• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

30 dní bez cukru a alkoholu

  • 18:32 04.11.2015
  • Bratislava
30 dní bez cukru a alkoholu

Muž sa rozhodol po dobu jedného mesiaca nekonzumovať cukor ani alkohol. Táto cesta bola tŕnistá, ale dopad na jeho zdravie bol obrovský!

Holandský filmár Sacha Harland z Haagu podstúpil výzvu, počas ktorej nesmel jesť žiaden pridaný cukor, umelé dochucovadlá, nezdravé potraviny a alkohol po dobu jedného mesiaca. Sacha spolu s jedným z jeho kolegov dokumentoval celý proces, a to po fyzickej a emocionálnej stránke.

Jeho cesta vás môže inšpirovať, aby ste urobili to isté.

Video: Muž sa na jeden mesiac vzdal cukru a alkoholu

Prehliadka a diéta

Pred experimentom bol testovaný Sachov celkový zdravotný stav. Hoci sa zdalo, že je to úplne zdravý chlap, jeho hladina cholesterolu a krvný tlak boli trochu mimo normy. Na základe prehliadky nečakal žiadne významné výsledky po jeho 30-dňovom experimente.

Čoskoro si uvedomil, že nemôže jesť väčšinu z jeho obľúbených jedál a musel vyhodiť prakticky všetko, čo mal kuchyni. Od ľadového čaju (10 kociek cukru na jednu fľašu), polotovarové omáčky (15 kociek cukru na jedno balenie) a dokonca aj paradajkovú polievku (5 kociek cukru na jednu misku). Čerstvá zelenina, ovocie, voda, vajcia a celozrnné výrobky sa stali jeho hlavným zdrojom potravy po dobu trvania experimentu.

Fyzický a emocionálny boj

Odstránenie cukru zo stravy nie je ľahké. Počas prvého týždňa sa Sacha ľahko unavil a túžil po sladkom a slanom občerstvení. Večera s priateľmi, objednávanie jedla, alebo jednoducho nákup pitia v samoobsluhe boli neskutočné muky.

Čítajte: Ako si znížiť príjem cukru

Mohol piť iba vodu, ktorá nemala žiadny cukor, alkohol alebo arómy. Na štvrtý deň sa cítil už naozaj podráždene a bol hladný po celú dobu. A práve keď si myslel, že sa už zblázni, veci sa začali zlepšovať.

Dietológ vysvetľuje

Návšteva dietológičky Marly Bosma ho naučila veľa o výhodách zdravej stravy a negatívnych dopadoch cukru a alkoholu na naše telo.

"Sladké vecí vás nútia túžiť po nich ešte viac. Váš krvný cukor stúpa, vytvára sa inzulín, aby ho znížil. Potom budete chcieť sladké veci znovu," povedala vo videu.

"Cukor chce vitamíny, prináša únavu. Alkohol vám to robí, dehydratuje vás. Po mesiaci bez cukru a alkoholu sa môžete cítiť lepšie," dodala Bosma.

Čítajte: Jedovatý biely cukor. Môže nás zabiť?

Po povzbudivých slovách dietologičky bol Sacha odhodlaný držať sa jeho novej diéty a začal mať postupne viac energie. O 25 dní už mohol stáť pred kamerou a s hrdosťou v očiach povedať, že prvýkrát v histórii už netúži po sladkostiach.

"Vstávam jednoduchšie a mám energiu na rozdávanie. To bolo príjemné prekvapenie, nemyslel som si, že to urobí takú zmenu mojej fyzickej kondície."

A keď už cítil rozdiel, išiel znovu k lekárovi, aby zaznamenali akýkoľvek pokrok v jeho zdraví. Bol príjemne prekvapený, keď zistil, že stratil 4kg, jeho krvný tlak klesol zo 135/75 na 125/75, cholesterol klesol o osem percent a jeho hladina cukru v krvi bola oveľa nižšia ako predtým.

Na záver svojho mesiaca bez cukru, dochucovadiel a alkoholu povedal: "Začiatok bol veľmi ťažký, ale nakoniec som sa detoxikoval od cukru a išlo to veľmi dobre."

Zdroj: info.sk, TM, naturalnews.com, LifeHunters.TV
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.