• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Kvercetín: Prírodný liek, ktorý ničí rakovinové bunky

  • 18:04 09.12.2015
  • Bratislava
Kvercetín: Prírodný liek, ktorý ničí rakovinové bunky

Kvercetín je jedným z najsilnejších liekov, ktoré pochádzajú z rastlinných extraktov. Prezradíme vám, ako dokáže bojovať s ochoreniami a v ktorých potravinách ho môžete nájsť.

Kvercetín je flavonoid, ktorý sa nachádza v niekoľkých druhoch ovocia a zeleniny. Má schopnosť bojovať s ochoreniami a je to obzvlášť účinná zlúčenina pri prevencii rakoviny. Výskum ukázal, že ľudia s najvyšším príjmom kvercetínu mali výrazne nižšie riziko úmrtia na mnoho z hlavných typov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, rakoviny prsníka, hrubého čreva, žalúdka a ďalších typov rakoviny.

Najväčšia výhoda kvercetínu je, že funguje na bunkovej úrovni, zasahuje do postupov, ktoré pretvárajú zdravé bunky do malígnych nádorových buniek. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti kvercetínu chránia drahocennú bunkovú DNA pred nebezpečnými mutáciami. Kvercetín zastaví rýchlo sa replikujúce rakovinové bunky, uväzní ich v ranej, neproduktívnej fáze bunkového reprodukčného cyklu.

Tým sa zastaví nielen rast nádoru, ale tiež vedie priamo k bunkovej smrti cez proces známy ako apoptóza, od ktorého sú zvyčajne zdravé bunky závislé, aby zabránili prílišnej reprodukcii. Okrem toho, kvercetín priaznivo ovplyvňuje chemické signálne dráhy, ktoré sú abnormálne v rakovinových bunkách.

Štúdia účinkov kvercetínu na bunky rakoviny prsníka vykonaná vedcami v Číne ukázala, že má skutočne protinádorové vlastnosti. Pravidelný a častý príjem potravín bohatých na kvercetín znížil riziko vzniku rakoviny pľúc s ešte silnejším efektom u ťažkých fajčiarov.

Populačné štúdie zistili, že ľudia s najvyššou úrovňou kvercetínu znížili riziko rakoviny pľúc o 51 percent a u fajčiarov až o 65 percent. Riziko rakoviny hrubého čreva sa u ľudí s najvyšším príjmom kvercetínu znížil o 32 percent a riziko karcinómu žalúdka o 43 percent.

Kvercetín sa vyskytuje v celom rade potravín, od červenej cibule a paradajok po zelený čaj a šupky hrozna. Medzi ďalšie významné zdroje kvercetínu patria: citrusové plody, petržlen, jablká, šalvia, čaj a červené víno.

Tiež nesmieme zabudnúť na olivový olej, rovnako ako na tmavé čerešne a tmavé bobuľové ovocie je tiež známe, že je výborným zdrojom flavonoidov, vrátane kvercetínu.

Zdroj: info.sk, TM, webmd.com, cellandbioscience.biomedcentral.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.