• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

9 zvláštnych vecí, ktoré spomaľujú váš metabolizmus

  • 19:52 09.02.2016
  • Bratislava
9 zvláštnych vecí, ktoré spomaľujú váš metabolizmus

Čím rýchlejší metabolizmus, tým viac vaše telo dokáže spáliť kalórií. Tak, ako existujú spôsoby ako ho zrýchlite, sú aj rôzne veci, ktoré ho dokážu spomaliť. Poďme sa pozrieť na tie menej známe.

Naše telo je vskutku výborne fungujúci mechanizmus. Dokáže premieňať jedlo na energiu, pričom v tomto procese zohráva úlohu každá bunka nášho tela. Niektorými trikmi si toto spaľovanie dokážeme zrýchliť, inými zase spomaliť. Viete, aké zvláštne zlozvyky a procesy v tele dokážu metabolizmus spomaliť?

Pesticídy

Niektoré druhy pesticídov dokážu rozhodiť hladinu hormónov, čo sa u citlivejších ľudí môže čiastočne prejaviť aj na fungovaní metabolizmu. Dávajte si teda pozor pri konzumácii ovocia, zeleniny aj rôzneho mäsa na to, čo vlastne do tela prijímate. Vhodnou alternatívou môžu byť biopotraviny alebo odber od lokálnych pestovateľov a chovateľov, či vlastný chov a pestovanie.

Nespíte dostatočne

Nedostatok spánku sa čoraz častejšie spája s nadváhou a spomaleným metabolizmom. Vysvetliť sa to dá aj na pomerne jednoduchom príklade – čím menej spíte, tým menšia je pravdepodobnosť, že sa nasledujúci deň budete viac hýbať, resp. budete chcieť cvičiť.

Čítajte: Rýchly metabolizmus – výhra alebo problém?

Menštruácia

Počas nej prichádza telo o zásoby železa, ktoré pomáha prenášať kyslík aj do svalov. V dôsledku toho metabolizmus počas tohto obdobia zvykne spomaliť.

Jete primálo

Ak telu neposkytnete toľko kalórií, koľko na denné fungovanie potrebuje, prepne sa do tzv. núdzového režimu a začne kalórie ukladať namiesto toho, aby ich spaľovalo. Doslova si robí zásoby tuku na „horšie časy“, pretože nevie, kedy opäť dostane energiu v podobe jedla.

Sedíte pridlho

Stačí 20 minút sedenia, aby váš metabolizmus prešiel do fázy pokoja a pomalého spomaľovania. Ak aj máte sedavé zamestnanie, existujú spôsoby, ako sa trochu viac pohybovať. Vyskúšajte si napríklad zaobstarať vyšší stôl, pri ktorom budete počas práce stáť. Alebo si robte krátke prestávky, počas ktorých budete chvíľu kráčať, či aspoň stáť.

Jet lag

Ak často cestujete, prípadne lietate do iných časových pásiem, váš vnútorný biorytmus bude rozhádzaný. A spolu s ním aj spaľovanie a u citlivejších ľudí aj imunita.

Neprijímate dostatok vápnika

Vápnik hrá prekvapivo dôležitú úlohu v tom, či metabolizmus kalórie spáli alebo sa uložia vo forme tukových buniek. Smelo ho teda zaraďte do vášho jedálnička, strava bohatá na vápnik vám pomôže efektívnejšie spaľovať.

Čítajte: Päť zelených potravín, ktoré zlepšujú metabolizmus

Dehydratácia

Všetky celulárne (bunkové) procesy v tele sú závislé na vode a inak to nie je ani s metabolizmom. Dehydratácia je najčastejšia a najviac podceňovaná príčina spomaleného spaľovania. Dehydratácia ho v priemere spomalí o 2%.

Neraňajkujete

To, že nejete raňajky pravdepodobne spôsobí, že na obede toho zjete podstatne (a zbytočne) viac. Okrem toho ale dávate telu signál, že má začať uchovávať alebo ukladať energiu. To znamená pomalšie spaľovanie kalórií. Aj ráno nebudete mať chuť, skúste sa postupne naučiť raňajkovať. Pre metabolizmus je to rozhodne lepšie, ako káva na lačno.

Čítajte: Sedem potravín, ktoré naštartujú váš metabolizmus

Akými spôsobmi si vy zrýchľujete metabolizmus?

Zdroj: Info.sk, DK, womenshealthmag.com, top10homeremedies.com, Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.