• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Bolesť päty? Poznáme 9 účinných trikov, ako ju uvoľniť

  • 20:02 14.01.2016
  • Bratislava
Bolesť päty? Poznáme 9 účinných trikov, ako ju uvoľniť

Bolesť v päte je pomerne častý a nepríjemný problém. Či už vás trápi chronická alebo akútna forma, prinášame vám deväť účinných návodov, ako sa jej zbavíte.

Bolesť päty môže mať mnoho príčin. Často ide o bolesť, ktorú sme si spôsobili my sami mechanicky, napríklad dlhodobým nosením nesprávnej obuvi. Alebo behaním na veľmi tvrdom povrchu, ako je asfalt. Môže ju spôsobovať aj plantárna fascitída, teda chronický zápal, burzitída, ostroha v päte, artritída, či zápal šliach a iné chronické diagnózy.

V každom prípade potrebujete bolesť uvoľniť a v tom vám môžu pomôcť analgetiká a nasledujúce recepty.

  • Ľad

Prvou a pomerne dostupnou pomocou býva ľadový obklad. Nezabúdajte ale na to, že ľad nikdy nesmiete prikladať priamo na pokožku! Zabaľte ho napríklad do uteráka a prikladajte na boľavé miesto aspoň 15 minút s prestávkami.

  • Masáž

Pomáha hlavne vtedy, ak bolesť spôsobil šport alebo nepohodlná obuv. Boľavú pätu môžete masírovať rukami, odporúčame vám ale pridať hojivý krém alebo pár kvapiek teplého oleja. Masáž by mala trvať aspoň desať minút.

  • Strečing

Ak vám to bolesť dovolí, skúste strečingové cvičenia. Postavte sa oproti stene a zaprite sa do nej vystretými rukami. Boľavú nohu posuňte vpred a pomaly sa ohnite tak, aby ste cítili naťahovanie v lýtku. Vydržte aspoň 20 sekúnd. Postupujte opatrne, aby ste si neprivodili väčšiu bolesť. Strečing nie je vhodné vykonávať po zranení svalu alebo šľachy.

  • Soľný kúpeľ

Teplý kúpeľ s pridaním morskej či epsomskej soli vám môže privodiť úľavu. Platí to najmä v prípade, ak vás päta bolí po nezvyčajne veľkej záťaži alebo z dlhého nosenia nepohodlnej obuvi. Pridajte do kúpeľa tri lyžice soli, zmiešajte a ponorte nohy aspoň na 20 minút. Po kúpeli je vhodné si boľavé miesto aspoň päť minút masírovať.

Čítajte: Ako zastaviť bolesť hlavy okamžite pomocou soli

  • Kurkuma

Ak vašu bolesť spôsobuje zápal, kurkuma je skvelým pomocníkom zvnútra nášho organizmu. Aby ste ale dosiahli dlhodobý účinok, je vhodné ju pravidelne konzumovať. Pridávajte ju do pokrmov, alebo ju zmiešajte s mliekom a vypite. Ďalšou alternatívou je užívať ju ako doplnok stravy v tabletách.

  • Rybí olej

V povedomí verejnosti je síce neobľúbený, no na bolesť päty zaberá, ak ju spôsobuje artritída alebo problémy s kosťami. Ak sa chcete vyhnúť jeho nepríjemnej chuti, skúste si ho zaobstarať vo forme tabliet. Upozorňujeme, že diabetici a ľudia s problémovou zrážanlivosťou krvi by sa najskôr o jeho konzumácii mali poradiť so svojim lekárom.

Čítajte: Tipy na uvoľnenie bolestí chrbta

  • Zázvor

Je dobre známy pre svoje protizápalové účinky. Ak teda máte podozrenie alebo potvrdené, že vašu bolesť spôsobuje zápal, mali by ste zázvor pravidelne konzumovať, piť vo forme čaju alebo užívať vo forme tabliet.

  • Jablčný ocot

Jeho silné antioxidačné a protizápalové účinky vám spoľahlivo poslúžia aj v tomto prípade. Zmiešajte ho v pomere 2:1 s vodou a zmes dajte zohriať. Namočte do nej hocakú látku a priviažte si ju na boľavú pätu. Nohu vystrite a nechajte ocot pôsobiť. Po 15 -20 minútach si dajte obklad dole a nohu umyte.

Čítajte: Čo môže spôsobovať bolesti v hrudi?

  • Kajenské korenie

Obsahuje účinnú látku kapsaicín, ktorá má prirodzené analgetické účinky. Týka sa to najmä pôsobenia na kĺby, šľachy a iné časti pohybového ústrojenstva. Zmiešajte čajovú lyžičku tohto korenia so štvrtinou šálky teplého olivového oleja. Zmes pomalými krúživými pohybmi aplikujte na boľavé miesto. Nechajte pôsobiť aspoň 15 minút, ak máte možnosť, zabaľte si pätu do ponožky alebo obväzu. Potom zmes zmyte.

Ako postupujete pri podobných bolestiach vy? Máte svoj vlastný recept? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, mayoclinic.org, foothealthfacts.org. Foto: s
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.