• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 27.7.2016Meniny má Božena
24°Bratislava

Vysoký tlak: 10 najhorších jedál a recept, ktorý ho vracia do normálu

  • 18:06 13.01.2016
  • Bratislava
Vysoký tlak: 10 najhorších jedál a recept, ktorý ho vracia do normálu

Tieto potraviny možno pravidelne konzumujete a ani neviete, že vám zvyšujú tlak. Prinášame vám aj recept na zdravý nápoj, ktorý vám pomôže dostať krvný tlak do normálu.

Hypertenzia je stav, kedy krv prúdi cievami väčšou silou, než je obvyklé. Znižovanie krvného tlaku na menej ako 140/90 mm Hg je kľúčom k prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

10 najhorších potravín pre hypertenziu

Čínske jedlo

Omáčky používané v čínskych reštauráciách, ako je sójová omáčka, fazuľová pasta a teriyaki omáčka, sú plné sodíka. Sójová omáčka môže obsahovať až 824 mg na lyžicu, zatiaľ čo fazuľová pasta môže mať až 220 mg na čajovú lyžičku. Niečo tak nevinné ako bravčové s pečenou ryžou môže mať až o 2130 mg sodíka alebo hovädzie mäso a brokolica až 3260 mg sofíka.

Čítajte: Vysoký krvný tlak – takto si s ním poradíte

Sladené nápoje

Máme tendenciu spájať si prebytočný cukor s vyššími hladinami cukru v krvi a cukrovkou. Avšak nadmerný príjem cukru tiež súvisí s vysokým krvným tlakom.

Spracované mäso

Je skvelé, že si menej solíte jedlo. Ale väčšina sodíka v skutočnosti pochádza z balených a spracovaných potravín. Slanina, klobása a párky sú potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

Pizza

Vďaka soli v omáčke, ceste, syre a doplnkoch, ako je šunka či klobása, je pravdepodobné, že pizza nám dvíha tlak raketovým tempom.

Soľ

Soľ je určite jedna z najhorších potravín pre ľudí, ktorí majú zvýšený krvný tlak alebo akýkoľvek iný druh ochorenia srdca. Hlavným páchateľom v soli je sodík, ktorý má obrovský vplyv na krvný tlak.

Plnotučné mlieko

Zdrojom problému je v tomto prípade opäť vysoká úroveň nasýtených tukov.

Kyslá kapusta

Zatiaľ čo väčšina ľudí si myslí, že kapusta je zdravá, faktom je, že má viac ako 460 mg sodíka na jednu porciu. Takže ak máte vysoký tlak, tak jej konzumáciu obmedzte.

Káva

Pravidelní kávičkári a milovníci ďalších nápojov s kofeínom majú vyšší priemerný krvný tlak ako tí, ktorí ich nepijú.

Alkohol

Alkohol nielenže spôsobuje zvýšenie tlaku, ale tiež poškodzuje steny ciev.

Nakladaná zelenina

Nakladané uhorky majú síce nízky obsah tuku a sú nízkokalorické, no sú plné sodíka. Tri stredné nakladané uhorky môžu mať asi 2355 mg sodíka, čo je už viac ako odporúčaný limit 2300 mg za celý deň.

Čítajte: Vysoký krvný tlak a nedostatok vitamínu D

Džús na prevenciu vysokého tlaku

Zloženie:

1 repa

4 stonky zeleru

2cm kus zázvoru

1 malé jablko

Postup:

Umyte zeleninu a ovocie. Ak ich máte v bio kvalite, ponechajte kožu. Dajte do odšťavovača a užite si váš nápoj.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: info.sk, TM, naturalnews.com, diet.st, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prečo plačeme z cibule?

Prečo plačeme z cibule?

DNES - 18:18Zdravie

Prezradíme vám, čím je červená cibuľa výnimočná a prečo by ste mali chrániť jej vrchné vrstvy.

Čakanka šalátová: Horký liek pre vašu pečeň

Čakanka šalátová: Horký liek pre vašu pečeň

DNES - 13:56Zdravie

Prezradíme vám, prečo by sa čakanka mala nachádzať v každom vašom šaláte.

Studená sprcha – je pre naše zdravie lepšia?

Studená sprcha – je pre naše zdravie lepšia?

VČERA - 20:15Zdravie

Patríte aj vy k ľuďom, ktorí neznášajú studenú sprchu? Zdá sa, že by si predsa len zaslúžila dostať šancu. Hoci je často nepríjemná, má na naše zdravie pozitívny dopad.

Toxíny v kuchyni: 5 chemikálií, ktorým by ste sa mali vyhnúť

Toxíny v kuchyni: 5 chemikálií, ktorým by ste sa mali vyhnúť

VČERA - 19:35Zdravie

Denne na nás v potravinách striehne veľké množstvo látok, ktoré na naše zdravie pôsobia negatívne. Prečítajte si, ktoré sú najviac nebezpečné a prečo by ste ich v kuchyni rozhodne nemali používať.

FOTO: 14 rastlín, ktoré odpudzujú komáre

FOTO: 14 rastlín, ktoré odpudzujú komáre

VČERA - 18:34Zdravie

Vďaka týmto rastlinám vás už nepríjemné komáre nebudú viac trápiť.

TV program