• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
14°Bratislava

Lak na nechty môže spôsobiť ochrnutie a poruchy reprodukcie

  • 18:51 02.11.2015
  • Bratislava
Lak na nechty môže spôsobiť ochrnutie a poruchy reprodukcie

Nedávna štúdia Duke University a Environmental Working Group (EWG) objavila stopy toxickej chemickej látky v telách žien, ktoré si nedávno nalakovali nechty.

Trifenylfosfát je zmäkčovadlo, ktoré sa používa v laku na nechty a bolo nájdené v moči každej ženy, ktorá sa dobrovoľne zúčastnila štúdie. Na obaloch ho môžete nájsť ako Triphenyl phosphate.

Štúdia zistila, že keď ženy aplikovali lak na nechty s trifenylfosfátom priamo na ich nechty, hladiny biomarkeru tejto látky v moči sa rapídne zvýšili. Technicky vzaté, vedci testovali moč na chemikáliu zvanú difenylfosfát, ktorá sa vytvára, keď telo metabolizuje trifenylfosfát.

Štúdia bola uverejnená v časopise Environment International a zahŕňala testovanie desiatich lakov na nechty, pričom vedci našli stopy trifenylfosfátu v ôsmich z nich. Dva z ôsmich lakov, ktoré obsahovali trifenylfosfát, nemali túto zložku uvedenú na obale.

Čítajte: Nechty pod lupou. Čo prezradia tie vaše?

"Tieto výsledky predstavujú presvedčivý dôkaz, že trifenylfosfát, chemilália narušujúca endokrinný systém a tiež používaná pri výrobe plastov a ako spomaľovač horenia penového nábytku, vstupuje do ľudského tela prostredníctvom laku na nechty," hovorí EWG.

Trifenylfosfát spôsobil u mačiek ochrnutie

Tieto výsledky sú znepokojujúce, pretože rastúca skupina vedeckých dát z iných štúdií naznačuje, že trifenylfosfát spôsobuje narušenie endokrinného systému, čo znamená, že ovplyvňuje normálne hormonálne funkcie. V štúdiách na zvieratách spôsobil reprodukčné a vývojové nezrovnalosti.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb: “Opakovaná expozícia trifenylfosfátom môže spôsobiť drobné zmeny v krvných enzýmoch." Štúdie na zvieratách zistili, že dlhodobé vystavenie trifenylfosfátom spôsobuje svalovú slabosť a paralýzu.

Keď bol trifenylfosfát (ktorý je tiež neurotoxín) injekčne podaný mačkám, spôsobil oneskorené ochrnutie, pričom dve zo šiestich mačiek ochrnuli po 16-18 dňoch po obdržaní jednej intraperitoneálnej injekcie chemické látky v objeme 0,1 až 0,4 g/kg.

EWG vytvorila rozsiahly zoznam kozmetiky s obsahom potenciálne škodlivých zložiek, vrátane lakov na nechty, ktoré obsahujú trifenylfosfát. Niektoré z najpredávanejších značiek lakov, ktoré obsahujú trifenylfosfát, sú uvedené nižšie.


** 20. októbra 2015 spoločnosť butter LONDON informovala EWG, že minulý rok odstránili trifenylfosfát zo svojich produktov. No EWG dokázala nájsť produkty s touto látkou na pultoch v septembri 2015. V predajniach sa teda môžu nachádzať aj staršie laky, ktoré trifenylfosfát obsahujú.

Podľa EWG je pravdepodobné, že trifenylfosfát sa pridáva do laku na nechty, aby zvýšil flexibilitu a odolnosť.

Čítajte: Chcete pevné a zdravé nechty? Vyskúšajte tieto tipy

Koncentrácia trifenylfosfátu v ôsmich lakoch na nechty sa pohybovala v rozmedzí od 0,49 do 1,68 percent podľa hmotnosti. Priesvitné laky všeobecne obsahovali viac trifenylfosfátu, než farebné.

Kým nechty zvyčajne nie sú tak priepustné, vedci špekulujú, že odlakovače umožňujú toxickým zložkám, aby boli ľahšie absorbované do tela. Sieť kapilár obklopujúcich nechtové lôžko môže tiež hrať úlohu v príjme chemikálií.

Zdroj: info.sk, TM, EWG.org, CDC.gov, Foto: wikimedia.org, EWG.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.