• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Dojčenie je dobré pre dieťa, ale aj pre matku

  • 18:43 27.11.2015
  • Bratislava
Dojčenie je dobré pre dieťa, ale aj pre matku

Materské mlieko je považované za ideálny zdroj výživy pre dojčatá, ale dve nedávne štúdie naznačujú, že dojčenie chráni ženy pred obzvlášť nebezpečným druhom rakoviny prsníka a cukrovkou.

Jedna štúdia zistila, že dojčenie znižuje riziko tumorov s negatívnymi hormonálnymi receptormi, čo je veľmi agresívny typ rakoviny prsníka, až o 20 percent. Podľa výskumníkov aj krátke obdobie dojčenia znižuje riziko týchto ťažko liečiteľných nádorov, ktoré sa častejšie objavujú u mladších žien.

Druhá štúdia naznačuje, že dojčenie môže pôsobiť ako "reset" pre metabolizmus po tehotenstve - pomáha ženám, ktoré mali gestačný diabetes, aby sa z nich nestali celoživotné diabetičky.

Zdravotné výhody dojčenia

Zistenia z tejto nedávnej štúdie idú ruka v ruke so skorším výskumom, ktorý ukazuje, že ženy, ktoré dojčia, majú nižšie riziko cukrovky 2. typu, reumatoidnej artritídy, rakoviny prsníka a rakoviny vaječníkov. Navyše, dojčenie môže tiež pomôcť kardiovaskulárnemu zdraviu, vrátane zdravého krvného tlaku.

Dr. Eleanor Bimla Schwarz, profesorka medicíny na University of California, Davis povedala, že tento nový výskum je veľkým prínosom pre ženy. Dr. Schwarz citovala skorší výskum, ktorý ukázal, že bežné dojčenie v Spojených štátoch by mohlo ušetriť okolo 5,000 žien od diagnózy rakoviny prsníka každý rok a zabrániť takmer 14.000 infarktom.

Nedávna správa o účinkoch dojčenia na rakovinu prsníka analyzovala desiatky predchádzajúcich štúdií a takmer 40.000 prípadov rakoviny z celého sveta. Výsledky štúdie boli zverejnené v Annals of Oncology.

Čítajte: Počas dojčenia si dávajte pozor na to, čo konzumujete!

Dr. Marisa Weiss vedúca štúdie povedala, že tehotenstvo a dojčenie sú dôležité kroky vo vývoji pŕs, ktoré trvá desiatky rokov. Dodala, že dojčenie spúšťa zmeny v mliekovodných bunkách, ktoré robia prsia odolnejšie voči rakovine.

"Prsná žľaza je nezrelá a nemôže robiť svoju prácu, čo je produkcia mlieka, kým neprejde celým tehotenstvom. Dojčenie núti prsia, aby konečne vyrástli a našli si prácu. "

Niektorí vedci označujú dojčenie ako "štvrtý trimester tehotenstva", ktorý dopĺňa reprodukčný cyklus, obnovuje ženské telo k dlhodobému srdcovému a metabolickému zdraviu.

Dojčenie a diabetes

Ženám, ktoré trpia na cukrovku spojenú s tehotenstvom, a tie ktoré majú sedemnásobne vyššie riziko vzniku diabetu po tehotenstve, sa odporúča dojčiť, pretože dojčenie zlepšuje metabolizmus glukózy a citlivosť na inzulín. Dojčenie tiež spaľuje kalórie, zlepšuje metabolizmus lipidov, a mobilizuje zásoby tuku, ktorý sa nahromadil počas tehotenstva.

Podľa zistení tejto štúdie, matky, ktoré dojčili po dobu dlhšiu ako 10 mesiacov, znížili svoje riziko vzniku diabetu o takmer 60 percent v nasledujúcich dvoch rokoch. Z 205 žien, ktoré iba dočili a nepoužívali mliečnu výživu prvé dva mesiace života dieťaťa, sa u 17 žien vyvinul diabetes, v porovnaní s 27 ženami zo 153 matiek, ktoré nedojčili a podávali deťom výživu. Štúdia bola publikovaná v časopise Annals of Internal Medicine.

Čítajte: 10 dôvodov, prečo ju začať jesť

Vedúca autorka štúdie a vedúca vedecká pracovníčka v Kaiser Permanente v Severnej Kalifornii Dr. Erica P. Gunderson povedala, že počas dojčenia sú hladiny glukózy nižšie, a je tam menší dopyt pre ženy, ktoré dojčia.

"Tehotenstvo je metabolickou výzvou. Jedným z možných biologických vysvetlení je, že to dáva ženským pankreatickým beta-bunkám menšiu prestávku, čo umožňuje pre zotavenie z požiadaviek tehotenstva."

Zdroj: info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, annals.org, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.