Domáce

Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť.