• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Bolia vás kolená? Tieto domáce suroviny vám prinesú úľavu

  • 20:00 08.02.2016
  • Bratislava
Bolia vás kolená? Tieto domáce suroviny vám prinesú úľavu

Bolesti kolien sa už dávno netýkajú iba starších ľudí a športovcov. Prečítajte si, aké domáce recepty vám môžu s bolesťami pomôcť.

Bolesť v kolenách môže mať rozličné príčiny, od oslabenej štruktúry kosti až po postupné starnutie tkanív. Medzi ďalšie časté príčiny patria aj zranenia, zlomeniny, zápaly alebo chronické ochorenia.

Okrem bolesti môžete zažívať aj iné symptómy, napríklad stuhnutosť, mierny opuch, začervenanie pokožky alebo problémy s pohybom či státím.

Nedovoľte, aby vás bolesti spomaľovali. Pri miernej až strednej bolesti kolien vám môžu okrem analgetík pomôcť aj tieto domáce suroviny.

  • Studené obklady

Najlepšie pôsobia pri zápale alebo jemnom zranení, kedy sa na kolene vytvorí opuch. Studený obklad ho spolu so zápalom úspešne potlačí a súčasne uvoľní bolesť. Na boľavé miesto môžete prikladať látku namočenú v studenej vode alebo ľadové obklady.

Čítajte: Tipy, ako predísť bolestiam v kolenách

Pozor – ľad nikdy neprikladajte priamo na pokožku!

  • Kajenské korenie

Obsahuje kapsaicín, ktorý funguje ako prírodné analgetikum. Ak nemáte po ruke olej z kajenského korenia, môžete si vyrobiť vlastný. Stačí, ak zmiešate dve lyžičky korenia v malej šálke zohriateho olivového oleja. Túto zmes si natierajte na boľavé koleno. Pomáha zvlášť na opuch a pocit stuhnutého kĺbu. Hodí sa tiež pri bolestiach, ktoré spôsobuje opotrebenie kolien vekom.

  • Jablčný ocot

Je to jedna zo surovín, ktoré vám pomôžu s prípadným zápalom bojovať zvnútra. Kvalitný jablčný ocot totiž má silné protizápalové účinky. Rozmiešajte lyžicu jablčného octu v pohári vody a vypite aspoň jedenkrát denne.

  • Zázvor

Opäť ďalšia z nápomocných surovín, ktoré vám pomôžu so zápalom zvnútra tela. Aj on totiž má protizápalové účinky. Konzumujte zázvor pravidelne, či už surový alebo vo forme čaju, či prášku. Okrem priaznivého vplyvu na kolená si tak značne zvýšite celkovú imunitu organizmu.

  • Kurkuma

Jej účinná zložka kurkumín vám pomôže nájsť úľavu od bolesti. Môžete ju pridávať do jedla či nápojov, alebo ju zmiešať s vodou a vytvoriť pastu, ktorú natriete na boľavé miesto.

Pri jej pravidelnom užívaní by si ale mali dávať pozor ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Kurkuma také účinky už totiž má a môžu narušiť pôsobenie liekov.

  • Oleje

Ako prvá pomoc vám môžu poslúžiť aj kvalitné oleje, napríklad olivový alebo eukalyptový či mätový olej. Pred aplikáciou na bolestivé koleno ich ale zohrejte. Niekoľko minút masírujte postihnuté miesto a potom zmyte.

Upozorňujeme, že domáce suroviny slúžia vždy ako doplnok liečby a nenahrádzajú predpísané lieky. Ak zažívate bolesť kolien dlhodobejšie, mali by ste vyhľadať lekára a zistiť, čo presne je príčinou.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, webmd.com, mercola.com, Foto: shutterstock.c
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.