• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Diagnózy, ktoré dokážete určiť pri pohľade na pokožku

  • 19:46 09.11.2015
  • Bratislava
Diagnózy, ktoré dokážete určiť pri pohľade na pokožku

Medzi príznakmi chorôb sa často vyskytujú symptómy, ktoré sú viditeľné na pokožke, nechtoch alebo vlasoch. Ľudia ich však väčšinou ignorujú alebo nepovažujú za dostatočne vážne, pričom ide o legitímny prejav ochorenia. Poďme sa teda pozrieť na to, aké diagnózy sa dajú odhaliť pohľadom.

Okrem samotných kožných ochorení dokážeme z našej pokožky vyčítať aj veľa vnútorných chorôb. Tu sú niektoré prípady.

  • Ateroskleróza

Každý občas zažije pocit suchej pokožky. No ak sa o ňu poriadne staráte a tento príznak sa nezlepšuje, možno trpíte aterosklerózou. Tá spôsobuje stiahnutie ciev a tým pádom aj prietoku krvi. Drobné cievky majú vtedy problém dopraviť do pokožky dostatok kyslíka, čo sa premietne na jej vysušenom vzhľade. Platí to zvlášť pre nohy a chodidlá.

Čítajte: Odhaľte choroby podľa pachu

Suchá pokožka ale často sprevádza aj cukrovkárov a a ľudí s hypotyreózou.

  • Alergia

Tento symptóm poznajú dobre všetci alergici. Sú ním červené a opuchnuté oči. Neprejavuje sa tak iba astma, podobný problém môžete mať pri alergickej reakcii na kozmetiku, zimu a dokonca aj na potraviny. Ak nie ste alergik a napriek tomu vás trápia opuchnuté viečka, skúste sa zamyslieť, či ste si v poslednej dobe nekúpili novú kozmetiku alebo potravinu, ktorá mohla reakciu spustiť.

  • Cukrovka

Prezrádzajú ju tmavé zamatové škvrny, najčastejšie lokalizované na krku, tvári a rukách. Sú jedným z prvých ukazovateľov rezistencie organizmu voči inzulínu.V ojedinelých prípadoch sa vyskytnú aj u človeka s rakovinovým ochorením.

  • Syndróm polycystických vaječníkov

Trápi vás ochlpenie tam, kde ho ženy zvyčajne nemávajú? Nadmernú tvorbu chĺpkov, napríklad na tvári, krku, hrudi, či rukách, môže u žien spôsobiť syndróm polycystických vaječníkov. Tento symptóm sa opakuje až v 70% prípadoch u žien v produktívnom veku, ktorým diagnostikovali toto ochorenie.

  • Melanóm

Odhaliť ho môžete pomerne ľahko. Ak sa v okolí alebo priamo na vulve nachádzajú rôzne sfarebné škvrnky či znamienka, pozorne ich sledujte. Akékoľvek zmeny vo farbe či tvare nahláste dermatológovi. To platí aj pre znamienka na iných častiach pokožky. Pri ich zväčšení, zhrubnutí alebo inej zmene by ste mali bezodkladne vyhľadať odborníka.

  • Ochorenie štítnej žľazy

Sprevádza ju pomerne veľa symptómov, napríklad nadmerné vypadávanie vlasov, veľmi suchá pokožka aj krehké a lámavé nechty. Krehké nechty a vlasy sú najčastejšie prejavom zníženej funkcie štítnej žľazy. Rednúce vlasy a suchá zhrubnutá pokožka zase zvyčajne poukazuje na hyperaktívnu štítnu žľazu.

Čítajte: Štítna žľaza: 5 symptómov, ktoré naznačujú problém

  • Lupus

Pomerne viditeľným symptómom je „motýlia“ vyrážka, ktorá sa ťahá od jedného líca ku druhému, cez nos. Pokožka je v týchto miestach červená, ako spálená od slnka.

  • Psoriáza

Prezradia ju hlavne nechty, ktoré sú krehké, lámavé, prípadne majú žltkasté sfarbenie a nerovný povrch. Pozor ale aj na zápalové ochorenia kĺbov, ktoré môžu nechty tiež zdeformovať.

  • Zápalové ochorenie čriev

Ak máte na predkolení a stehnách ružové hrbolčekové vyrážky, odborne nazývané erythema nodosum , zrejme vám vaše črevá chcú niečo naznačiť. Tieto vyrážky zvyknú postupne tmavnúť na červené, fialové až hnedé fľaky. Vtedy je to jasný signál toho, že vo vašich črevách prebiehajú zápalové procesy. Zvyčajne poukazujú na ulceróznu kolitídu alebo Crohnovu chorobu.

  • Celiakia

Podľa viacerých dermatológov ju často sprevádza svrbivá vyrážka, odborne nazývaná dermatitis herpetiformis.

  • Z bielok sú žĺtka

Ak sú vaše očné bielka zažltnuté, znamená to zvyčajne dva problémy – hepatitídu (žltačku) alebo cirhózu pečene. Tento príznak patrí medzi tie, ktoré by rozhodne mal ďalej vyšetriť lekár.

  • Osteoporóza

Vrásky! Každý ich síce má, no patria k nenápadným príznakom tejto choroby. Ak vám na pleti pribúdajú akosi rýchlo, pričom nefajčíte ani sa nevystavujete prudkému slnku, mali by ste absolvovať vyšetrenie.

Podarilo sa vám niekedy odhaliť ochorenie podľa príznakov na pokožke alebo nechtoch?

Zdroj: Info.sk, DK, health.com, prevention.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.