• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
14°Bratislava

Gajdy sa môžu dostať do zoznamu UNESCO

  • 15:35 30.11.2015
  • Bratislava
Gajdy sa môžu dostať do zoznamu UNESCO

Gajdy a gajdošská kultúra na Slovensku figurujú medzi 35 prvkami, ktoré sa uchádzajú o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. O zapísaní jednotlivých prvkov rozhodnú členovia 10. Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva, ktorí tento týždeň zasadajú v hlavnom meste Namíbie, vo Windhoek.

Gajdy, ako organická súčasť tradičného inštrumentára i celá gajdošská kultúra zastrešujúca všetky prejavy a vedomosti viazané na gajdy a ich použitie, reprezentuje dlhodobú a kontinuálnu hudobnú tradíciu prevažne roľníckeho a pastierskeho obyvateľstva Slovenska. Ako významný kultúrno-historický jav, ktorého korene siahajú až do 14. storočia, sa na báze prirodzenej medzigeneračnej kontinuity zachoval dodnes.

Svojou konštrukciou sú typy gájd na Slovensku súčasťou širších stredoeurópskych kultúrnych kontextov, avšak viaceré ich atribúty sú považované za identifikačné znaky slovenskej tradičnej ľudovej kultúry, napríklad: technologické postupy pri výrobe gájd, estetické stvárnenie nástrojov, regionálne, lokálne a individuálne štýlové znaky gajdošskej interpretácie, piesňový a tanečný repertoár, rituály súvisiace s gajdami, tradičné ľudové obrady za sprievodu gájd, texty gajdošských piesní, ľudovú slovesnosť spojenú s týmto nástrojom.

V zozname UNESCO je od roku 2005 zapísaná fujara a od decembra 2013 Terchovská muzika. Či do zoznamu pribudne ďalší slovenský prvok, bude známe koncom tohto týždňa.

Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva je súpisom mimoriadnych prvkov a praktík, ktoré sú akceptované jednotlivcami a spoločnosťami, pretrvávajú v súlade s univerzálnymi princípmi ľudských práv, so socio-kultúrnymi i historickými podmienkami spoločenstiev. Predstavuje efektívny prostriedok na zabezpečenie lepšej ochrany a informovanosti o významne nehmotného kultúrneho dedičstva.
Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

Aká je budúcnosť fotovoltických panelov?

VČERA - 10:44Tlačové správy

Fotovoltika je spôsob, ako meniť slnečné žiarenie priamo na elektrickú energiu. Práve tento proces sa stal kľúčovým v boji proti klimatickým zmenám a hľadaniu alternatívnych zdrojov energie.

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

Kúpele doma? Odpoveďou je sprchový set

22:33 05.03.2024Tlačové správy

Práca s energiou ľudského tela nie je len ezoterickou špecialitou.

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

Ako na efektívnu správu skladu: týmto chybám sa vyhnite

12:30 02.02.2024Tlačové správy

Keď vám sklad nefunguje dobre, pripravujete sa o dosť veľa peňazí. V článku sa zameriame na typické situácie, kedy firmám peniaze unikajú, a pozrieme sa, ako sa dajú riešiť.

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

Správne fungovanie nervovej sústavy: Čo nepodceňovať?

9:07 18.01.2024Tlačové správy

Nervová sústava je možno tou vôbec najdôležitejšou časťou nášho tela.

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

Aké typy kabeliek vám zaručene nesmú chýbať v šatníku?

15:30 20.12.2023Tlačové správy

V dnešnej dobe nie je šatník kompletný bez niekoľkých štýlových kabeliek, ktoré nielen dopĺňajú váš outfit, ale tiež vám uľahčujú každodenný život.