• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Poznáte rozdiel medzi infarktom, zástavou srdca a mŕtvicou?

  • 19:37 22.12.2015
  • Bratislava
Poznáte rozdiel medzi infarktom, zástavou srdca a mŕtvicou?

Keď nastanú problémy so srdcom, zvyčajne nevieme presne, či ide o infarkt, zástavu srdca alebo mŕtvicu. Pritom určenie správnej diagnózy podľa symptómov môže pomôcť zachrániť život!

Aj keď sa všetky tieto diagnózy spájajú so srdcom, vznikajú z rozličných príčin a inak ovplyvňujú telesné funkcie. Pochopenie ich odlišností zohráva dôležitú úlohu nielen pri poskytovaní prvej pomoci, ale aj pri vyhľadaní včasnej liečby.

V čom sa odlišujú

  • Infarkt – je predovšetkým problémom cirkulácie

Vzniká, keď je zablokovaný prívod krvi (ktorá prináša kyslík) do srdca. Ak sa kyslík do svalu nedostane, odkysličená časť začína odumierať. Počas infarktu srdce ďalej bije.

  • Zástava srdca – je problémom elektrickej aktivity srdca

Ak normálna elektrická aktivita nášho srdca podľahne chaosu, spôsobí to nepravidelné búšenie srdca. To prestane v tomto prípade pumpovať krv do tela. Počas zástavy srdce prestáva biť.

  • Mŕtvica – týka sa mozgu

Najčastejšie ju spôsobuje prekážka v krvnom prietoku (80% príhod) alebo prasknutie ciev, ktoré zásobujú mozog (20% príhod). Podobne ako infarkt ju teda spôsobuje zablokovanie prívodu krvi. Srdce počas mŕtvice zvyčajne bije.

Symptómy

  • Infarkt

Bolesť alebo ťažoba na srdci, pocity bolesti môžu vystreľovať aj do ramien alebo brušnej dutiny. Studený pot, kašeľ, nevoľnosť, pocity úzkosti. Problém s dýchaním a závraty. Pomerne často si ľudia zamieňajú slabý infarkt napríklad s pálením záhy. Majte ale na pamäti, že aj keď užijete lieky proti predpokladaným tráviacim problémom, v prípade infarktu sa symptómy nestratia. Práve naopak – zvyknú sa zhoršiť a môžu skončiť až zástavou srdca.

  • Zástava srdca

Pár minút/sekúnd pred zástavou sú príznaky často podobné tým, ktoré zažívajú ľudia počas infarktu – Strata vedomia alebo závraty. Bolesť v hrudi, búšenie srdca, problém s dýchaním, pocit slabosti.

Ťažké a časté symptómy počas zástavy srdca - Strata vedomia, zástava dychu, srdca, neresponzívnosť.

  • Mŕtvica

Zmätenosť, problém s rečou, vnímaním, chôdzou, orientáciou a rovnováhou. Bledosť, nevoľnosť, závraty. Paralýza časti tváre alebo končatiny, prípadne brnenie končatín, nadmerné potenie.

Prvá pomoc

Vo všetkých troch prípadoch urýchlene volajte záchrannú zdravotnú službu. Ďalej postupujte takto:

  • Infarkt

Uložte pacienta - najlepšie do polosedu, v prípade bezvedomia skontrolujte dýchanie a činnosť srdca. Neodporúča sa podávať nitroglycerín, ani anopyrín či acylpirín (kvôli možnej alergickej reakcii). Ak pacient stráca životné funkcie, začnite oživovanie (masáž srdca).

  • Zástava srdca

Pacienta uložte na tvrdú a pevnú podložku. Kľaknite si nad neho a priložte na hrudník spodnú časť jednej dlane. Druhú ruku zhora oprite o prvú. Stlačenia musia byť krátke a silné (v závislosti od telesnej konštrukcie pacienta). Počas masáže zachovajte obe ruky vystreté. Dýchanie z úst do úst už nie je povinnou súčasťou prvej pomoci – zvlášť pri cudzích osobách. Dôležité je zachovať prúdenie krvi v tele.

  • Mŕtvica

Uložte pacienta do polosedu (podložte hlavu) alebo ľahu, ak je v bezvedomí. Ak je jedna strana ochrnutá, uložte ho touto stranou nadol. Kontrolujte vedomie a životné funkcie, nepodávajte tekutiny. V prípade zástavy srdca začnite s podávaním prvej pomoci – masážou srdca.

Veľa ľudí nevie rozpoznať tieto diagnózy a správne poskytnúť prvú pomoc. Zdieľajte tento článok, aby sa k týmto užitočným informáciám dostalo čo najviac ľudí.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, top10homeremedies.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.