• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

10 najlepších domácich receptov proti bronchitíde

  • 20:09 21.10.2015
  • Bratislava
10 najlepších domácich receptov proti bronchitíde

Bronchitída, akútna či chronická, sa zvyčajne lieči antibiotikami. Urýchliť liečbu ale môžete aj veľmi účinnými domácimi receptami. Prinášame vám desať najlepších pomocníkov proti tejto chorobe.

Akútna bronchitída sa zvyčajne dostaví ako komplikácia pri nádche či chrípke. Chronickou trpia hlavne fajčiari.

Prejavuje sa častými záchvatmi kašľa, hustým hlienom, ktorý sťažuje dýchanie, bolesťami hrudníka pri dýchaní, bolesťou hrdla a niekedy aj teplotou. Zvyčajne sa lieči antibiotikami alebo voľnopredajnými liekmi, ktoré podporujú vykašliavanie. Vašu liečbu ale môžete urýchliť aj domácimi surovinami.

  • Zázvor

Pôsobí protizápalovo a podporí imunitu. Pripravte si z neho teda čaj. Ak máte k dispozícii prášok, môžete ho rozmiešať s medom, klinčekmi alebo škoricou v mlieku (alebo vo vode) a túto zmes pravidelne piť.

  • Cesnak

Má podobné účinky ako zázvor. Ak ho ale nechcete konzumovať surový či v polievke, máme pre vás trochu nezvyčajný recept. Vyskúšajte povariť tri nakrájané strúčiky v pohári mlieka. Túto zmes pite každý deň pred spaním počas choroby.

  • Kurkuma

Kurkuma je dobre známa svojimi protizápalovými účinkami. Jednoducho rozpustite dve lyžičky v mlieku, chvíľu povarte a následne vypite. Kurkumové mlieko môžete piť dva až trikrát denne.

Pozrite si: Chrípka, kašeľ, prechladnutie? Toto vám pomôže

  • Eukalyptový olej

Pridajte niekoľko kvapiek do hrnca s horúcou vodou a naparte sa. Inou alternatívou je potrieť si týmto olejom hruď. Pomôže vám pri spriechodnení dýchacích ciest.

  • Slaná voda

Kloktanie slanou vodou vás vyjde pomerne lacno a je veľmi účinne aj v prípade bronchitídy. Stačí rozpustiť lyžičku obyčajnej soli v pohári vody.

  • Med

Okrem toho, že výborne chutí, má aj antibakteriálne a protizápalové účinky. Pridávajte si ho do čaju alebo do teplej citrónovej vody.

  • Cibuľa

Má výborný účinok na rozpúšťanie hlienu. Skúste si nakrájanú cibuľu spolu s citrónom naložiť do medu alebo cukru. Nádobu, v ktorej ste ich zmiešali, postavte na teplé miesto, kde pustia šťavu. Po pár hodinách môžete zmes precediť a ostane vám domáci cibuľový sirup. Ten bude chutiť najmä deťom, no pomôže aj dospelým. Užívajte 4 – 8 lyžíc denne počas choroby.

  • Epsomská soľ

Pripravte si horúci celotelový kúpeľ z tejto soli, ktorá vám pomôže uvoľniť hlieny z dýchacích ciest. V kúpeli ostaňte ponorení aspoň pol hodinu. Ľudia s chronickou bronchitídou by mali takýto kúpeľ absolvovať dvakrát týždenne.

Čítajte: Zbavte sa kašľa s ananásovou šťavou

  • Sezamové semiačka

Majú liečivé účinky, ktoré podporia váš boj s bronchitídou a hlavne vám pomôžu pri bolestiach hrude, ktoré spôsobuje častý kašeľ. Rozmiešajte lyžičku týchto semiačok spolu s ľanovými alebo chia semiačkami v mede. Pridajte štipku soli a užívajte pred spaním.

  • Voda

Počas bronchitídy je pitný režim obzvlášť dôležitý. Najmä kvôli hlienu. Vodu môžete obmieňať s džúsmi alebo bylinkovými čajmi (mätovým, kamilkovým, šalviou a inými). Počas choroby by ste sa ale mali načas vzdať kofeínu a alkoholu.

Ako bojujete s bronchitídou vy? Spoliehate sa na antibiotiká alebo si pomáhate aj domácimi receptami?

Zdroj: Info.sk, DK, coolhealthyrecipes.com, top10homeremedies.com, Foto: flickr.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.