• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

V zdravom tele zdravé minerály

  • 23:02 10.02.2016
  • BRATISLAVA
V zdravom tele zdravé minerály

Chlad, vykúrené miestnosti, mráz, závan jarného vzduchu. Striedanie ročných období a teplôt sa neraz podpíše aj na organizme – formou dehydratácie, bolesťami hlavy a únavou. Pitný režim netreba podceňovať ani v období chladnejších mesiacov, kedy sa pocit smädu nedostaví tak rýchlo a pravidelne, ako počas leta. Voda je totiž dôležitou súčasťou bunkových procesov, podieľa sa na metabolizme a pomáha udržiavať stálu teplotu tela.

Ako sa vysporiadať s únavou po zime
Telo dospelého muža obsahuje 60 % vody, telo dospelej ženy 50 % a kojenca 77 %. Zhruba 20 % vody prijímame zo stravy a až 80 % potrebujeme prijať formou tekutín. I keď sa počas chladných mesiacov potíme menej ako v teplejšom počasí, pitný režim treba dodržiavať takisto.

Prechody z tepla do chladu, udržiavanie stabilnej telesnej teploty, znížený príjem čerstvého ovocia a zeleniny, dajú nášmu organizmu naozaj zabrať. Za pocitom sucha v ústach, kŕčmi, fyzickej aj psychickej nepohody stojí únava a nedostatok koncentrácie. Aj preto pravidelný a dostatočný prísun tekutín pre naše telo nevyhnutný. Aké množstvo tekutín by sme však mali denne prijať? "Pri prísune tekutín platí, že u každého jedinca sú potreby hydratácie individuálne. Existuje však pomerne jednoduchý spôsob, ako mať pod kontrolou to, či sme prijali dostatok tekutín – tým je farba moču," hovorí prof. MUDr. Zdeňek Zadák, CSc., vedúci Centra pre výskum a vývoj, Fakultná nemocnica Hradec Králové. Svetlá farba moču značí, že sme prijali dostatočné množstvo tekutín, tmavé sfarbenie hovorí o opaku.

Aj počas chladnejších mesiacov by sme mali optimálne prijať 2 – 3 litre tekutín denne. Strava chudobnejšia na vitamíny a minerály a menej pohybu spôsobuje úbytok potrebných a žiaducich minerálov v tele. Minerálne vody vyznačujúce sa nízkou a strednou mineralizáciou (t.j. do 1 500mg/l rozpustených látok) zabezpečia optimálne množstvo a ľahké vstrebávanie minerálov na celý deň a sú vhodné na každodenné pitie. Minerálne vody s vyššou mineralizáciou (t.j. nad 1 500 mg/l rozpustených látok) je vhodné piť pri vysokej záťaži, kedy je potrebné rýchlo doplniť minerály.

Za všetkým hľadaj horčík
Minerál, ktorý zohráva v pitnom režime dôležitú úlohu, je horčík. Podieľa sa na stovkách bunkových procesov a pre život je nenahraditeľný – napomáha zvládať fyzickú aj psychickú záťaž. Napomáha zvládať psychickú a fyzickú záťaž, bolesti hlavy, svalové kŕče, zápchu, ale aj chuť na sladké.

"Odporúčaná denná dávka horčíka pre dospelého človeka je prijať okolo 375 mg prostredníctvom stravy a nápojov. Potreba horčíka sa zvyšuje pri nadmernom pití kávy alebo konzumácii ťažších jedál. Horčík nájdete aj v strukovinách, listovej zelenine, či orechoch," dodáva prof. Zadák.

Nedostatok horčíka môže výrazne zhoršiť aj vstrebávanie ďalších minerálov – draslíka, fosfátov, vápnika, ale aj sodíka. Dopĺňanie horčíka je preto kľúčové pre správne fungovanie nášho organizmu.
Horčíková štúdia, ktorú realizovala Katedra výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre ukázala, že najviac ohrozené nedostatkom horčíka sú ženy zo stredného Slovenska. U tých zistili až takmer tretinovú pravdepodobnosť, že im chýba horčík. Najlepšie sú na tom podľa štúdie ženy z východu Slovenska, ktorým namerali pätinové riziko. Výsledky ukazujú, že muži sú na tom o niečo lepšie ako ženy. Najvyššie riziko nedostatku horčíka sa, podobne ako pri ženách, objavilo u mužov zo stredného Slovenska. Tým namerali štvrtinovú pravdepodobnosť, že im horčík chýba. Pozor na dostatočný príjem tekutín a horčíka by si však mali strážiť všetci bez rozdielu.

Prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc.
vedúci Centra pre výskum a vývoj, Fakultná nemocnica Hradec Králové


Profesor Zdeněk Zadák dlhoročne pôsobí na Gerontolickej a metabolickej klinike FN v Hradci Králové a aj vďaka svojej bohatej medicínskej praxi je špecialistom v oblasti klinickej výživy a intenzívnej metabolickej starostlivosti. V súčasnosti je vedúcim Centra pre výskum a vývoj LF a FN v Hradci Králové.
Je považovaný za zakladateľa odboru klinickej výživy v Českej republike – v roku 1988 inicioval založenie Spoločnosti klinickej výživy a intenzívnej výživy ČLS J. E. Purkyně. Je členom redakcií renomovaných domácich a zahraničných odborných časopisov a čestným členom viacerých lekárskych spoločností, okrem iného Slovenskej lekárskej spoločnosti. V roku 1994 založil nadáciu pre rozvoj v oblasti umelej výživy, metabolizmu a gerontológie, ktorej hlavným cieľom je podpora odborného rastu a vzdelávania zdravotných sestier v tejto oblasti.

Viac informácií nájdete na www.magnesia.sk.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

Ako kúpiť perfektné gumáky pre deti? Pozrite si niekoľko užitočných tipov!

16:19 19.12.2023Tlačové správy

Mláky, voda, blato – ktoré dieťa by tomu odolalo? Na bezstarostne strávené chvíle vonku aj počas nepriaznivého počasia sú nevyhnutnou výbavou gumáky.