• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Zubný kameň: Zbavte sa ho efektívne pomocou domácich receptov

  • 18:40 18.11.2015
  • Bratislava
Zubný kameň: Zbavte sa ho efektívne pomocou domácich receptov

Stvrdnutý povlak na zuboch, teda zubný kameň nielenže vášmu úsmevu uberá na kráse, ale môže časom spôsobiť aj zdravotné problémy. Prečítajte si tipy, ktoré vám pomôžu udržať si zdravé zuby bez takýchto komplikácií.

Ako vzniká a prečo ho nepodceňovať

Počas dňa sa zo zvyšku jedál a nápojov na zuboch tvorí jemná vrstva povlaku. Ak ho neodstránime dostatočne, začína sa postupne hromadiť, najmä na ťažšie dostupných miestach, kam kefka nedosiahne alebo nie je dosť efektívna. Z nich sa postupne tvorí zubný kameň, ktorý ľahko rozpozná aj laik. Prejavuje sa zožltnutím alebo zhnednutím zubov, najčastejšie v medzizubných priestoroch.

Čítajte: Zlozvyky, ktorými si ničíme zuby

Zubný kameň je žltkastý alebo nahnedlý kalcifikovaný materiál. Tvoria ho mineralizované ložiská slín, baktérie a stvrdnutý povlak. Kameň na zuboch sa vám nevytvorí z večera do rána, ale minimálne po niekoľkých mesiacoch nedôslednej zubnej hygieny. Ak ho budete dlhodobo zanedbávať, nahromadené baktérie môžu spôsobiť krvácanie a zápal ďasien, v neskoršom štádiu aj paradontitídu.

Najlepšie vám zubný kameň odstráni kvalifikovaný odborník. Zvyčajne tak robí ultrazvukom alebo laserom, niekedy aj mechanicky. Na záver sa mikročiastky odstraňujú polishingom alebo pieskovaním. Túto procedúru ale priemerný človek opakuje minimálne raz ročne a to aj napriek dodržiavaniu dentálnej hygieny.

Účinné domáce suroviny

Udržiavať si zuby krásne biele bez kameňa vám môžu pomôcť aj bežne dostupné domáce suroviny.

  • Jedlá sóda

Je pomerne populárnym spôsobom, ako podomácky vyčistiť zuby nielen od kameňa, ale aj od zažltnutia. Jednoducho zmiešajte trochu s vodou, naneste na prsty alebo kefku a jemne prechádzajte po zuboch. Potom ústa dôkladne vypláchnite. Sóda ale sklovinu oslabuje a narúša, neodporúča sa teda používať ju viac než raz týždenne.

  • Aloe vera a glycerín

Zmiešajte gél z aloe vera s glycerínom v rovnakom pomere, pridajte niekoľko kvapiek citrónovej šťavy alebo štipku jedlej sódy. Naneste na kefku a jemne prechádzajte po zuboch. Opäť ide o zmes, ktorá je kvôli citrónu a jedlej sóde agresívna voči sklovine. Používajte ju maximálne raz do týždňa.

  • Šupka z pomaranča

Obsahuje silné enzýmy, ktoré vám môžu pomôcť zbaviť sa aj usadeného povlaku a kameňa. Jednoducho si ňou prechádzajte po zuboch niekoľko minút. Ešte pred jej použitím ju ale dôkladne očistite, aby ste sa zbavili pesticídov.

  • Sezamové semiačka

Ak ich budete pravidelne žuvať, zachovajú sa doslova ako šetrný prírodný peeling na zuby.

  • Klinčekový alebo rozmarínový olej

Oba sa využívali v zubnej medicíne. Niekoľko kvapiek pridajte do pohára s vodou, rozmiešajte a touto zmesou si vypláchnite ústa (zmes vypľujte). Následne si zuby ešte umyte.

  • Syr

Kvalitný syr bez obsahu repného cukru – sacharózy dokáže podporiť tvorbu alkalických slín, ktoré neutralizujú zubný povlak.

  • Oil pulling metóda

Použite veľmi kvalitný kokosový olej, ktorý účinne odstráni povlak aj kameň. Jednu lyžicu si vložte do úst a prevaľujte pomedzi zuby. Nechajte pôsobiť aspoň päť až desať minút a následne olej vypľujte. Opakujte niekoľkokrát týždenne.

Ďalšie tipy na boj proti zubnému kameňu

Samozrejmosťou by mala byť každodenná dentálna hygiena, ktorej súčasťou bude kvalitná zubná kefka, fluoridovaná pasta, zubná niť, kefky na čistenie medzizubného priestoru a ústna voda.

Pozrite si: Ako správne používať zubnú niť a medzizubnú kefku

Zdroj: Info.sk, DK, stylecraze.com, top10homeremedies.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.