• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.8.2016Meniny má Ružena
17°Bratislava

Bolia vás kĺby? Týmto jedlám sa radšej vyhnite!

  • 19:35 11.01.2016
  • Bratislava
Bolia vás kĺby? Týmto jedlám sa radšej vyhnite!

Bolesti kĺbov nás môžu potrápiť chronicky alebo akútne. Tak, ako existujú protizápalové jedlá, ktoré tento stav uľahčia, existujú tiež jedlá, ktorým by ste sa mali vyhnúť. Prečítajte si, ktoré to sú a prečo.

Týchto potravín a surovín sa nemusíte vzdať úplne. Ak ale pociťujete časté a silné bolesti kĺbov, ich konzumáciu by ste mali značne obmedziť, aspoň po dobu trvania bolesti a problémov s kĺbmi.

  • Červené a spracované mäso

Obsahuje látky, ktoré môžu posilniť prebiehajúce zápalové procesy v tele. Nachádzajú sa v ňom napríklad AGE toxíny, tiež známe ako výsledok procesu neenzýmovej pokročilej glykácie. AGE sa objevuje v potravinách, ktoré sú tepelne spracované, vyprážané, grilované či pasterizované.

Čítajte: Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

V praxi to znamená, že tieto produkty sú pri nadmernej konzumácii všeobecne známe ako spúšťače zápalov. Naviac nedávna štúdia organizácie WHO potvrdila, že častá konzumácia týchto výrobkov môže zvýšiť riziko rozvinutia rakoviny.

  • Cukor

Umelé sladidlá a biely cukor tiež patria k potravinám s AGE. Okrem toho ale vysoká spotreba cukru spúšťa aj uvoľňovanie cytokínov v tele, ktoré riadia imunitné reakcie. Tie sa zvyknú často prejavovať práve vo forme krátkodobého zápalu. Cukor ale na bolesť kĺbov pôsobí aj nepriamo. Podporuje totiž vznik obezity a kilogramy naviac našim kĺbom rozhodne neprospievajú.

  • Saturované tuky

Alebo tiež nasýtené tuky dokážu vyvolať adipózu, teda hromadenie tuku, najčastejšie v cievach. Týmto ale nie je ohrozené iba vaše srdce, adipóza zhoršuje aj artritídne zápaly. U nás nájdete saturované tuky najmä v mäsových výrobkoch, masle, syroch, plnotučnom mlieku, ale aj v mrazených polotovaroch, fastfoode a niektorých dezertoch.

  • Pivo

Milovníkov piva zrejme nepotešíme informáciou, že obľúbený zlatý mok obsahuje purín. Ten telo premieňa na kyselinu močovú, ktorá pri hromadení spôsobuje zápal a dnu. Samozrejme, nemusíte sa ho navždy vzdávať. Iba obmedzte jeho spotrebu vtedy, keď vás trápia bolesti kĺbov.

  • Vajíčka

Pozor aj na nadmernú konzumáciu vajíčok, najmä žĺtkov. Obsahujú kyselinu arachidonovú, ktorá v našom tele stimuluje produkciu prostalglandínov. Čo je v podstate určitý druh hormónov, ktoré sa pri zvýšenej hladine v našom organizme môžu podieľať aj na zhoršovaní zápalov. Naviac sú žĺtka zdrojom saturovaných tukov. Jedzte ich teda s mierou.

Čítajte: Bolesti kĺbov: Čo môžu signalizovať a ako ich uvoľniť?

  • Potraviny s obsahom glutamanu sodného

Je to potravinárske aditívum, ktoré zlepšuje chuť jedál. Najčastejšie sa nachádza v rôznych spracovaných ázijských špecialitách a populárnych pokrmoch, ktoré bežne dostanete v obchode. Pridáva sa ale aj do fastfoodových polotovarov, instantných polievok, šalátových dresingov, pochutinách ako čipsy a aj spracovaných mäsových výrobkov, či do konzervovaného jedla. Je mimoriadne nevhodné ho konzumovať, ak už máte problémy s kĺby a trpíte ich častými zápalmi či bolesťou. Glutaman sodný tento stav totiž preukázateľne zhoršuje.

  • Mliečne výrobky

Obsahujú proteín kazeín, ktorý veľká časť populácie nedokáže správne spracovať a je tiež považovaný za silný alergén. Môže sa podieľať na predĺžení trvania zápalov v organizme a u citlivejších jedincov môže priamo dráždiť tkanivá v okolí kĺbov. Skúste si proteín doplniť z iných zdrojov – živočíšnych alebo rastlinných.

Čítajte: Zápal v tele: Dôležité fakty, ktoré by ste mali vedieť

  • Nadmerná konzumácia soli a alkoholu

Najlepšie je konzumovať morskú alebo Himalájsku soľ, pretože obsahujú látky, ktoré telo potrebuje. Pri nadmernej konzumácii klasickej bielej soli (chloridu sodného) totiž dochádza v tele ku zadržiavaniu tekutín, čo kĺbom neprospieva. Obmedzením konzumácie tejto soli tiež môžete znížiť straty vápnika z kostí. Tým zabránite predčasnému vzniku osteoporózy a komplikáciám pri liečení zlomenín.

Podobne je to aj s alkoholom. Občasný pohárik nezaškodí, no pri nadmernej spotrebe zaťažujete pečeň, čím podporujete svoje telo v rozvíjaní nových zápalov.

Ak vás zaujíma, ktoré potraviny vám s bolesťou kĺbov naopak pomôžu, viac sa dočítate tu.

Buď informovaný aj na Facebooku
Zdroj: Info.sk, DK, top10homeremedies.com, healthline.com, arthritis.org. Foto: shutter
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako liečiť tráviace problémy s citrónom a ľanovými semienkami

Ako liečiť tráviace problémy s citrónom a ľanovými semienkami

DNES - 18:50Zdravie

Prezradíme vám, ako si pripraviť účinný liek na tráviace ťažkosti.

8 vecí, ktoré nenápadne poškodzujú našu chrbticu

8 vecí, ktoré nenápadne poškodzujú našu chrbticu

DNES - 18:14Zdravie

Za bolesťou chrbta môžu byť vážne diagnózy, aj bežné denné činnosti, ktoré si po čase vyžiadajú svoju daň. Prečítajte si, ktoré nenápadné veci pomaly poškodzujú našu chrbticu.

Černice: Úžasné čierne ovocie, na ktoré nesmieme zabúdať

Černice: Úžasné čierne ovocie, na ktoré nesmieme zabúdať

DNES - 12:29Zdravie

Černice možno nie sú také populárne ako jahody či čučoriedky, no ich jedinečné zdravotné výhody vás presvedčia, že si zaslúžia vašu pozornosť.

Zbavte sa celulitídy na rukách!

Zbavte sa celulitídy na rukách!

20:03 26.08.2016Zdravie

Celulitída trápi väčšinu žien na stehnách a zadku. V niektorých prípadoch ale môžete pomarančovú pokožku spozorovať aj na svaloch na rukách. Prečítajte si, ako je vhodné v takomto prípade postupovať.

Lahodná cuketa a jej vplyv na naše zdravie

Lahodná cuketa a jej vplyv na naše zdravie

18:36 26.08.2016Zdravie

Obľubujete recepty, v ktorých sa nachádza aj zelená cuketa? V tom prípade konzumujete jeden z najzdravších druhov zeleniny! Prečítajte si, prečo je taká výnimočná.

TV program