• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

10 potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú obličkové kamene

  • 20:12 05.11.2015
  • Bratislava
10 potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú obličkové kamene

Bolesti z obličkových kameňov patria k jedným z najhorších zážitkov v živote. Aby ste niečo podobné nemuseli zažiť na vlastnej koži, vyhnite sa nadmernej konzumácii týchto potravín.

Potraviny s vysokým obsahom oxalátov

Strava bohatá na šťavelany sa podieľa na vzniku obličkových kameňov. Zvyškové oxaláty v moči sa spájajú s nevylúčeným vápnikom a spolu formujú obličkové kamene. Potraviny ako okru, špenát, zeler, jahody a iné by ste mali konzumovať s mierou.

Sardinky

Obsahujú purín, ktorý sa významne podieľa na vzniku obličkových kameňov. Purín zvyšuje hladiny kyseliny močovej v moči, čo vedie k vytvoreniu obličkových kameňov z tejto zložky. Naviac nadmerné množstvo purínu, ktorý pochádza zo živočíšnych proteínov (najmä z rýb), vedie ku vzniku hyperurikémie a hyperurikosúrie. Na konzumáciu sardiniek dávajte pozor najmä vtedy, ak je vaša strava bohatá na šťavelany. Táto kombinácia vaše obličky skutočne nepoteší.

Červené mäso

Jeho pričastá konzumácia vám značne zvýši hladinu kyseliny močovej, ktorá sa podieľa na vzniku obličkových kameňov. Raz alebo dvakrát týždenne ho ale zdravý jedinec môže jesť bez negatívnych následkov na zdraví.

Sýtené nápoje

Pozor zvlášť na nápoje, ktoré obsahujú kyselinu fosforečnú. Tá spôsobuje zmeny v prirodzenom vylučovaní a môže obličkám spôsobiť viac problémov, než len obličkové kamene.

Nefermentovaná sója

Pre náš organizmus je zdravá fermentovaná sója, rovnako ako iné výrobky zo sóje. Nefermentovaný typ obsahuje vysoké hladiny oxalátov. Nefermentovaná sója ale nenarobí problémy len obličkám, dlhodobejšia konzumácia môže poškodiť aj fungovanie pečene.

Rafinované sacharidy

Cukor, biela ryža a múka vyvolajú v našom tele reakciu, kedy sa hladiny inzulínu zvýšia. To ale spôsobí inú chemickú reakciu - vápnik z kostí skončí v močovom trakte. Čo znamená problém pre obličky.

Nadmerná konzumácia kofeínu

Priveľa kofeínu v organizme zvyšuje vylučovanie vápnika do moču. Čo z dlhodobého hľadiska môže opäť viesť k formovaniu obličkových kameňov.

Umelé sladidlá

Veľa ľudí ich používa ako náhradu cukru, pretože sa takto dá znížiť množstvo prijatých kalórií. Umelé sladidlá ale majú kyselinotvorný účinok. Čo v praxi znamená, že naše obličky nebudú vylučovať dostatok vápnika (organizmus ho bude zadržiavať). Z prebytočného vápnika sa potom vytvoria obličkové kamene. Nahraďte umelé sladidlá medom alebo stéviou.

Alkohol

Piť s mierou je v poriadku, no ak je pohárik vašim denným spoločníkom, vaše obličky sa vám nepoďakujú. Alkohol pôsobí diureticky, z čoho vyplýva, že po pár pohárikoch a návšteve toalety môžete skončiť dehydrovaní. Čo pre obličky rozhodne nie je dobré. Naviac alkohol môže brániť obličkám správne vylučovať kyselinu močovú, čo vedie k formovaniu obličkových kameňov.

Soľ

Nadmerná konzumácia sodíka spôsobuje zadržavanie vody v tele. Obličky vtedy nie sú schopné ho dostatočne vylúčiť z organizmu. Takto sa zvyšuje hladina vápnika a znižujú sa citráty v moči. Skúste soľ nahradiť bylinkami a korením. Priveľká spotreba soli totiž nie je len problémom obličiek, môžete si tak zvýšiť tlak a privodiť kardiovaskulárne ochorenia.

Máte skúsenosti s obličkovými kameňmi? Akým spôsobom sa vyhýbate ich tvorbe?

Zdroj: Info.sk, DK, mercola.com, webmd.com, top10homeremedies.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.