• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Citlivé zuby? Vieme, čo na ne platí!

  • 20:09 30.11.2015
  • Bratislava
Citlivé zuby? Vieme, čo na ne platí!

Ak vás rozbolia zuby pri strete s horúcim alebo studeným nápojom či jedlom, patríte k ľuďom, ktorí majú citlivejšie zuby. V článku vám prezradíme niekoľko spôsobov, ako sa rýchlo a efektívne zbavíte nepríjemnej bolesti.

Za citlivými zubmi môže byť veľa príčin, od zubného kazu až po zápal. Zvyčajne potrápi ľudí, ktorým sa obnažujú zubné kŕčky. Takto bolestivé stimuly ľahko preniknú až k nervom v zubnej dreni a spôsobia poriadnu bolesť. Ďalšou častejšou príčinou citlivosti zubov je oslabená sklovina na povrchu zuba. Bolesti sa ale môžete pomerne ľahko zbaviť, aspoň na čas. Čítajte ďalej a dozviete sa, aké možnosti okrem analgetík máte.

Oil pulling metóda

Odporúča sa použiť kvalitný kokosový olej. Vložte si do úst jednu polievkovú lyžicu a nechajte pôsobiť aspoň štvrť hodiny. Potom olej vypľujte a prepláchnite si ústa čistou vlažnou vodou.

Slaná voda

Jednoduchý a dostupný spôsob, ako sa zbaviť nepríjemného pobolievania citlivých zubov. Vypláchnutím úst slanou vodou vyrovnáte pH v ústach a vytvoríte prostredie, v ktorom väčšina baktérií neprežije. Pridajte do pohára s vodou pol lyžičky soli, rozmiešajte a vypláchnite si zmesou ústa.

Klinčeky alebo klinčekový olej

Klinčeky často používali zubári v minulosti na úľavu od bolestí. Okrem toho budú antibakteriálne účinky bojovať s orálnymi infekciami. Môžete použiť podrvené klinčeky, zmiešané s olivovým olejom priamo na boľavý zub. Pre silnejší účinok použite vatový tampón namočený do oleja a nechajte na postihnutom mieste priložené 15 – 20 minút. Takisto môžete zmiešať pár kvapiek v pohári s vodou a používať ako ústnu vodu.

Cesnak a cibuľa

Alicín v cesnaku a kvercetín v cibuli majú upokojujúce a súčasne antibakteriálne účinky. Jednoducho odkrojte kúsok surovej cibule alebo cesnaku a vložte do úst ku citlivému zubu. Nechajte pôsobiť aspoň desať minút.

Čítajte: Zlozvyky, ktorými si ničíme zuby

Oreganový olej

Má viacero účinkov, ktoré sa citlivým zubom zídu, napríklad protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné. Pár kvapiek oleja môžete naniesť prstom na postihnutý zub alebo pridať 5 kvapiek do pohára vody a používať ako ústnu vodu.

Peroxid vodíka

Aj tento šikovný domáci pomocník vás dokáže zbaviť bolesti zubov. Má silné antibakteriálne účinky a naviac vám pomôže vybieliť zuby. Používajte potravinársky trojpercentný roztok peroxidu vodíka. Zmiešajte ho v pomerne 1:2 s vodou a použite ako ústnu vodu. Zmes neprehĺtajte!

Čítajte: Peroxid vodíka: 9 úžasných dôvodov, prečo by mal byť v každej domácnosti

Prevencia

Samozrejmosťou by mala byť dôkladná dentálna hygiena a pravidelné prehliadky u zubára. Tiež by ste sa mali vyhýbať kyslým potravinám a nápojom, ktoré odvápňujú sklovinu. Tým sa zub stáva citlivejší.

Máte svoj vlastný recept, ako bojovať s citlivosťou zubov? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, top10homeremedies.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.