• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

Ústavný zákaz interrupcií či registrovaných partnerstiev neprešiel

  • 17:53 10.12.2015
  • Bratislava
Ústavný zákaz interrupcií či registrovaných partnerstiev neprešiel

Ústava SR sa o nové zákazy dopĺňať nebude. Poslanci NR SR dnes nepodporili novelizáciu najvyššieho zákona štátu, do ktorého sa mal dostať zákaz akéhokoľvek úmyselného potratu, zákaz eutanázie a asistovanej samovraždy, zákaz všetkých umelých zásahov spôsobujúcich delenie ľudského vajíčka, zákaz umelého oplodnenia, asistovanej reprodukcie, ale aj registrovaných partnerstiev. Zmenu navrhovali poslanci Štefan Kuffa, Marián Kvasnička (obaja nezaradení) a Jozef Mikloško (KDH). V ďalšom súvisiacom návrhu, ktorý rovnako nezískal dostatočnú podporu, žiadali zrušiť súčasný zákon o umelom prerušení tehotenstva.


Kým súčasné znenie Ústavy SR hovorí, že "Ľudský život je hodný ochrany už pred narodením", po novom sa mala táto veta zmeniť na "Právo na život má aj nenarodené dieťa". Do najvyššieho zákona štátu mala tiež pribudnúť veta "Nenarodené dieťa nesmie byť pozbavené života, pričom sa súčasne zohľadňuje právo matky nenarodeného dieťaťa na život".

Ukončenie života nenarodeného dieťaťa chceli pripustiť opoziční poslanci len vtedy, ak je život matky bezprostredne ohrozený. Vtedy ich návrh nezakazoval činnosti, ktoré sú v rámci jej liečby bezprostredne nevyhnutné na záchranu jej života a pri ktorých nie je možné ako ich prípadný následok vylúčiť neúmyselné a nepriame ukončenie života nenarodeného dieťaťa. "Táto výnimka platí, len ak život matky nenarodeného dieťaťa nie je možné zachrániť bez takého prípadného následku na jej nenarodené dieťa," tvrdili.

Trojica poslancov uviedla, že hlavným cieľom zmien je garantovať nenarodeným deťom od ich vzniku právo na život, nedotknuteľnosť, ochranu zdravia, zachovanie ľudskej dôstojnosti, ako aj ďalšie základné práva a slobody, ktoré sú vzhľadom na špecifické postavenie nenarodeného dieťaťa objektívne možné.

Kuffa, Kvasnička a Mikloško podotkli, že právny poriadok dovoľujúci úmyselné zabíjanie nenarodených detí a hrubé porušovanie ich ľudskej dôstojnosti jednoznačne nie je spravodlivý, morálne prípustný, a nie je ani v súlade s prirodzeným právom. "Slovenská ústava nepripúšťa trest smrti, preto je zvlášť zavrhnutiahodné, že dovolenie zabíjania nevinných nenarodených detí neschopných akejkoľvek obrany má v právnom poriadku SR miesto," napísala trojica v dôvodovej správe.

Poslanci chceli do zoznamu zákazov pridať aj zákaz prenosu nenarodených detí, eugenických praktík vo vzťahu k osobám a nenarodeným deťom, zákaz náhradného materstva či akéhokoľvek klonovania človeka a nenarodeného dieťaťa.

V súvislosti s navrhovaným ústavným zákazom registrovaných partnerstiev požadovali do ústavy doplniť vetu, podľa ktorej "Žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva a žiadnym iným osobám ako manželom nesmie byť právnym poriadkom SR priznaná osobitná ochrana a osobitné práva a osobitné povinnosti, ktoré sú právnym poriadkom SR priznané iba manželstvu a manželom. Registrované partnerstvo sa zakazuje".

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.