• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Pálenie záhy: 11 prírodných liekov pre rýchlu úľavu

  • 14:06 27.01.2016
  • Bratislava
Pálenie záhy: 11 prírodných liekov pre rýchlu úľavu

Vyskúšajte tieto prírodné zložky z vašej domácnosti namiesto toho, aby ste siahli po antacidách z lekárne. Poskytnú vám mnoho ďalších výhod popri liečení podráždeného žalúdka.

Mnoho ľudí všetkých vekových kategórií trpí zvýšenou tvorbou kyseliny. Zvýšený obsah kyseliny v žalúdku môže viesť k niektorým problémom, ako sú bolesti žalúdka, zlý dych alebo plynatosť. Existuje niekoľko faktorov, ktoré môžu prispieť k zvýšenej kyslosti: korenené potraviny, nezdravé stravovacie návyky, alkohol alebo stres.

Čítajte: Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?

Pálenie záhy je hlavným príznakom tohto problému a zvykneme ho riešiť antacidmi z lekárne. No existuje mnoho domácich prírodných prostriedkov, ktoré vám poskytnú úľavu od zvýšenej kyslosti žalúdka. Tu je jedenásť z nich:

Listy bazalky

Uvarte si listy bazalky v šálke vody a nechajte ich lúhovať po dobu 10 minút. Pridajte med podľa chuti a popíjajte ho často po celý deň. Tento čaj vám poskytne okamžitú úľavu od pálenia záhy a tiež funguje ako upokojujúci liek proti nadúvaniu.

Čítajte: Bazalka: Kráľovská bylinka lieči i ukľudňuje

Banán

Banán má vysoký obsah draslíka, ktorý pomáha udržať úroveň produkcie kyseliny v žalúdku v norme. Vysoký obsah vlákniny tiež pomáha podporovať trávenie. Zjedzte zrelý banán pri prvom náznaku pálenia záhy.

Škorica

Je to ďalší obľúbený liek na zažívacie problémy. Znižuje žalúdočné kyseliny, a tiež má silné antibiotické a proti-plesňové vlastnosti, ktoré uľahčujú trávenie. Jednoducho pridajte škoricu do vašich pokrmov, alebo pite čaj so štipkou škorice a čerstvým zázvorom.

Čítajte: Škorica: pomocník pri problémoch s krvným tlakom

Tulsi

Tulsi pomáha znižovať účinok žalúdočných kyselín vďaka svojim antiulceróznym vlastnostiam, ale tiež pomáha stimulovať tvorbu hlienu v žalúdku. Len žuvanie niekoľkých listov Tulsi pri prvom náznaku kyslosti môže zmierniť pocit nepohodlia.

Čítajte: Bazalka posvätná ako liečba rakoviny

Jablčný ocot

Jablčný ocot má dobrý alkalizačný účinok, a tým pomáha v liečbe pálenia záhy. Pite zmes z 1 lyžičky jablčného octu v pohári vody 2 krát denne. Okrem toho vám tiež ocot poskytuje celý rad vitamínov a minerálnych látok pre zlepšenie trávenia.

Čítajte: Jablčný ocot: 32 spôsobov, ako vám zmení život

Zázvor

Zázvor urýchľuje trávenie a chráni žalúdok pred vredmi znížením účinku kyseliny na žalúdok. Jednoduché žuvanie malého kúsku zázvoru alebo popíjanie šálky zázvorového čaju je pri tomto probléme užitočné.

Čítajte: Ako nám pomáha zázvor pri nevoľnosti?

Klinčeky

Klinčeky podporujú trávenie a bojujú proti príznakom zvýšenej kyslosti. Bojuje tiež proti nadúvaniu a pomáha pohybu v črevách. Jednoduchým žuvaním 2-3 klinčekov získate okamžitú úľavu.

Kardamon

Podporuje trávenie a zmierňuje žalúdočné kŕče. Je tiež užitočný pre upokojenie vnútorých stien žalúdka, aby odolali účinkom kyseliny produkovanej v žalúdku. Pravidelne žujte kardamon po každom jedle, aby ste znížili množstvo kyseliny.

Rasca

Rozdrvte praženú rascu a zmiešajte v pohári vody. Pite túto zmes 2-3 krát denne alebo po každom jedle, aby ste zmiernili pálenie záhy.

Palmový cukor

Palmový cukor sa stane alkalickým v tráviacom systéme, čím urýchli trávenie a tiež zníži kyslosť žalúdka. Skúste cmúľať malý kúsok po každom jedle.

Fenikel

Pite čaj z 1-2 čajových lyžičiek semien feniklu v šálke horúcej vody po každom jedle, obzvlášť po pikantnom jedle.

Zdroj: Info.sk, TM, thehealthsite.com, apple-cider-vinegar-benefits.com, Foto: shutters
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.