• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
11°Bratislava

Tuk na bruchu: Porazte ho správnou taktikou aj doma!

  • 19:36 21.01.2016
  • Bratislava
Tuk na bruchu: Porazte ho správnou taktikou aj doma!

Trápi vás rastúca pneumatika na bruchu? Práve z tejto oblasti sa chudne najťažšie, no so správnym jedálničkom a cvikmi máte šancu sa ho definitívne zbaviť!

Poriadna pneumatika na bruchu sa neobjaví zo dňa na deň. Pestujeme si ju my sami dlhé roky, tým čo jeme, pijeme a tiež nedostatkom pohybu. Svoj podiel ale zohrávajú aj časté ochorenia, napríklad štítnej žľazy, cukrovka, problémy s metabolizmom alebo hormonálnou nerovnováhou. Napriek tomu je s takmer každou diagnózou možné sa nadbytočného tuku zbaviť. Prečítajte si, ako s ním môžete zabojovať malými zmenami aj doma.

Čo piť

Vzdajte sa cukrenia nápojov a nahraďte cukor medom. Na sladké sýtené nápoje zabudnite a nahraďte ich týmito tekutinami:

  • Citrónová voda

Pomôže vám naštartovať metabolizmus a dodá telu vitamín C. Do vody nepridávajte cukor, chuť si spríjemnite čerstvou bylinkou, napríklad mätou.

  • Brusnicový džús

Kvalitný brusnicový džús bez pridaných sladidiel je bohatým zdrojom rôznych kyselín, ktoré v tráviacom trakte pôsobia ako tráviace enzýmy. Budú tiež pôsobiť na tukové zásoby v lymfatickom systéme a pomôžu vám vypudiť ich z organizmu.

Čítajte: Nápoje, ktoré vám pomôžu s chudnutím

Pri jeho kúpe si ale dávajte pozor na zloženie. Tieto džúsy zvyknú byť plné umelých sladidiel.

  • Zelený čaj

Obsahuje katechíny, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri spaľovaní, dokážu totiž naštartovať metabolizmus. Pite kvalitný zelený čaj aspoň dvakrát denne. Necukrite ho, môžete doňho ale pridať napríklad citrón alebo trochu mäty, prípadne medu.

Samozrejme, tieto nápoje môžete striedať aj s inými džúsmi alebo smoothie. Vždy si ale dávajte pozor na ich zloženie, aby splnili účel diétneho nápoja.

Čo jesť

Vaše stravovacie návyky majú najväčší vplyv na tvorbu tuku v okolí brucha. Ak sa ho chcete zbaviť, budete musieť najväčšie úsilie vyvinúť práve v tomto smere. Zvážte porcie jedla a tiež to, čo máte na tanieri. V súčasnosti je veľa receptov a tiež podnikov, kde sa môžete najesť zdravo a do sýta. Prejsť z fastfoodu na zdravší životný štýl neznamená, že budete jesť len šaláty. Pestrý jedálniček, kde vyprážané prílohy nahradí zelenina a rôzne sladkosti zase ovocie, je správny krok smerom k štíhlejšej a zdravšej postave. Ak neviete, ako na to, inšpirujte sa našimi ďalšími článkami alebo sa poraďte s odborníkom na výživu. Vo vašom jedálničku by ale nemali chýbať tieto potraviny:

  • Strukoviny – Obsahujú veľa vlákniny a zlepšujú fungovanie tráviaceho traktu. Pridajte strukoviny do vášho nového jedálnička.

  • Melón – V lete si túto pochúťku určite doprajte! Je plný vody, takže vás hydratuje a tiež vlákniny, čiže zaženie hlad na dlhšiu dobu.

  • Mandle – Poslúžia vám ako zdravá dobrota na desiatu či olovrant. Sú skvelým zdrojom zdravých tukov a vlákniny. Tým pádom budete mať dlhšie pocit nasýtenia. S ich množstvom to ale neprežeňte, ideálne je zjesť dve hrste denne.

  • Avokádo – Zo zdravého avokáda si môžete vyrobiť veľa chutných pokrmov. Zasýti vás na dlhšiu dobu, keďže je bohaté na zdravé tuky a vlákninu.

Čítajte: Ovocie, ktoré pomáha chudnúť: Avokádo

  • Paradajky – Obsahujú málo tuku a naviac vám ich zloženie pomôže zredukovať lipidy v krvi. Tým pádom paradajky bojujú proti obezite.

Aký pohyb

Žiaľ, robiť sed-ľah vám v prípade brušného tuku nepomôže. Na jeho odstránenie totiž musíte najskôr stratiť tuk z celého tela. Zvoľte teda kardio tréning, napríklad HIIT teda vysokointenzívny intervalový tréning, ktorý účinne naštartuje spaľovanie. Na spevnenie vám odporúčame zaradiť medzi cvičenie aj dvíhanie závaží. Určite doma nájdete pár starých činiek.

Až pri takomto režime a tréningu sa vám neskôr vyplatí robiť cviky zamerané na brucho. Vždy ale vychádzajte z toho, že pneumatiku na bruchu nezničíte tak, že budete vykonávať cviky iba v tejto jednej lokalite.

Na záver ešte jedna informácia: sed-ľah zďaleka nie je najlepší cvik na brucho. Existuje ešte omnoho viac účinnejších možností. Inšpiráciu na niekoľko cvikov vám prinášame vo videu.

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, 1800remedies.com, rapidhomeremedies.com. Foto:
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.