• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
10°Bratislava

8 silných antibiotík z prírodnej lekárne

  • 20:09 10.02.2016
  • Bratislava
8 silných antibiotík z prírodnej lekárne

Antibiotiká patria v súčasnej dobe k jedným z najviac predpisovaných liekov. Niektoré diagnózy nimi preliečiť musíme, no v mnohých prípadoch zbytočne vzniká antibiotická rezistencia. Prečítajte si, akými prírodnými prostriedkami sa syntetické antibiotiká dajú nahradiť a kedy je vhodné túto náhradu používať.

Niektoré vážnejšie diagnózy antibiotikami musíme preliečiť. Žiaľ, v súčasnosti sa už pomerne často predpisujú aj v prípadoch, kedy to nie je celkom potrebné. Takto potom vzniká antibiotická rezistencia, čo je stav, kedy antibiotiká strácajú svoj účinok.

Veľa jedál dokáže pôsobiť podobne, ako tieto syntetické liečivá. A na rozdiel od antibiotík zvládnu okrem baktérií bojovať aj s vírusmi a kvasinkovými ochoreniami. Ich výhodou je aj to, že neničia „dobré baktérie“ v tráviacom trakte. O ktorých prírodných alternatívach je reč sa dozviete nižšie v článku.

Čítajte: Najlepšie prírodné proti-vírusové liečby

  • Cesnak

Najznámejšie a súčasne veľmi účinné prírodné antibiotikum. Jeho účinnou zložkou je alicín, tá mu dodáva antibiotické účinky. Je na vás, v akej forme ho budete konzumovať – môžete ho pridávať do jedál či konzumovať surový. Takisto ho nájdete v podobe tabliet ako doplnok výživy.

  • Med

Jeho vzácne liečebné účinky si pochvaľovali už naše staré mamy a babičky. Med je skutočne jedným z najsilnejších antibakteriálnych a protivírusových liekov, aké nám dáva príroda. Vďačí za to svojmu zloženiu, ktoré si účinne poradí s infekciami a naviac posilní organizmus natoľko, že bude pre baktérie ťažšie napadnúť ho.

  • Kurkuma

Kurkumín, ktorý je účinnou látkou, má silné antibakteriálne účinky. Obzvlášť to platí pri helicobakteroch. Kurkumu môžete pridávať do jedla, vyrábať z nej nápoje alebo ju konzumovať vo forme tabliet.

Čítajte: Ako si vyrobiť vlastné prírodné antibiotikum

  • Echinacea

Posilňuje imunitu a súčasne bojuje proti vírusom, baktériám aj kvasinkám v organizme. Najčastejšie ju u nás nájdete v podobe čaju. Pri jej užívaní si ale dávajte pozor – ak ju chcete intenzívne využívať, nemali by ste prekročiť viac ako 7 – 10 dní. Tiež môže spôsobiť problémy ľuďom s autoimunitnými ochoreniami.

  • Zázvor

Najmä čerstvý zázvor funguje veľmi účinne voči baktériám, napríklad tým, ktoré sa zachytávajú a množia na jedle (napríklad zárodky salmonelózy). Jedzte ho čerstvý alebo si z čerstvého zázvoru pripravujte čaj.

  • Extrakt z grapefruitových jadierok

Tento výťažok má silné antiseptické a antibakteriálne účinky. Podľa viacerých výskumov dokáže bojovať proti 800 druhom vírusov a baktérií a viac než 100 druhom kvasinkových ochorení. Tento extrakt je na vnútorné aj vonkajšie použitie. Môžete ním tiež liečiť aknóznu pokožku, rôzne vyrážky, uštipnutia a tiež pleseň na nohách.

  • Oreganový olej

Podľa štúdie Georgetown University Medical Center môže oreganový olej slúžiť ako liečivo proti veľmi odolným baktériám. Okrem toho má aj silné protivírusové a protizápalové účinky. Môžete ho používať napríklad na pleseň na nohách, alebo tiež pridávať do horúcej vody pri naparovaní.

Čítajte: Šesť mýtov o antibiotikách

  • Výťažok z listov olivovníka

Tento extrakt je účinný v boji voči rôznym typom bakteriálnych ochorení a má tiež protizápalové a antioxidačné účinky. Najčastejšie ho nájdete v podobe tabliet, ako doplnok výživy.

Pozor! Tieto prírodné prostriedky neslúžia ako náhrada liečby antibiotikami pri vážnych diagnózach. Ak máte odolné bakteriálne ochorenie a lekár vám ich predpísal, využívajte celé balenie a prírodnými prostriedkami si liečbu iba dopĺňajte.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, naturallivingideas.com, Foto: shutterstock.c
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

DNES - 6:27Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

VČERA - 6:29Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

Gynekológovia o nohavičkách: 6 pravidiel, ktoré musíte ovládať

21:42 08.04.2024Zdravie

Na čo treba dbať pri nákupe dámskej spodnej bielizne? Odborníci na reprodukčné zdravie žien prezradili 6 princípov, ktorými sa treba riadiť.

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

V rámci prevencie pred encefalitídou sa odporúča aj prevarenie mlieka

9:07 08.04.2024Zdravie

Kliešťovou encefalitídou sa možno nakaziť aj z nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka a výrobkov z neho.

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

Vaše cievy môžu byť plné mikroplastov, na toto si dávajte pozor

21:44 06.04.2024Zdravie

Vedci objavili mikroskopické kúsky plastu u viac ako 50 % pacientov s upchatými cievami.