• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Čo by sa stalo s planétou, keby ľudia zmizli?

  • 20:16 14.12.2015
  • Bratislava
Čo by sa stalo s planétou, keby ľudia zmizli?

Určite ste už videli veľa sci-fi filmov o tom, aká by bola Zem, keby ľudia zmizli. Viete ale, čo by sa na planéte dialo naozaj? Prečítajte si zaujímavé vedecké fakty.

Niet pochýb, že ľudia počas svojej existencie mali a stále majú čoraz väčší dopad na to, ako vyzerá naša planéta. Ako by to ale prebiehalo, ak by sme jedného dňa skutočne zmizli?

Niekoľko hodín a dní

Nastal by veľký chaos. Elektrárne by postupne prestávali pracovať a dodávať elektrinu. Spolu s ňou prestane (okrem iného) fungovať aj väčšina ohrád a výbehov, kde udržujeme zvieratá. Takto by sa dostalo von asi 1,5 miliardy kráv, takmer miliarda ošípaných a viac ako 20 miliárd sliepok.

Keďže sú ale zvyknuté najmä na kŕmenie od ľudí, väčšina z nich by zomrela hladom alebo poslúžila ako potrava iným zvieratám. Napríklad našim domácim miláčikom, ktorí si teraz musia loviť vlastnú potravu. Z toho bude psov a mačiek (samostatne) zhruba po jednej miliarde.

Niekoľko týždňov

Zdomácnené zvieratá ale nie sú veľmi uspôsobené na život v divočine. Pravdepodobne väčšina zahynie pri stretnutí s divokými šelmami (napríklad vlkmi, kojotmi alebo divokými mačkami). Iné zvieratá, ktoré primárne žili vďaka nám, ako šváby alebo krysy, zažijú drastický pokles populácie. Ďalšie, napríklad vši, vyhynú úplne.

Mesiace a roky

Naše ulice a podzemné tunely, napríklad metro, budú bez kontroly a odčerpávania vody zatopené. Ešte než dostanú šancu rastliny obmotať sa okolo budov, ako to vidíme vo filmoch, niektoré z nich zhoria. Celodrevené domy a budovy nevydržia bez požiarnikov ani sto rokov. Na ich zničenie stačí obyčajný blesk alebo termity.

Čítajte: Prečo plačeme?

Ďalšie na rade sú kovové konštrukcie – napríklad mosty, autá a budovy. Oceľ totiž z veľkej časti tvorí železo, ktoré bez starostlivosti začína reagovať s kyslíkom v atmosfére. To spôsobí, že sa zo železa postupne stane hrdza.

Do niekoľkých storočí sa tiež obnoví populácia zvierat, ktoré sme ešte nedohnali k vyhynutiu. Tým, že sme ale rôzne druhy zvierat a rastlín presúvali po celej planéte, bude ich následné rozmiestnenie odlišné od toho pôvodného. V Austrálii sa napríklad môžu nachádzať ťavy. Je tiež možné, že zvieratá, ktorým sa podarí ujsť zo ZOO vytvoria nové stáda, čo môže viesť k výskytu levov v stredných častiach USA alebo hrochov v južnej časti.

Čo ostane naveky?

Existuje aj vec, ktorú po sebe ľudia zanechajú na Zemi naveky. Je ňou odpad. Chemické reakcie, ktoré udržujú plast alebo vulkanizovaný kaučuk dokopy, sú totiž imúnne voči väčšine zažívacích (alebo rozkladacích) enzýmov, ktoré využívajú baktérie na rozklad. Oproti kovom plasty nehrdzavejú ani nekorodujú.

Eventuálne po mnohých storočiach sa plasty ako-tak rozložia, ale nezmiznú úplne. Nánosom uhlíka a iných častíc, ktoré kedysi tvorili pneumatiky alebo plastové vrecká, pokryjú napríklad kamene a postupne sa stanú viacmenej súčasťou hornín.

Čítajte: Prečo by ste po konzumácii čili nikdy nemali piť vodu

Ďalšou trvanlivou vecou, ktorú tu zanecháme je elektromagnetická radiácia, ktorá pochádza z našich rádií, satelitov a mobilných telefónov.

Myslíte, že planéta by na tom bola bez nás lepšie alebo horšie?

Zdroj: Info.sk, DK, businessinsider.com, asapscience.com, iflscience.com, Foto: staticf
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.