• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

10 jedál, ktoré vás môžu zabiť

  • 18:40 30.11.2015
  • Bratislava
10 jedál, ktoré vás môžu zabiť

Stretnúť sa s exotickým jedlom nie je v súčasnosti nič výnimočné. No niektoré suroviny sa konzumujú skutočne iba na vlastné riziko. Prečítajte si, ktoré jedlá patria medzi najnebezpečnejšie na svete.

  • Fugu (ryba)

Pochúťka, ktorú nájdete v Japonsku vás pri nesprávnej príprave môže zabiť. Pečeň a vnútorné orgány fugu obsahujú tetrodotoxín, ktorý paralyzuje nervovú sústavu. Len v roku 2015 je zaznamenaných 5 úmrtí po konzumácii tejto ryby. Napriek tomu je to populárny pokrm, ktorý pripravujú špeciálne vyškolení kuchári v stovkách podnikov.

  • Skokan africký (žaba)

Africké národy konzumujú celú žabu, nielen nohy, ako je to zaužívané napríklad v Európe. Najmä mladé skokany obsahujú niekoľko toxických látok, ktoré spôsobujú fatálne zlyhanie obličiek. Dôležité je teda správne odhadnúť vek, konzumácia starších správne pripravených skokanov je bezpečná.

  • Ackee (ovocie)

Pochádza z Jamajky a patrí medzi miestne exotické špeciality. Ackee sa musí jesť až po kompletnom dozretí, bez šupky a bez tmavého semiačka. Obe totiž sú vysoko toxické, pretože obsahujú hypoglycín. Každoročne sa vyskytne zhruba 20 prípadov otravy.

  • Sannakji (chobotničky)

Je to kórejská špecialita. Konzumujú sa väčšinou surové, no problémom je, že aj po usmrtení sa chápadlá dokážu hýbať. To môže spôsobiť upchatie krku. Odporúča sa preto čo najdôkladnejšie ich požuť, než prehltnete sústo. Každoročne sa vyskytne okolo 5 prípadov úmrtia udusením pri konzumácii sannakji.

  • Krvavé mušle (mušle)

Pripravia vám ich napríklad v Šanghaji, kde sa iba mierne povaria. Táto „pochúťka“ ale obsahuje zárodky mnohých chorôb, napríklad hepatitídy, úplavice alebo týfusu. Ročne sa niektorým ochorením nakazí zhruba 15% z ľudí, ktorí konzumovali krvavé mušle.

Čítajte: Najbláznivejšie druhy zmrzliny na svete

  • Hákarl (ryba)

Je to islandská špecialita z mäsa grónskeho žraloka. Ten je bez špecifickej úpravy pred varením toxický, pretože nemá vyvinutý močové cesty. To znamená, že všetky toxíny sa filtrujú skrz jeho mäso a pokožku. Podľa tradičnej metódy sa žralok uloží na niekoľko mesiacov do zeme a následne sa mäso ešte suší.

  • Casu marzu (syr)

Tradičný sardínsky syr, nazývaný tiež „zhnitý syr“, je už v súčasnosti v EÚ zakázaný. Necháva sa totiž voľne odkrytý, aby naň muchy kládli vajíčka. Neskôr sa larvy (sýrorodky) z vajíčok podieľajú na procese rozkladu. Syr sa podáva až vo vysokom štádiu rozkladu, pričom larvy, ktoré sa zo syra neodstraňujú, vám môžu spôsobiť značné zdravotné problémy. Niektoré totiž dokážu prežiť v našich vnútornostiach.

  • Opičie mozočky (vnútornosti)

Nájdete ich hlavne v Ázii. Podávajú sa surové, varené alebo pečené. Môžu spôsobiť Creutzfeldtovu-Jakobovu chorobu, ktorá zasahuje mozog a spôsobuje smrť do niekoľkých rokov.

  • Maniok (hľuza)

Pred konzumáciou sa musí dôkladne tepelne spracovať. Obsahuje totiž nebezpečné množstvo kyanidu. Zaznamenané sú najčastejšie otravy detí, ktoré hľuzu skonzumovali v surovom stave.

  • Pangium edule (ovocie)

Tiež známe ako ovocie, ktoré „prináša nevoľnosť“. Pre ľudí je nebezpečné kvôli vysokému obsahu kyanidu. Sú jedlé až po uvarení, bez škrupiny a po tom, ako strávia istý čas namočené vo vode.

Mali ste už šancu niektoré z týchto jedál ochutnať, alebo dávate prednosť bezpečnému kulinárskemu zážitku?

Zdroj: Info.sk, DK, businessinsider.com, yahoo.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.