• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Skleróza multiplex: Zmena stravovania ukazuje skvelé výsledky

  • 13:24 13.01.2016
  • Bratislava
Skleróza multiplex: Zmena stravovania ukazuje skvelé výsledky

Včasný zásah do jedálnička môže pri tomto ochorení spôsobiť výrazné zlepšenie. Prezradíme vám, ktoré živiny môžu zmierniť symptómy roztrúsenej sklerózy.

Roztrúsená skleróza alebo skleróza multiplex je autoimunitné ochorenie, ktoré zahŕňa deštrukciu myelínu, materiálu, ktorý pokrýva nervy a je potrebný pre normálnu funkciu nervového systému. Tento stav spôsobuje elektrické skraty medzi nervami a spúšťa symptómy, ako je dvojité videnie, trasenie rúk, strata koordinácie a pocit tŕpnutia.

Príčiny

Hlavná príčina sklerózy multiplex je stále neznáma, ale výskum naznačuje, že imunitný systém tela útočí na myelín, pretože ho považuje za cudzí materiál. Niektorí hovoria, že vírus vyvoláva toto abnormálne správanie a napáda normálne časti tela.

Čítajte: Vedci našli spôsob, ako zastaviť progres sklerózy multiplex

Toxíny z prostredia, ako sú pesticídy, chemikálie a ťažké kovy môžu narušiť procesy v tele a nakoniec viesť k nervovej poruche. Bolo zistené, že pacienti so sklerózou majú sedemkrát vyššie hladiny ortuti v krvi než zdraví jedinci. Vedci tiež poznamenali, že podvýživa často prichádza pred rozvojom sklerózy. Zdá sa, že existuje súvislosť medzi nesprávnym stravovaním alebo zlým vstrebávaním živín a sklerózou.

Význam slnka, vitamínov a zdravých tukov

Štatistiky ukazujú, že skleróza multiplex je rozšírenejšia v západných krajinách, najmä v oblastiach s vysokou spotrebou tučných jedál a alkoholu. Naproti tomu ľudia v ázijských krajinách majú nižší výskyt sklerózy multiplex. Môže to súvisieť s ich stravou s menším obsahom nasýtených tukov a vyššou spotrebou morských plodov, olejov a semien, ktoré majú vysoký obsah zdravých tukov, ktoré inhibujú zápalové reakcie.

Nedávne štúdie naznačujú, že môže existovať spojenie medzi sklerózou a nízkou úrovňou niektorých živín, najmä vitamínov B a D. V laboratórnych štúdiách pacientov so sklerózou bolo zistené, že majú malé množstvo týchto živín v krvi a mozgovomiechovom moku. Po podaní doplnkov došlo k určitým zlepšeniam ich zdravotného stavu.

Ľudia žijúci v oblastiach ďalej od rovníka sú náchylnejší k tomuto ochoreniu. To môže byť vysvetlené menším prístupom k slnečnému svetlu, vďaka ktorému telo produkuje vitamín D.

Živiny, ktoré môžu zmierniť symptómy sklerózy multiplex

Vitamín B komplex - Existuje mnoho druhov vitamínu B. Všeobecne pomáhajú správnej funkcii imunitného systému a udržujú zdravé nervy.

Vitamín B6 - Tento vitamín podporuje produkciu krvných buniek a taktiež podporuje správne fungovanie imunitného systému a nervového systému. Potraviny s vysokým obsahom vitamínu B6: semená a orechy, losos, kuracina, sladké zemiaky, banány, avokádo a špenát.

Vitamín B12 - Tento vitamín udržuje bunky zdravé a zabraňuje poškodeniu myelínového obalu nervov. Potraviny bohaté na B12: sardinky, losos, treska, vajcia, kuracie mäso, morské riasy, najmä nori, spirulina, fermentované potraviny.

Čítajte: Sedem fermentovaných potravín proti depresii a úzkosti

Cholín a Inozitol - Tieto živiny stimulujú nervový systém a opravujú poškodený myelín. Karfiol a brokolica sú dobrým zdrojom cholínu, zatiaľ čo ovocie, orechy, obilniny a fazuľa obsahujú inozitol.

Vitamín D - Telo vyrába vitamín D3 vďaka slnečnému žiareniu. No vitamín D2 môže byť získaný z potravinových zdrojov, ako sú tučné ryby, huby, a žĺtka.

Čítajte: Nedostatok vitamínu D: Top 9 varovných signálov

Zdroj: info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, mayoclinic.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.