• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Desať tipov pre lepšiu cirkuláciu krvi

  • 19:45 16.11.2015
  • Svet
Desať tipov pre lepšiu cirkuláciu krvi

Slabá cirkulácia krvi môže viesť k viacerým zdravotným problémom. Prečítajte si, ktoré to sú a aj desať tipov, ako si udržíte zdravý krvný obeh.

Vďaka krvnému obehu putuje v našom organizme kyslík a aj živiny. Ak s cirkuláciou krvi nastanú problémy, na tele sa to prejaví zhoršeným fungovaním niekoľkých orgánov, vrátane mozgu, srdca, pečene, pľúc a obličiek.

Čítajte: Večne studené končatiny – prečo nám tuhne krv v žilách?

Pri nedostatočnom prekrvení môžete cítiť aj mravčenie alebo jemne pichavú bolesť v končatinách. Častým príznakom je tiež únava, zmena kvality vlasov, svrbivé vyrážky, kŕče svalov a iné.

Správnu cirkuláciu krvi si často brzdíme sami. Napríklad dlhým sedením, státím, dehydratáciou, fajčením alebo aj zlou životosprávou, ktorá potom upcháva cievy. Máme pre vás niekoľko tipov, ako zdravý krvný obeh dosiahnete a udržíte si ho.

  • Cvičenie

Nič tak nerozprúdi krv ako pohyb a cvičenie. Nemusíte svoje sily nijak prepínať, zvlášť ak máte s krvným obehom väčšie problémy. Postačí obyčajná prechádzka, bicyklovanie alebo niekoľko základných cvikov.

  • Masáž

Je nielen príjemná, ale aj účelná. Kvalitná masáž stimuluje telo, ktoré sa zahreje a tým sa zlepší aj cirkulácia krvi v organizme. Naviac vám môže pravidelná masáž pomôcť prekonať rôzne mechanické bloky, napríklad svalov alebo pokožky, ktoré sťažujú prietok krvi.

  • Terapia vodou

Striedanie teplej vody so studenou vám pomôže prekrviť pokožku. Ak chcete ich hlbšie pod povrch, vyskúšajte saunu, horúce kúpele alebo horúcu sprchu. Teplá voda cievy roztiahne.

  • Kurkuma

Kurkumín, ktorý toto korenie obsahuje, pomáha zabraňovať krvným doštičkám v tvorení zrazením a súčasne bojuje proti upchatiu ciev rôznym povlakom, napríklad aj cholesterolom.

  • Kajenské korenie

Jeho účinná látka kapsaicín povzbudzuje správny tok krvi v organizme. Ako bonus vám súčasne posilní cievy.

Čítajte: Kajenské korenie ako prvá pomoc: Zastaví krvácanie

  • Kokosový olej

Obsahuje zdravé tuky a triglyceridy so stredne dlhým reťazcom, ktoré zmierňujú zápal tepien. Bez zápalu je cirkulácia krvi v tele na normálnej úrovni. Môžete ho konzumovať alebo použiť v rámci masáží.

  • Zelený čaj

Šálka dobrého zeleného čaju prospeje aj krvnému obehu. Nielen pre to, že čaj bude teplý, ale aj preto, že konkrétne v zelenom čaji sa nachádza oxid dusný, čo je silný vazodilatátor (vyvoláva rozšírenie ciev).

  • Tmavá čokoláda

Podľa niekoľkých štúdií z minulého roku má kvalitná tmavá čokoláda vplyv na rozšírenie ciev, zvlášť tých na nohách. Či už na tieto výskumy dáte alebo nie, kúsok tmavej čokolády ulahodí aspoň vašej duši.

  • Zázvor

Obsahuje jedinečné látky gingerol a zingeron, ktoré telo počas spracovávania doslova zahrievajú. Z toho opäť vyplýva zlepšenie krvného obehu. Môžete ho konzumovať surový alebo vo forme čaju či pomletého prášku.

  • Cesnak

Podporuje krvný obeh a znižuje tlak. Tiež bráni v agregácii krvných doštičiek a pôsobí preventívne voči ateroskleróze.

Zdroj: Info.sk, DK, healthline.com, top10homeremedies.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.