• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Vo veku 79 rokov skonal slovenský herec Leopold Haverl

  • 10:50 05.02.2016
  • Bratislava
Vo veku 79 rokov skonal slovenský herec Leopold Haverl

Známy herec sa preslávil účinkovaním v divadle i seriáloch.

Známy herec v posledných rokoch účinkoval hlavne v seriáloch - Áno, miláčik!, Divoké kone a Doktori. O necelé dva týždne by oslávil jubilejných 80 rokov.

Člen činohry SND Leopold Haverl dnes zomrel vo veku nedožitých 80 rokov. Informuje o tom RTVS na sociálnej sieti.

V divadle sa mu splnil sen

Na divadelných doskách sa mu splnil jeho sen, zahral si postavy od veľkých autorov, napríklad Wiliama Shakespeara, či Jean-Babtiste Moliéra. Najvýznamnejšími divadelnými postavami, ktoré stvárnil na pôde činohry Slovenského národného divadla (SND) boli napríklad Simon Chachava z hry Bertolta Brechta Kaukazský kriedový kruh, Raskoľnikov z hry Fedora Michajloviča Dostojevského Zločin a trest či postava Dromia Efezského z Komédie omylov Williama Shakespeara. Priaznivci divadla ho videli aj ako Pétrusa v Rozkošnom paroháčovi a ako rozprávača príbehu Na skle maľované autorky E. Bryll-K. Gärtner. Na divadelných doskách sa objavil aj v postave Dimitrija z Dostojevského Bratov Karamazovovcov a stvárnil aj mešťanostu v Gogoľovom Revízorovi. Pamätná je aj jeho úloha v hre Williama Shakespeareho Henrich IV., kde stvárnil Sira Johna Falstaffa a napríklad aj Willy Loman v slávnej hre Smrť obchodného cestujúceho Arthura Millera.

Haverla obsadili aj v inscenáciách SND Chrobák v hlave autora Georga Feydeaua, Čerticiach Carla Goldoniho a Rostandovom Cyranovi z Bergeracu. Na bratislavskej Novej scéne si zahral postavu Horace Vandergeldera v komediálnom muzikáli zo zlatej broadwayskej éry Helou Dolly.

Najobľúbenejší bol Rozprávač

Leopold Haverl sa narodil 16. februára 1936. Svoju hereckú dráhu po absolvovaní štúdia na Štátnom konzervatóriu v Bratislave v roku 1954 začínal tento rodák z Bratislavy v zájazdovom Dedinskom divadle v rokoch (1954-1960), neskôr bol päť rokov členom súboru Krajského divadla v Trnave a tri roky hrával v bratislavskom Divadle poézie. V roku 1968 sa stal členom činohry SND. Jeho divadelnými scénami sa stali aj bratislavské divadlá Nová scéna a Aréna či nitrianske Divadlo Andreja Bagara (DAB). Svoje nezastupiteľné miesto má Leopold Haverl aj v rozhlasovej tvorbe.

Jednou z jeho najobľúbenejších úloh bola postava Rozprávača v inscenácií legendárnej hry Na skle maľované, ktorá mala premiéru 19. októbra 1971. Haverl bol jedným z troch hlavných protagonistov - spolu s Michalom Dočolomanským a Elom Romančíkom, ktorí odohrali všetkých 500 predstavení tohto veľmi úspešného divadelného titulu.

Debutoval vo filme Dáma

Pred kamerami debutoval Leopold Haverl v roku 1967 vo filme Dáma. Z bohatej filmografie Leopolda Haverla nemôžeme nespomenúť televízne projekty Prípad jasnovidca Hanussena, Hájnikovu ženu, Straty a nálezy, Povstalecká história, Život bez konca, Adam Šangala či Rodinné tajomstvá. Hral aj vo filmoch Kapitán Dabač, Traja svedkovia, Naši pred bránami, Hľadači svetla, Penelopa, Poéma o svedomí, Demokrati, Noční jazdci, Plavčík a Vratko, Kohút nezaspieva a V rannej hmle.

Prvým ocenením jubilujúceho herca bola v roku 1977 Cena Andreja Bagara. Je držiteľom Výročnej ceny Nadácie Ladislava Novomeského (1996). Za svoje umelecké aktivity získal v roku 2001 v českých Poděbradoch Krištáľovú ružu za celoživotný umelecký prínos v prednese poézie a prózy. Pribinov kríž I. stupňa mu udelil prezident SR Ivan Gašparovič v roku 2006. V tom istom roku mu za celoživotné herecké dielo udelili Mimoriadnu cenu Krištáľové krídlo, aj Cenu Jozefa Krónera.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

VČERA - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

VČERA - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

VČERA - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

VČERA - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.