• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Jablčný ocot: recept a použitie

  • 18:02 15.12.2015
  • Bratislava
Jablčný ocot: recept a použitie

Prinášame vám jednoduchý návod na prípravu vlastného jablčného octu. Zároveň vám prezradíme desať tipov, ako ho využiť pre lepšie zdravie.

Jablčný ocot má veľa liečivých vlastností a nízky obsah kalórií, pritom obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a aminokyselín. Nižšie sú uvedené niektoré zdravotné prínosy jablčného octu pre zdravie spoločne s tipmi, ako na to:

1. Kombinácia jablčného octu s vodou v pomere 1: 2 je efektívny čistič.

2. Naneste jablčný ocot na pokožku hlavy, čím môžete liečiť lupiny a svrbivú pokožku hlavy. Funguje to vzhľadom na silné enzýmy v jablčnom octe, ktoré majú anti-baktérie schopností.

3. Pridajte jeden diel jablčného octu do 2-3 dielov vody a vytvoríte si roztok na liečbu kožných problémov. Vzhľadom k tomu, že kyslosť jablčného octu sa približuje k prírodnej úrovni pH pokožky, je vhodný pre ochranu proti baktériám, ktoré môžu poškodiť našu kožu.

4. Kyseliny v jablčnom octe pomôžu efektívnejšie uvoľniť toxíny z tela. Jednoducho zmiešajte 250ml vody s 2-3 lyžičkami jablčného octu a pridajte med podľa chuti. Tento nápoj pred jedlom bude skvelý na detoxikáciu a bude tiež podporovať trávenie a posilňovať imunitný systém.

5. Jablčný ocot má prirodzený anti-histamínový účinok, ak trpíte na sezónne alergie, môže účinne zmierniť príznaky. Pite 60ml jablčného octu v 120ml vody 3 krát denne. Môžete tiež osladiť zmes medom.

6. Jablčný ocot môže znížiť tvorbu žalúdočných štiav, pretože ocot napodobňuje kyslosť žalúdka na podporu trávenia. Pitie 1 lyžicu jablčného octu vo vode pred každým jedlom, čím môžete znížiť symptómy.

7. Nedostatok minerálov a elektrolytov môže viesť k únave svalov po cvičení. Aby ste tento problém vyriešili, môžete si dať lyžicu jablčného octu zmiešaného s vodou pred tréningom.

8. Kloktanie s jablčným octom pomáha odstrániť nepríjemný zápach z úst a tiež vybieliť zuby. Jednoducho pridajte pol lyžice jablčného octu do vody a dvakrát denne a použite ako ústnu vodu.

9. Jablčný ocot pomáha pri úbytku hmotnosti v dvoch smeroch: po prvé, zvyšuje pocit sýtosti po jedle. Po druhé, jablčný ocot tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čím pomáha spáliť viac kalórií a obmedziť chute.

10. 2-3 lyžičky jablčného octu zmiešané v 250ml vody dokážu pri dennej konzumácii spolu so stravou s vysokým obsahom vlákniny bojovať proti zápche.

Recept na domáci jablčný ocot

  • 1 šálka nakrájaných jabĺk (olúpaných, prípadne so šupkami v BIO kvalite)
  • 2 lyžice cukru
  • voda

Postup

  1. Zoberte sklenenú alebo keramickú nádobu a tanier alebo menšiu nádobu, ktorá sa hodí práve do vnútra väčšej. Dôkladne ich umyte v umývačke riadu, alebo ponorte do vriacej vody.
  2. Dajte jablká a cukor do nádoby, pridajte vodu, aby bola hladina asi 3cm na jablkami.
  3. Položte tanier na vrch nádoby, aby sa do nej nedostal vzduch. Zakryte ju utierkou a umiestnite na tmavé miesto pri izbovej teplote po dobu jedného týždňa, kým bude kvasiť. Raz za niekoľko dní zmes premiešajte.
  4. Po týždni prelejte zmes cez sitko do čistej nádoby a prikryte čistou handričkou. Zaistite ju gumičkou a uložte na tmavom mieste po dobu najmenej 6 týždňov.
  5. Po šiestich týždňoch je ocot pripravený na použitie. Môžete ho uložiť v chladničke, kde vám vydrží dlhšie, než pri izbovej teplote.
Zdroj: info.sk, TM, ehow.com, livestrong
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.